Tatil Kuala Lumpur'u gördünüz mü?

Kuala Lumpur'u gördünüz mü?

08.10.2010 - 16:46 | Son Güncellenme:

Tropikal bir yerde, geçmişin izlerinin arasında, modern görünüme kavuşmuş Malezya'nın bilinmeyen yönlerine doğru yola çıkmak ister misiniz?

Kuala Lumpuru gördünüz mü

Para birimi: Ringgit olup kısaca RM diye ifade edilir.

Haberin Devamı

Saat farkı: Saatlerinizi 5 saat ileri almayı unutmayın!

Resmi dil: Bahasa Meyalu (Malay) dili. İngilizce yaygın olarak kullanılıyor.

Vize: Ülkeye girişte 3 aylık turist vizesi alıp Malezya’ya giriş yapabilirsiniz.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a doğru yola çıkıyorsunuz. Kuzeyinde Tayland, Güneyinde Endonezya ve Singapur ile çevrili… Malezya’nın en kalabalık şehri; 1875 yılında Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş.

Kuala Lumpur’a herhangi bir ayın hangi günü giderseniz gidin yoğun nemli bir hava sıcaklığı ile karşılaşacaksınız. Bölgede ocak ve şubat aylarında çok kısa bir dönem muson yağmurları yağıyor. Kuala Lumpur’da genellikle 3 ayrı etnik gruba mensup kişiler yaşıyor. Bunlar; Malaylar, Çinliler ve Hintliler. Genellikle bölge iş merkezlerinin yoğunlukta olması sebebiyle dışarıda yemek yemek için pek çok alternatifi bünyesinde barındırıyor. Pek çok kültürün bir arada yaşamasına elverişli olan Kuala Lumpur’da Hintlilerin Çinlilerle Hintçe konuşmasını duyduğunuzda bu size sürpriz olmasın. Çünkü onlar bir arada yaşamaya ve birbirilerinin kültürlerini benimseyerek ortak bir dil kullanmaya oldukça alışık… Son yıllarda kalabalıklaşmaya başlayan Kuala Lumpur’un dört bir yanında lüks restoranlar göreceksiniz. Malezya’ya gittiğinizde size çok sıcak bir karşılama ile “merhaba” diyeceklerinden emin olabilirsiniz. Aynı zamanda İslam ülkesi olma özelliği de taşıyan Malezya’da Türkiye ve Türkleri oldukça sıcak karşılıyorlar. Malaylara özel düzenlenen tanıtım gecelerine katılarak onların dinlerini, dillerini ve yemek kültürlerini, danslarını, showlarını izleyebilir Malaylara ait tüm özellikleri daha yakından keşfedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yüksek binalar, modern çizgiler bir yandan tropik bir hava ve doğallığın izleri… Kuala Lumpur’un lüks havaalanı, şık restoranları, New York’u andıran ışıl ışıl caddeleri sizi yanıltmasın çünkü siz modernliğin arasında Güney Asya’nın tüm özelliklerini bir arada yaşayacaksınız…

K.L Tower (Petranos İkiz Kuleleri): Uzakdoğu’nun en büyük gökdelenleri Malezya Kuala Lumpur’da bulunuyor. Petronoz İkiz Kuleleri adı verilen kuleler 88 kat ve 425 metre yüksekliğinde. 242, metresine kadar çıkarak tüm şehri tepeden izleyebilir, şehrin muhteşem görüntüsüne karşı yemeğinizi yiyebilirsiniz. 242 metreden sonra ziyaretçilere izin verilmiyor, çünkü binanın en üst katları zengin işadamlarının rezidansı olarak kullanılıyor. Kesinlikle görmelisiniz…

Haberin Devamı

Şehirde bulunan teknolojik yapılar yaşayan halkı çok fazla özünden kopartmıştır. Malezyalılar, yüksek binalarda çalışırken, işlerinden evlerine giderken bahçelerin ve yeşillerin içinde ki sokaklardan evlerin ulaşırlar. Yaşanan bu ikilimler şehre bambaşka özelliler katmaktadırlar. Bir tarafta modern yapılar bir tarafta ise özünden ve yaşam kültürlerinden bir şey kaybetmemiş olan Malezyalılar...

