Tatil Ülkelerin tadına bakın!

Ülkelerin tadına bakın!

03.09.2010 - 12:13 | Son Güncellenme:

Yeni bir ülkeye gitmek her zaman çok keyifli ve eğlencelidir. Yeni yerler keşfetmek, gezmek, alışveriş yapmak... müzeler, tarihi eserler, gece hayatı... Ancak sadece müzelerini, doğal güzelliklerini, ünlü caddelerini görmek yetmez. Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin tadına bakmalısınız.

Ülkelerin tadına bakın

ENDONEZYA…

Haberin Devamı

Endonezya mutfağı çok değişik tatlarla bezenmiş bir mutfaktır. Ülkenin en önemli yiyeceği pirinçtir. Endonezya topraklarında yetişen pirinç, hem taraçalı görüntüsü ile göz ziyafeti çektirirken hem de Endonezya halkının “Tanrının bir armağanı olarak” nitelendirdikleri ana yemekleridir. Endonezya mutfağının olmazsa olmazı, değişik şekillerde yapılan pirinç yemekleridir. Endonezya yemeklerini diğer mutfaklardan ayıran bir diğer özellik ise; birçok baharatı karıştırarak elde etmiş oldukları değişik karışımlardır.

Endonezya'da aslında her bölgede yapılan değişik yemekler vardır. Çünkü her bölgede farklı baharatlar ve meyveler yetiştiği için, aynı gibi görünen yemeklerin içine kattıkları değişik aromatik baharatları ile farklı tatlar oluşturuyorlar. Bali adalarında bulunan 13 bitkinin karışımı olan “Balinese Spice Mixi” (yabani zencefil) yemeklerine karıştırarak farklı lezzetler elde ediyorlar.

Haberin Devamı

Endonezya'da meyvelerin ve deniz ürünlerinin ayrı bir yeri vardır. Endonezya, egzotik meyvelerin en değişik çeşitlerini bulabileceğiniz bir ülkedir. Hindistan cevizini de birçok yemeklerinde farklı tatlar vermesi için kullandıklarını söylenebilir.

Endonezya'da her adasında bulacağınız farklı tatlarda ki yemeklerin, tadına bakmadan dönmeyin. Adaların turistik olarak gelişmiş olmasının sonucunda oteller, tatil köyleri ve bunların beraberinde açılan dünyaca ünlü restoranlarda birçok Endonezya yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Ama oldu da! Egzotik yemekler hoşunuza gitmezse her yerde kolaylıkla tadına alışık olduğunuz yemeklerin bulunduğu farklı restoranlar bulabilirsiniz.

RUSYA...

Rusya'nın iki özel tadı havyar ve votka... Tatlı, limonlu, sert votkalar en meşhur olanları...

Havyar; dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtasından elde ediliyor ve bir çok çeşidi Rusya'ya özgü bir şekilde ikram ediliyor. Taze havyar yani Malossol ve Beluga gibi çok nadir bulunan havyar çeşitlerinin tadına Rusya'da bakabilirsiniz. “Birinciki” adı verilen krepin içine sarılarak yenen kırmızı havyar ise Rusya ya özgü bir başka lezzet...

Haberin Devamı

Rus yemeklerine lezzet katan en önemli malzeme ise çeşit çeşit değişik baharatlardır. Anason dereotu, soğan, tarçın, karabiber gibi çeşitli baharatlar ile Rus Mutfağı'nda değişik tatlar ortaya çıkmış... Mutlaka denemelisiniz!

JAPONYA...

