Tatil Ihlara Vadisi'nde ne yapılır, nereler görülür?

Ihlara Vadisi'nde ne yapılır, nereler görülür?

11.12.2017 - 13:33 | Son Güncellenme:

Ihlara Vadisi dünyanın en özel bölgelerinden biri olarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Aksaray'a bağlı olan Ihlara Vadisi doğal güzelliğiyle coğrafyamızın en güzel parçalarından. Peki Ihlara Vadisi'ne nasıl gidilir, neler yapılır. İşte Ihlara Vadisi detayları...

Ihlara Vadisinde ne yapılır, nereler görülür

Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan cemal şekilli bir vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz Çayı'na ilk çağlarda Kapadokya Irmağı anlamına gelen "Potamus Kapadukus" denilmekteydi.

Haberin Devamı

14 km uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100 –150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.

Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılıdır.

Ihlara Vadisi'ndeki kiliseler;

Eğritaş Kilisesi: Vadide bulunan en eski yapılardan birisi olan kilisenin inşası 9. Yüzyıla kadar gitmektedir. Büyük bir tapınak biçiminde inşa edilen kilisenin ‘Hz. Meryem’ e ithaf edildiği iddia edilmektedir. Ayrıca kilisede; iki meleğin arasında oturan İsa, iki melekle 6 piskopos arasında bulunan Meryem, Yusuf peygamberin rüyası, Mısır’a kaçış, vaftiz ve Kudüs’e giriş gibi sahneler de bulunmaktadır. Her ne kadar yıpranmış olsalar da renklerin canlılığı günümüzde dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Kokar Kilisesi: 10. Yüzyılda yapılan kilise tek katlı olup haç planlıdır. Kilise içinde 2 adet mezar odası yer bulunmaktadır.

Pürenli Seki Kilisesi: 10. Yüzyılda inşa edilen kilisede toplam 4 bölüm bulunmaktadır. Kilisenin adı, bölgede yetişen püren ağaçlarından alınmıştır.

Daniel Kilisesi: 5. Ya da 6. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilise, haç planlı olup kubbeli bir yapıya sahiptir. Günümüze kadar gelmeyi başaran kiliselerden birisidir.

ihlara-vadisi--yilanli-kiliseSümbüllü Kilise: 10. Yüzyılda yapılan kilisenin adı bölgede yetişen sümbüllerden gelmektedir. Günümüzde kiliseyi ziyaret etmek için dar bir pencereden girmek gerekmektedir.

Yılanlı Kilise: 9. Yüzyılda yapılan kilisenin ana girişinin yıkılmasından dolayı günümüzde kiliseye farklı bir noktadan giriş sağlanmaktadır.

Ihlara Vadisi'ne nasıl gidilir?

Eğer Aksaray istikametinden otobüs ile gitmek istiyorsanız günün belli saatlerinde seferler düzenlenmektedir. (11.00, 15.00, 17.30). Ortalama uzaklık 45 km civarındadır.
Ihlara’ya gitmek için bir diğer alternatif yol ise Niğde üzerinden olanıdır. Bu güzergahı kullanırken bölgedeki köylerden geçecek ve keyifli bir yolculuk yapmanın tadına varacaksınız.
İstanbul ve çevresinden yola çıkanlar Bolu Dağı yolunu takip ederek Ankara’nın trafiğine hiç takılmadan Aksaray istikametinden Ihlara’ya geçebilirler. Daha sonra tabelalar yardımıyla Ihlara Vadisi’ne ulaşabilirsiniz.