Kuala Lumpur kelime anlamı olarak “çamurlu kavşak” anlamına gelmektedir. Ancak bu isme bakıp da bu şehrin çamurlu ya da derbeder bir şehir olduğunu düşünmeyin! Aksine şehir tam anlamıyla teknolojinin bütün nimetlerini kullanan ancak doğal güzelliklerinden de bir şey kaybetmemiş bir şehirdir.

Haberin Devamı

Malezya’da, insanlara hayvanlara, doğaya verilen saygı ve önem gerçekten imrendirici boyuttadır. Bu şehirde insanları yüksek binaların arasında yaşamaya mahkum olmadan, doğal güzellikler bozulmadan yaşamlarını sürdürmektedirler. Bir çok yerde bulunan kelebek parkları, hayvanat bahçeleri, orkide ve ambar çiçeği bahçeleri hayvanlara ve doğaya olan saygının birer göstergesidir.

Merdeka Meydanı: Her büyük şehrin kendine özgür bir meydanı bulunur. Bu meydanlar buluşma noktası ilan edilir, yol tarifleri “meydandan sola dön, ya da meydanın yakınında” gibi tabirlerle yapılır. Ve Kuala Lumpur’da da böyle bir meydan bulunuyor. Ve bu meydanın bir diğer özelliği ise 31 Ağustos 1957 yılında İngiliz bayrağı göklerden indirilip yerine Malezya bayrağının asıldığı yer olarak tarihi bir anlamı vardır.

Kuala Lumpur’da Milli Bilim Merkezi, Ulusal Camii, Golden Horses Sarayı gibi oldukça modern yapıların hepsini bu şehirde görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Genel anlamda yemekler çeşitli soslar ve baharat karışımlarından yapıldığı için ilk bakışta biraz ağır gelecektir. Özellikle Kuala Lumpur’da ki yemeklerin içine katılan köri sosu sayesinde yemekler oldukça farklı lezzetlere bürünmektedir. Yemeklere katılan bol baharat ve soslarla ağı bir yemek tarzı Kuala Lumpur’da, özellikle Malayların oldukça severek tükettikleri 'Rendang Tok' isimli yemek hindistan cevizi sosunda pişirilen bir balık çeşididir. Bu yemeğin diğer soslu yemeklere nazaran daha hafif bir yemek olduğu söylenebilir.

Güney Asya yemeklerinde lezzetlerinin farklılığı gibi sunumlarıyla da göz doldurmaktadır. Malezya’nın baş yemeği olan pirinci hem yemeklerin içinde hem de yemeklerin yanına garnitür olarak görebilirsiniz. Malezya’da yemeklerin görünümlerine oldukça önem verilmektedir. İlk bakışta görünümü ardından kokusu ardın da lezzeti sizi başta çıkaracaktır.

Kuala Lumpur’da çeşit çeşit yemek bulabilirsiniz. Merkezde bulunan Mc Donalds’larda ya da Malay mutfağının lezzetine doyamayacağınız geleneksel restoranlarda karnınızı doyurabilirsiniz. Malezya’da diğer ülkelere olduğu gibi domuz eti sıkıntısı yaşamayacaksınız. Çünkü Müslüman ülke olmasından dolayı domuz eti ülkede yasak!

Malezya’da gezebileceğiniz yerlerin arasında bir de el işçiliği ile üretim yapan fabrikalar bulunuyor. El yapımı mobilyalar, oyma işçiliği Malayların usta kabiliyetlerini ortaya koyuyor. Bir de Malezya’nın ünlü yer altı zenginliklerinden olan kalay ve maden fabrikalarını gezmenizi tavsiye ederiz… Malezya’da alışveriş yapmak oldukça ucuz. Özellikle Çin pazarlarında pazarlık usulü ile oldukça ucuza incikten bocuğa kadar pek çok ürüne sahip olabilirsiniz.