Tatil Spil Dağı tatilcilerin gözdesi!

Spil Dağı tatilcilerin gözdesi!

15.12.2010 - 12:07 | Son Güncellenme:

Tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin olan Spil Dağı, "sonsuz sessizlik vaadi", bozulmamış doğası, tertemiz havası ve ünlü Yılkı atlarıyla (vahşi atlar), tatilcilerin gözdesi oldu.

Spil Dağı tatilcilerin gözdesi

Spil Dağı tatilcilerin gözdesi
Her mevsim ayrı güzellikler sunmasıyla Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çeken dağda, Manisa ve İzmir kent merkezlerine yakınlığı, kolay ulaşımı ve "dağ ve kar tatili" yapmak isteyenlerin yoğun ilgisi nedeniyle özellikle kış aylarında kalacak yer bulmak mümkün değil.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Manisa İl Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör, Atalanı’ndaki kamp yerinde bulunan Milli Parklar’a ait bungalov ve taş evlerin yılbaşı rezervasyonlarının haftalar öncesinde dolduğunu söyledi.
Orman Bakanlığına ait tek ve iki katlı "şirin" evlerin çok ucuz bir fiyata kiralandığını, istenirse orman alanında kamp da kurulabildiğini ifada eden Güngör, dağın günübirlik kullanım için de elverişli olduğunu bildirdi. Güngör, dağda 26 bungalov evde yaklaşık 165 kişinin aynı anda konaklayabildiğini, 4, 5, 6 ve 8 kişilik olan evlerin 13’ünde merkezi ısıtma sisteminin bulunduğunu, diğerlerinde şöminelerle ısınmanın mümkün olduğunu ve yatak, buzdolabı, ocak bulunduğunu anlattı. Tatilcilerin kendi yiyeceklerini yanında getirdiklerini ifade eden Güngör, evlerin bakımını yaptıklarını, bu yüzden geçmiş yıllara oranla evlerin daha "konforlu" hale geldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Güngör, "Evlerimiz beş yıldızlı otel gibi değil, ama doğal ortamı seven, sessizlik arayan tatilciler için çok uygun ortam sağlayor" dedi.
Geçen iki bayramda tümüyle dolu olan dağda, Türkiye’nin her köşesinden tatilcinin konakladığını aktaran Güngör, "Doluluk mevsim şartlarına göre değişiyor, ama hafta sonları ve okulların tatil olduğu dönemlerde, bayramlarda ve yılbaşında tam dolu oluyor. Özellikle kış aylarında kar yağışının olduğu dönemlerde, kar tatili yapmak isteyenler yoğun ilgi gösteriyor. Yılbaşı rezervasyonlarımız bir ay öncesinden doldu. Şubat tatili için rezervasyonlar devam ediyor" diye konuştu. Güngör, isteyen herkesin tatil yapabileceği, yani "halka açık" hizmet
veren Spil Dağı Milli Parkı’nda konaklama ücretininse çok düşük lduğunu belirterek, "Kişi başı değil, ev olarak kiralıyoruz. Hafta sonu ve hafta içi değişiyor. Kişi başı 12-15 lira arasında değişen bir fiyata tekabül ediyor. Bu da çok cüzi bir rakam" dedi.

Haberin Devamı

TURİZM VE SPOR MERKEZİ HALİNE GELECEK
Spil’i turizm ve spor merkezi haline getirmek için bir proje hazırlandığını ve ihalesinin gerçekleştirildiğini aktaran Güngör, proje sürecinin
devam ettiğini, imar planı çalışmalarının tamamlandığını, detay çalışmalarının son aşamaya geldiğini, yıl sonu itibariyle projenin hayata geçirilmeye başlamak üzere hazır olduklarını söyledi. Güngör, projenin tamamlanmasıyla dağda butik otel tarzında 700-800
kişilik iki otel, kır evleri, sosyal tesisler, kafeteryalar, restoranlar, dinlenme yerleri, alışveriş yerleri gibi alanların inşa edileceğini anlattı.

ADINI "TANRI"LARDAN ALAN DAĞIN ZENGİNLİKLERİ

Kanyonları, vadileri, mağaraları, gölü, seyir terasları gibi jeolojik yapısından kaynaklanan "güzelliklerinin" yanı sıra çam, ardıç, kavak, ceviz, kızılağaç, karaağaç, meşe ağaçları gibi zengin bitki türlerini barındıran Spil Dağı’nda bilimsel araştırmalarla belirlenen 20’den fazla endemik bitki türü bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun bir devrine adını veren laleler, Milli Park’ta doğal olarak yetişiyor.Dağda Yılkı atlarının yanında ayı, karaca, kurt, çakal, domuz, tilki, sansar, porsuk, dağ keçisi, akbaba, kartal ve sülün gibi çok sayıda türde yaban hayvanları yaşıyor. Bu doğal özelliklerinin yanı sıra, Milli Park’ın tarihi ve mitolojik yönü de zengin.
Mitolojiye göre Spil Dağı adını bir "rivayete" göre bereket tanrıçası Kybele’den (Sipylena) alıyor. Bütün tanrıların, tanrıçaların olduğu gibi bitkilerin, hayvanların ve insanların bereket tanrıçası olan Kybele’nin Akpınar mevkisinde kaya üzerinde oturmuş rölyefi bulunuyor.
Bir diğer rivayet de Frikya Kralı Menos’un kızı Spilos’un bu dağa atılarak vahşi hayvanlar tarafından büyütülmesinden dolayı dağa Spilos adı verilmiş. "Ağlayan Kaya" olarak bilinen yer de mitolojiye göre 14 çocuğunun tanrıça Leto’nun çocukları Apollon ve Artemis tarafından öldürülmesi sonucu, çocuklarının ardından ağlayan Niobe’ye ait. Jeomorfolojik yapısıyla dağcılık, treking ve atıcılık sporlarına uygun olan dağın Dulkadın mevkisindeki mağaraların eskiden yerleşim birimi olarak kullanıldığı biliniyor. Buraya ait bazı buluntular Manisa Müzesinde sergileniyor. Milli Parkın doğusunda 600 metre yükseklikte bulunan ve içi tamamen sülüklerle dolu olan "Sülüklü Göl" ve Gediz Deltası, Manisa ve İzmir’in aynı noktadan izlenebildiği seyir terasları, ziyaretçilerin dağa çıkarken mola verdikleri duraklar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı