Tatil Sümela Manastırı'ndaki Çile Odaları

Sümela Manastırı'ndaki Çile Odaları

26.03.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

Sümela Manastırı'nda yaklaşık 2.5 yıldır süren çalışmalar sırasında Çile Odaları gün yüzüne çıktı. Türkiye'nin en çok turist çeken mekanlarından biri olan Trabzon'daki Sümela Manastırı'ndaki bu keşif büyük dikkat çekti.

Sümela Manastırındaki Çile Odaları

Sümela Manstırı yaklaşık 2.5 yıldır restorasyonda. Türkiye'nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı, bu restorasyon sırasında ilgi çekici bir keşfe de sahne oldu. Sümela Manstırı'nın üst yamacında ortaya çıkarılan "Çile Odaları" dikkatleri üzerine çekti.

Haberin Devamı

Sümela Manastırındaki Çile Odaları

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri olan ve yılda 600 bin kişinin ziyaret ettiği Karadağ eteklerindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, 2,5 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bugüne kadar girilmemiş kuzey çatının üst sağ yamacında gizli bir geçitle ulaşılan nokta tespit edildi.

Sümela Manastırı nerede? Nasıl gidilir?
Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere vadisinde bulunan Sümela Manastırı, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 1.150 metre yükseklikte yer alan Sümela Manastırı'na ulaşmak için Trabzon'dan Maçka'ya gelmeniz gerekiyor. Maçka merkezinden Sümela Manastırı'na giden Altındere Köyü minibüslerini kullanarak Sümela Manastırı'na ulaşmanız mümkün. Bunun dışında Trabzon Havaalanı'ndan otomobil kiralayıp Sümela Manastırı'na gidebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sümela Manastırındaki Çile Odaları

Sümela Manastırı'nın tarihçesi nedir?
Sümela Manastırı'nın tarihi 4. yüzyıla kadar uzanmakta. M.S. 386 yılında Altındere vadisinde bulunan kayalıklar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı'nın diğeri adı Meryem Ana Manastırı'dır. 1.150 metre yüksekliğe sahip olan Rum Ortodoks manastırı, Anadolu'da başka örneklerine de rastlanılan Kapadokya Kiiseleri tarzında inşa edilmiştir.

Anlatılan bir efsaneye göre Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı görmüşler; rüyalarında, İsa’nın öğrencilerinden Aziz Luka’ın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem'in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela'nın yerini görmüşler. Bunun üzerine birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon'a gelmiş, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmış ve ilk kilisenin temelini atmışlardır.

Sümela Manastırındaki Çile Odaları

Sümela Manastırı'nın kurucusu olarak 14. yüzyılda yaşanan Trabzon İmparatoru 3. Aleksios'dur. 1349-1390 yılları arasında yaşayan imparatorun yüzü, Sümela Manastırı'nın duvarlarındaki fresklerde de sıklıkla işlenmiştir. Uzun yıllar din adamlarının ikamet ettiği bir yer olarak kullanılan Sümela Manastırı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Müze Kart'ın yanı sıra 15 liralık biletle de giriş yapabileceğiniz Sümela Manastırı, yaklaşık 2.5 yıldır süren bir restorasyonda.

Haberin Devamı

Bu restorasyon sırasında da yapının kuzey yamacında geçmişte din adamlarının kullandığı Çile Odaları ortaya çıkarıldı. Bu odalar, Sümela Manastırı'ndaki restorasyonun bitmesinin ardından turistlerin ziyaretine açılacak. Sümela Manastırı'ndaki restorasyonun önümüzdeki birkaç hafta içinde bitirilmesi öngörülüyor. Mutfak ve ayazma dışında 72 odanın bulunduğu Sümela Manstırı, dini bir önemi olması nedeniyle dünyanın birçok yerinden turisti ağırlamaya devam edecek.

Sümela Manastırındaki Çile Odaları