Tatil İstanbul'un komşu kapısı Selanik

İstanbul'un komşu kapısı Selanik

10.11.2017 - 11:16 | Son Güncellenme:

Selanik, zengin tarihiyle dikkat çeken bir şehir. Mustafa Kemal Atatürk'ün de doğduğu kente, İstanbul'un kapısı, İzmir'in kardeşi gibi sıfatlar yakıştırılmakta. İşte Selanik hakkında bilinmesi gerekenler...

İstanbulun komşu kapısı Selanik

Selanik hem coğrafi hem de kültürel yakınlığı nedeniyle hafta sonu turlarının pek revaçta olduğu bir yer. Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan Selanik, ülkenin en büyük kentlerinden biri. Tarihi çok eskilere dayanan Selanik yüzyıllarca Osmanlı İmparatorluğu'nun da önemli şehirlerinden biriydi. İşte Selanik hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Selanik nerede? Selanik kentine nasıl gidilir?
Selanik, Yunanistan'ın Merkez Makedonya bölgesinde yer alan bir kenttir. 1.285.000 kişinin yaşadığı Selanik, Atina'dan sonra Yunanistan'ın en büyük ikinci kentidir. Makedonya ovasının düzlüğünde yer alan Selanik, Vardar nehrinin denizle buluştuğu bölgenin içinde yer alır. En yüksek noktası 250 metredir.

Ege denizinin Termaikos Körfezi'nde yer alan Selanik, adını antik dönemin en önemli krallıklarından Makedonya'nın kraliçesinden almaktadır.

İstanbul'a 595 kilometre uzaklıktaki Selanik'e 7 saatlik bir karayolu yolculuğuyla ulaşmak mümkün. İstanbul'dan her gün Selanik'e otobüs seferleri düzenlenmekte. Ortalama fiyatı 80 avro olan otobüsler genellikle İstanbul'dan akşam 9'da hareket edip sabah 7 sularında Selanik'e varıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan İstanbul'dan Selanik'e doğrudan uçuşlar da gerçekleşmekte. Bir saat süren uçuş sonrası Selanik'e ulaşmak mümkün. Selanik'e gitmek için bir diğer seçenek de tren. Yataklı vagonlardan oluşan Dostluk Ekspresi ile Selanik'e seyahat bir diğer alternatif.

İstanbulun komşu kapısı Selanik

Selanik tarihi hakkında bilgiler
Selanik milattan önce 315'te Makedonya kralı Kasander tarafından kuruldu. Kent adını, Kasander'in eşi ve Büyük İskender'in üvey kızkardeşi Thessalonike'den almakta. Özel bir statüde kurulan Selanik, Makedonya'nın en önemli kenti haline geldi. İstanbul'dan bugünkü Arnavutluk'ta bulunan Durres ve oradan da deniz yoluyla Roma'ya ulaşan tarihi Via Egnatia üzerinde yer alan Selanik, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir merkezdi.

Kent bu önemi Doğu Roma İmparatorluğu'nda da sürdürdü. 1430'da 2. Murat tarafından fethedilen Selanik, 1912 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kaldı. İstanbul'dan sonra Osmanlı İmpartorluğu'nun en önemli kenti olan Selanik, canlı bir ticari ve kültürel hayata sahipti.

1492'de İspanya ve Portekiz'den sürgün edilen Yahudilerin Selanik'e yerleştirilmesiyle kentin nüfusu giderek arttı.Yüzyıllar boyunca dünyanın en büyük Yahudi nüfusuna sahip kentlerinden biri olan Selanik'te, Türkler, Yunanlar, Arnavutlar, Bulgarlar da yoğun bir şekilde yaşamaktaydı.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra Nazım Hikmet, Afet İnan, Cahit Arf, Sabiha Sertel gibi önemli isimler de Selanik doğumludur.

İstanbulun komşu kapısı Selanik

Selanik kentinde görülmesi gereken yerler
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentte Roma, Bizans, Osmanlı ve Yunan mimarisine ait yapılara rastlamak mümkün. 4. yüzyıla ait Roma türbesi, tarihi Yunan Agorası, Roma İmparatoru Galerius'un sarayı, yine Galerius'un kitabesinin yer aldığı anıt, Ladadika caddesi, sahilde yer alan Aristotelous Meydanı, İmparator Konstantin anıtı ve tarihi hamam kentte turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalar arasında yer alıyor.

İzmir'in Kordon semtine benzetilen sahil şeridi Selaniklilerin özellikle güzel havalarda günbatımını izleyip yürüyüş yaptıkları bir bölge. Şehrin simgesi haline gelen ve Osmanlı döneminde inşa edilen Beyaz Kule de Selanik'in en ünlü yapılarındandır.

İstanbulun komşu kapısı Selanik

Selanik Atatürk Evi
Selanik Atatürk Evi kuşkusuz özellikle Türkiye'den giden turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerden biri. Günümüzde evin bahçesindeki yapı, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu olarak hizmet vermekte. Agiu Dimitriu Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı sivil mimarisinin bir örneği olan yapı, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk yıllarını geçirdiği evdir.

Haberin Devamı

Günümüzde müze olan Atatürk'ün evi tarihte Osmanlı döneminde Koca Kasım Mahallesi olarak anılan bölgede yer almaktaydı. 19 Ekim 1935'te il meclisinin kararıyla Atatürk'ün yaşadığı bu ev, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu'na devredildi. 1981'de Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen ev, yeniden ziyarete açıldı.

İstanbulun komşu kapısı Selanik