Tatil Erzurum "2011 Winter Universiade"ile Avrupa'nın gözdesi olacak!

Erzurum "2011 Winter Universiade"ile Avrupa'nın gözdesi olacak!

21.12.2010 - 17:21 | Son Güncellenme:

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Universiade Kış Oyunları’ndan sonra Erzurum Palandöken’in Avrupa’nın en gözde, en modern ve büyük kayak merkezlerinden biri haline geleceğini kaydetti.

Erzurum 2011 Winter Universiadeile Avrupanın gözdesi olacak

Erzurum 2011 Winter Universiadeile Avrupanın gözdesi olacak
Universiade kapsamında yapılan hazırlıklara destek veren Dedeman Hotels & Resort International’ın organizasyonuyla gazetecilere 225. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (Erzurum 2011 Winter Universiade) için yapılan hazırlıklar tanıtıldı. Tanıtım gezisinde gazetecilere bir sunum yapan Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Türkiye’nin yüzde 62’sinin dağlık arazi olduğunu ve deniz seviyesinden yükseklik ortalamasının Ankara’dan doğuya gidildiğinde 1500 metreyi bulduğunu vurgulayarak, bu nedenle kayak sporunun ve kayak turizminin önemle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu anlattı.
Alpler’de kayak sporunun yapıldığı en yüksek seviyenin 2 bin 200 metre olduğunu, Türkiye’de ise 3 bin metreden 300’ün üzerinde dağ bulunduğunu vurgulayan Ayık, şöyle devam etti:
"Kış turizmi, yaz turizminden çok daha fazla gelir getiren bir sektör. Örneğin Fransa’da dağlık alan ülkenin yüzde 17’sini oluşturuyor. Turizm geliri ise 39 milyar Avro ve bunun büyük bir kısmı kış turizminden elde ediliyor. Türkiye’de ise kış turizminden elde edilen gelir yok denecek kadar az. Eğer bu ülkede kayak sporunu layık olduğu yere getirirsek dünyada 62 milyon turisti var ve bu turist profili, ağırlıklı olarak maddi durumu iyi, değişik yerler görmek isteyen insanlardan oluşuyor, yaz turizminden çok daha büyük bir geliri kış turizminden elde edebiliriz" Ayık, Türkiye’de yaz turizmine ağırlık vermek gibi bir hata olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ülkemizde çok yanlış bir uygulama olan yaz turizminde her şey dahil uygulaması var. Ülkesinde işsizlik maaşıyla geçinen bile maalesef bu nedenle Türkiye’de tatile geliyor. Bu turistler para harcamıyor. Ama kış turizmine gelen turist öyle değil. Kayak tatillerinde her şey dahil sistemi olmadığı için, gelen turistin gelir düzeyi profili de yüksek olduğu için her noktada para harcıyor. Bu nedenle kış turizmi her zaman için yaz turizmine göre 3-4 kat fazla para kazandırır. 2011, 10 günlük bir faaliyet. Önemli olan 2011’den sonrası. Dünyadaki sistemde kayak turisti ’en son oyunlar nerede yapılmış?’ diye takip eder. 2011’den sonra İstanbul’a binlerce 10 binlerce turist gelmeye başlayacak ve bu her yıl devam eden bir ekonomik hareket haline gelecek." Türkiye’de yurt dışından en fazla kış turizminin en fazla Palandöken’de gerçekleştiğini ve ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna ve İran’dan olmak üzere yılda 15 bin turistin bölgeye geldiğini anlatan Ayık, Kayak sporunun geliştirilmesinin, yılın 6 ayını kar altında geçiren doğu bölgelerindeki istihdam ve terör sorununu da çözeceğine de vurgu yaptı.

Haberin Devamı


Universiade’nin Türkiye’nin kayakta tanınan bir destinasyon olması için önemli bir çıkış noktası olacağına işaret eden Ayık, sözlerine şöyle devam etti: "2011 Kış Oyunları Türkiye için büyük fırsat oldu. Oyunlar için toplam 400 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Oyunlarda, Alp disiplini, kayaklı koşu, kuzey kombine, kayakla atlama, biathlon, snowboard, serbest stil kayak, buz pateni, kısa kulvar sürat pateni, buz hokeyi, curling kategorilerinde yarışılacak. Yatırımlar kapsamında açılış ve kapanış törenleri için 2 bin kişilik
bir spor salonu, 3 bin kişilik buz hokeyi salonu, buz pateni, curling salonları inşa edildi. Ayrıca Avrupa’nın en modern, en güzel ’snow parkı’nı kurduk. 2,5 milyon avro harcanarak çığ önleme tesisi yapıldı. İnşa edilen kayakla atlama kulesi dünyanın bir çok ülkesinde yok.
Palandöken’deki mevcut 2 kayak merkezinde 150 kilometreyi aşan kayak pistleri var. Kış olimpiyatlarından sonra Erzurum, Avrupa’nın en gözde, en modern ve büyük kayak merkezlerinden biri haline gelecek."

Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biri olan Erzurum’daki Palandöken Dağı, 3 bin 185 metre yüksekliğinde tektonik özellikte bir dağ olma özelliğini taşıyor. Doğu-batı yönünde uzanan Palandöken Dağı bin 950 metre yükseklikteki Erzurum’un 10 kilometre kadar güneyinde yer alan zirvesiyle çevredeki en yüksek dağ olurken, normal kış koşullarında 2-3 metre kar yağışı alıyor. Kış turizmi için yapılan Erzurum-Palandöken Kış sporları ve Turizm Master Planı çalışması sonucu "kış sporları merkezi niteliğine sahip bulunduğu" tespit
edilen Palandöken, günde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar ve kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği kapasiteye sahip bulunuyor.