Tatil Eiffel Kulesinin hikayesi

Eiffel Kulesinin hikayesi

17.08.2011 - 16:13 | Son Güncellenme:

Paris'in, hatta Fransa'nın sembolü haline gelen Eiffel kulesi hakkında ne biliyorsunuz? İşte kulenin inşası ve hikayesi...

Eiffel Kulesinin hikayesi

Eiffel Kulesi aslen 1889 yılında Exposition Universelle isminde uluslararası bir sergide turistleri etkilemek için inşa edilmiştir. Amacı Paris silüetine etkileyici bir öge kazandırmaktır.

Fransız mühendis Gustave Eiffel tarafından tasarlanan kule, 17. yüzyıl estetik anlayışına pek uymadığı gerekçesiyle şiddetli bir şekilde eleştirilmiştir. Yazar Guy de Maupassant kuleyi görmek istemediği için sık sık kulenin tepesinde yemek yemeyi tercih etmiştir. Eiffel kulesi 1931 yılında New York'da Empire State binası inşa edilene kadar en yüksek bina olma özelliğini elinde tutmuştur. Günümüzde Paris'in simgesi haline gelen Eiffel Kulesi yakın zamanda yenilenmiş ve ışıklandırılmıştır.

Kulenin ilk katında Gustave Eiffel ve 1889 yılındaki sergiden görüntülerin izlenebileceği bir kısa film gösterilmektedir. Orada da görülebileceği gibi kulenin yapılış amacı simge olması değildir. Ancak 324 metre yüksekliğindeki bu kule bugün Paris'in ilk akla gelen anıtları içerisindedir.

Kulenin inşasında 18,038 adet çelik parça kullanılmıştır. Parçaların birleştirilmesi için 2.5 milyon civarında perçinleme işlemi yapılmıştır. 50 ton boyanın kullanıldığı kulenin her 5-7 yılda bir tekrar boyanması gerekmektedir. İnşasından bugüne kadar defalarca boyanmış ve toplamda 850 tondan fazla boya harcanmıştır. 1985'te ilk kez düzenlenen kule ışıklandırılmasında 352 sodyum sarı-turuncu lamba yerleştirilmiştir.