Tatil Tarihe tanıklık etmek için: Çanakkale!

Tarihe tanıklık etmek için: Çanakkale!

04.05.2010 - 11:44 | Son Güncellenme:

Anılara tanıklık etmek olsa gerek Çanakkale’ye seyahat… 5000 yıllık bir geçmişe yolculuk… Büyülü tarihi mekanlar, 671 km’lik kıyı şeridi ile tarih ve coğrafyanın anlamlı buluşmasının ev sahibi…

Tarihe tanıklık etmek için: Çanakkale

Tarihimizde ve dünya harp tarihinde çok önemli bir yer tutan Çanakkale günümüzde en önemli turizm değerlerimiz arasında yerini koruyor… Troia savaşlarından Çanakkale Savaşlarına uzanan tarihi süreç sonunda geriye kalan antik kentler ve kutsal alanlar ziyaretçi akınına uğramakla kalmayıp görenleri büyük bir tarihsel gezintiye çıkarıyor…

Ulaşım: Haftanın 6 günü uçak seferleri düzenlenen Çanakkale, İstanbul’a 320 km, Ankara’ya 653 km, İzmir’e ise 325 km mesafede bulunuyor.



Tarihe kısa bir göz atarsak… Osmanlı egemenliğine giren, Boğaz’ın kıyısına kurulmuş kentin çekirdeğini 1462 yılında Çimenlik Kalesi’nin etrafında başlayan yerleşim oluşturuyor. Günümüzde ziyarete açık tutulan ve iyi durumda olan Askeri Deniz Müzesi ile birlikte görülebilen kalenin yapımında çalışan Romanlar Çay Mahallesini oluşturmuşlar. Ayrıca kalenin ve Boğaz’ın savunulmasında görevli asker ve idareci sivir memur Müslümanlar Fatih Camisi civarındaki Cami-i Kebir mahallesini kurdular. Bun iki mahallenin kurulmasının ardından Ermeniler ve Rumlar tarafından pek çok yerleşim mahalleleri kurulmaya başlanmış. 20 yy’ın başından itibaren patlak veren savaş sürecinde Müslümanlar haricinde tüm halk kenti terk etmiş. Balkanlardan ve Ege adalarından göçmenlerin gelip yerleştiği Çanakkale’de kent dokusunda büyük bir değişiklik yaşanmamış. Stratejik Boğaz’ın kapısı konumunda olduğundan kent İstiklal Savaşı süresince de oldukça zor bir dönem geçirmiş. Savaşın bitmesi ve Cumhuriyet’în ilan edilmesinin ardından savaş sonrası yaralar kısa sürede sarılmaya başlanmış.



Çanakkale’ye sadece tarih kenti olarak bakmak, kente yapılacak büyük bir haksızlık olur. Deniz kenti konumunda da olan şehirde, arabalı vapur iskelesinin iki yanına uzanmış Kordon lokantaları, barlar ve kafelerde Boğaz’ı seyredebilir, gece-gündüz hareketli olan bu kente doyasıya bakabilirsiniz.

Saat Kulesi: Kentin simgelerinden olan tarihi Saat Kulesi, 1897 yılında İtalyan tüccar ve konsolos Emili Vitali tarafından yaptırılmış. Dört cephesinde de saat bulunan kule, yukarıya doğru incelerek yükseliyor. En üstünde ise çokgen gövdeli çan köşkü bulunan kulenin altındaki çeşme ise 1889 yılında Yahudi Hulyo tarafından yaptırılmış.

Saat Kulesi’nin iki yanından birleşen iki sokak kentin eski mahallelerine çıkıyor. Dar sokaklardaki tarihi binaların çoğu dükkan ve kafe olarak değerlendiriliyor. Küçük hanlarında bulunduğu çarşıda, Çanakkale türküsünde adı geçen Aynalı Çarşı bulunuyormuş. Rivayetlere göre Çanakkale Savaşları sırasında yıkılmış.

Kentte gezintiye Çimenlik Kalesi’nden başlayabilirsiniz. Ardından eski mahallelerde sürecek gezinin ilk durağı Türk Mahallesi olan Cemi Kebir ve Çay mahalleleri, Fatih Camisi, Yahudi Mahallesi, Zafer Meydanı, Nedime Hanım Kız Okulu, Tıflı Camisi, Aynalı Çarşı, Havra, Rum Mahallesi gibi mekânlarda dolaşabilirsiniz.

