Tatil İsveç'i Avrupa'ya bağlayan kent Malmö

İsveç'i Avrupa'ya bağlayan kent Malmö

04.10.2018 - 10:52 | Son Güncellenme:

Malmö, İsveç'in başkent Stockholm'den sonra en önemli kenti. Baltık Denizi kıyısında yer alan Malmö, Oresund Köprüsü ile Danimarka'ya ve dolayısıyla da Avrupa'ya bağlanıyor. İşte kuzeyin bu güzel kenti Malmö hakkında bilmeniz gerekenler...

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö, İsveç'in güneyinde yer alan ve ülkenin en büyük kentlerinden biri konumundadır. İsveç'in önemli bir liman kenti olan Malmö, aynı zamanda ülkeyi Danimarka ve oradan da Avrupa'ya bağlamakta. Tam bir göçmen kenti olan Malmö'de nüfusun neredeyse üçte bir ülke dışında doğmuştur. Peki Malmö'nün İsveç için önemi ne? Ne zaman kuruldu? Malmö'de neler yapılır? İşte İsveç'i Avrupa'ya bağlayan Malmö hakkında bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö nerede?
İsveç'in güneyinde Skane yönetim bölgesinde yer alan Malmö, aynı zamanda buranın yönetim merkezidir. Baltık Denizi kıyısında yer alan kent, İsveç'i Danimarka ile bağlayan sınır noktası konumundadır. İsveç'in başkenti Stockholm'e 615 kilometre uzaklıktaki Malmö, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a ise sadece 41 kilometrelik bir mesafedidir. İskandinavya 'nın en büyük kentlerinden biri olan Malmö, 650 bin kişilik bir nüfusa da ev sahipliği yapmaktadır.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö kentine nasıl gidilir?
Malmö'de havaalanı bulunmasına rağmen İstanbul'dan doğrudan uçuş yok. Dolayısıyla Türkiye'den Malmö'ye Stockholm ya da Kopenhag aktarmalı uçuşlarla ulaşmak en kolay seçenektir. Hatta tercihen Kopenhag aktarmalı erişim zamanda da tasarruf sağlamakta. Üç saatlik İstanbul-Kopenhag uçuşunun ardından ünlü Oresund Köprüsü bağlantısıyla yaklaşık 40 dakikalık bir tren yolculuğuyla Malmö kentine ulaşabilirsiniz. Avrupa Birliği üyesi olan İsveç'e giderken geçerliliği devam eden bir Schengen vizesine sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö tarihi hakkında bilinmesi gerekenler
Malmö, İsveç tarihinde olduğu kadar Danimarka tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Kentin 13. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Tarih kayıtlarında Malmö adına ilk olarak 1275 yılında rastlanmakta. Bugün İsveç'in bir kenti olan Malmö, tarihte aslında bir Danimarka şehriydi. Askeri amaçlı olarak kurulan ve bu amaçla kullanılan Malmö, Avrupa'yı saran Reform hareketlerinden etkilendi.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

17. yüzyıla gelindiğinde Danimarka ve İsveç arasında yapılan Roskilde Anlaşması uyarınca İsveç yönetimine geçen Malmö, bu anlaşmadan sonra da iki ülke arasında savaşlara sahne oldu. Ancak, Malmö 1658 tarihinde itibaren kalıcı olarak İsveç yönetiminde. Sanayi Devrimi sonrası önemli bir liman kentine dönüşen Malmö, 19. yüzyıldan itibaren hızla büyüdü. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından İsveç dışından da göç alan kentin nüfusunun üçte bir yurt dışında doğmuştur.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö'de iklim nasıl?
İsveç'in en güneyinde yer alan Malmö, ülke genelinden daha sıcak bir havaya sahiptir. Ancak bu durum, kentin yılın önemi bir bölümü boyunca kar yağışıyla karşı karşıya olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kar yağışının olmadığı dönemlerde de ağırlıklı olarak yağmurun yağdığı kentte yazın hava sıcaklığı 25 dereceye ulaşmakta. Yaz aylarında beyaz gecelerin olduğu kentte 17 saat gündüz yaşanmakta.

Haberin Devamı

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

İsveç'i Avrupa'ya bağlayan köprü Oresund
Danimarka sınırında yer alan Malmö, Oresund köprüsüyle İsveç'i bu ülkeye ve dolayısıyla da Avrupa'ya bağlamakta. 1 Temmuz 2000'de açılan 7.815 metre uzunluğundaki köprü Malmö ile Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı birbirine bağlamakta. Yer yer su seviyesinin altında tünellerin de bulunduğu bu bağlantı yolu, trenlerin de geçişine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Deniz üzerine inşa edilen ayaklarla su üstünde duran Oresund köprüsü, aynı zamanda dünyanın sürüş için en keyifli yollarından biridir.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö'de kent içi ulaşım nasıl?
Malmö, yaklaşık 650 bin kişinin yaşadığı bir kenttir. Gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olan şehir, Danimarka'nın başkenti Kopenhag ile bağlanan Malmö'nün gelecekte ilk uluslararası metro hattına ev sahipliği yapması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Günümüzde ağırlıklı olarak otobüs ile şehir içi ulaşımın sağlandığı kentin Kopenhag ile bir metro hattı aracılığıyla da bağlanması gündemde. Halihazırda tren ile bu kente bağlı olan Malmö'nün böylelikle Kopenhag ile tek şehirmiş gibi bir bağlantıya sahip olması hedefleniyor.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Malmö'de görülmesi gereken yerler
Liman kenti olan Malmö, oldukça gelişmiş, müreffeh bir şehirdir. Tipik İskandinav mimarisinin yanı sıra modern yapılarla da donatılan kent, yarımadanın en yüksek yapıılarından biri olan Turning Torso adlı 190 metrelik gökdelene ev sahipliği yapmakta. 2006'da tamamlanan gökdelen kentin simgelerinden biridir.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Aziz Peter Kilisesi, Malmö Çağdaş Sanatlar Müzesi kentte mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Kent aynı zamanda çok sayıda Art Nouveau yapılarına ev sahipliği yapmakta. Dolayısıyla şehrin sokakları sizi çeşitli sürprizlerle karşılıyor.

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Popüler kültürde Malmö
Canlı bir yaşama sahip olan Malmö'de, yıl boyunca çok sayıda etkinlik düzenlenmekte. Konser etkinliklerinin yanı sıra kentin duvarlarını süsleyen graffitiler de oldukça ünlüdür. Malmö son yıllarda televizyonda yayınlanan Bron ya da İngilizce adyıla Bridge diziyle de akıllarda yer etmeyi başardı.

Haberin Devamı

İsveçi Avrupaya bağlayan kent Malmö

Hazırlayan: İhsan Dindar
http://instagram.com/ihsandinovski