Çanakkale denince akıllara ilk önce şehitlikler gelir şüphesiz. Birkaç farklı isimden oluşan şehitliklere kısaca bir göz atalım;

Hasan Mevsuf Şehitliği: Çanakkale Deniz Savaşları sırasında büyük cesaret gösteren ve şehit olan Dardanos bataryası Komutanı Üsteğmen Hasan ve Teğmen Mevsuf’un anısında yapılmış şehitliğe bu iki genç subayın adları ortak verilerek, Hasan Mevsuf şehitliği denilmiş. Kent merkezine 12 km. uzaklıktadır.


Çanakkale gezinizde bulunmanız gereken en önemli noktalardan biri ise; Gelibolu Milli Parkı olacak. 33 bin hektarlık bir alanı kapsayan park, savaşın anıları ve izleri ile dolu… Çanakkale’den vapurla veya dolmuş motorları ile kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Gelibolu Yarımadası boyunca Türk şehitleri ve yabancı askerlerin anısına yapılmış başka anıtlar ve Ancak, İngiliz, Yeni Zelanda mezarlıkları bulunuyor. Tarihi Milli Parkı kendi başınıza gezmek isterseniz eğer biraz zorlanabilirsiniz. Bu parkı gezmenin en iyi yolu profesyonel rehberler eşliğinde gezmek. Bunun için seyahat acentelerinin düzenledikleri turlara katılabilirsiniz.

Çanakkale gezinizin bir başka durak noktası ise mutlaka Truva olmalı. Troia olarak da adlandırılan Truva’yı kendi başınıza gezip anlamanız biraz zor. Trıia’da ki ilk kazılar ve kalıntılar gezmeyi ve öğrenmeyi seven gezginler için çok şey ifade ediyor olacak.

Şimdi bahsedeceğimiz yer ise; beyaz peyniri ile ünlü Ezine… Kent Çanakkale-İzmir yolunun üzerinde bulunuyor. En önemli tarihi eserlerinin arasında Osmanlı camilerinin ilk örnekleri arasında bulunan Abdurrahman Camisi var. Ezine’den güneye doğru, deniz kıyısından yapılacak kısa bir yolculuk çok önemli ören yerlerinden geçerek Türkiye anakarasının en batu ucu olan Babakale’ye ulaşıyor. Asırlık çam ağaçlarının arasından geçerek Kumburun sahiline çıkıp, berrak mavi sulara hayranlıkla göz atacaksınız. Savaş zamanlarından kalma makineli tüfek mevzileri sizi yüzyıl başına götürürken içinizin ürperdiğini hissedeceksiniz. Bu koyda bulunan motel ve lokantada soluklanabilir, ya da komşu koylarda geceleyebilirsiniz.



Nerede kalınır?


Çanakkale’de pek çok konaklama merkezi bulacaksınız. Çanakkale Merkez’de 5 yıldızlı Kolin Hotel, 4 yıldızlı Alkol, İris, İda Kale Resort Hotel’de diğer alternatiflerinizden olabilir.
Gelibolu’da Boncuk Otel, Gelibolu Martı Motel, Belinda Apart, Ezine’de ise Adonis Motel ile Kestanbol Termal Oteli konaklayabileceğiniz otellerden sadece birkaçı…



Ne yenir?


Çanakkale’de tabiî ki deniz mahsülleri ilk tercihiniz olacaktır ancak bir de Çanakkale Mutfağına özgü yemekleri kesinlikle denemelisiniz. Düğün Çorbası, sütlü çorba gibi başlangıçların ardından, asma yaprağında sardalya, Geleneksel Çanakkale mutfağının en güzel örneklerinden olan Şaraşura, keşkek kesinlikle denemeniz gerekenlerden… Peynir tatlısı, Mevlevi tatlısı, zerde ve basma helvası ise yemek sonrasında tadacağınız tatlı çeşitlerinden…

Savaşları, yerleşimi ve pek çok kültüre ev sahipliği yapması bakımından oldukça önemli olan Çanakkale, seyahatiniz boyunca size farklı duygular yaşatacak…

İyi tatilleriniz olsun…

3