Bilindiği üzere Japonya’da yemek yiyebilmek bir sanattır. İnce çubuklar ile pirinç tanelerini tek tek yemek çok zor bir iş doğrusu. Ama her güzel şeyin bir zorluğu olduğu kelimesi bu konuda uygun yerde kullanılmış olabilir. Japon Mutfağı çok değişik tarzda, alışın olmadığımız yemeklerden oluşuyor. Son zamanlarda Türkiye’nin bir çok yerinde Japon mutfağına özgü mönüleri bulunan restoranlar açılsa da bu bizim Japon mutfak kültrünü tanıdığımızın ispatlamaz. Sushi için “çiğ balık” denebilir, ama basit bir çiğ balık deyip geçmemek lazım. Sushinin pirinçli, avokadolu, karidesli gibi birçok çeşidi bulunuyor ve dünyada adeta sushi çılgınlığı yaşanıyor.

Bir diğer çılgınlık yaratacak yemek ise "Sashimi". Sushi benzerinde yapılan Sashimi'nin içerisinde pirinç bulunmuyor ve soya sosu konularak yeniyor.

Haberin Devamı

Japonya'nın Türk yemeklerine benzeyen lezzetleri de yok değil. "Gyoza"; Mantı tarzında bir yemektir.
"Gohan" ; Pirinç pilavı benzerinde bir yemek sadece tuzsuz (shio)denebilir.

Japon yemekleri hakkında ufak bir tüyo verelim; eğer tuza düşkünseniz ve tuzsuz sofraya oturmam diyorsanız, Japonya'da bu konuda sıkıntı çekebilirsiniz. Genelde tuzsuz yapılan yemeklerin yanında da tuz bulmakta zorlanabilirsiniz.Tabiiki de Japon yemeklerinden hoşlanmazsanız Japonya gibi ziyaretçi akının uğrayan bir ülkede her tarzda yemeği bulabileceğiniz bir çok seçkin restoran bulabilirsiniz.

BELÇİKA…

Belçika mutfağını genel anlamda Fransız mutfağına benzetiliyor. Her iki kültürün de düşkün olduğu şarap ve peynir, bu benzetilmenin ana sebebi olabilir. Belçika mutfağının olmazsa olmazı patatestir. Kıtlık dönemleri geçirdikleri günlerde patatese çok fazla ağırlık vermeye başlamış olan Belçikalılar, patatesten envai çeşit değişik yemek üretmiş ve günümüzde lüks restoranların mönülerinin baş sayfalarında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Belçika çikolataları bütün dünyada ün yapmış bir marka haline gelmiştir. Belçika çikolataların sunulduğu dükkanların, vitrinlerinin lezzetli dekorasyonu sizi istemeseniz de içine çekmeye başaracaktır.

Waffle bilindiği üzere ülkemizde de son yıllarda tadı ve göz doyurucu görüntüsü ile çok fazla dikkat çeken bir tat. Krep gibi bir hamurun içine konulan envai çeşitte çikolata, meyve, kuruyemiş gibi bir çok tadın, bir arada bulunduğu çok lezzetli bir yiyecek. Waffle'ı Belçika çikolatası ile denerseniz hiç pişman olmazsınız.

MACARİSTAN…

Macar yemekleri için söylenebilecek ilk şey; yemeklerine fazlasıyla baharat ve acı koydukları olacaktır. Aslında genel anlamda düşünüldüğünde, Türk yemeklerinden çok fazla bir farkı yok gibi dursa da, yemeklerinin içine kattıkları değişik baharatlarla masalarına faklı lezzetler katmayı başarmışlardır. Macaristan mutfağından domuz etinden yapılmış olan bir çok yemekle karşılabilirsiniz. Ve masalarından eksik etmedikleri bir diğer yiyecek ise, salatadır. Salatanın bir çok çeşidini görebileceğiniz Macaristan’da en iyi tercih; değişik tatların hepsinden ufak birer porsiyon sipariş edip, hepsinin tadına bakmak olacaktır.

Gulaş ( Kul aşı) adı verilen yemekleri Macaristan’nın en özel yemeklerinin arasında yer alır. Dana etinden yapılan bu yenek, içine katılan , kimyon, salça ve defne yaprağı ile değişik bir lezzet ortaya çıkmaktadır.

Macar şarapları; Dünayaca ünlü olan Macar şarabı, bu bölgede yetiştirilen üzümlerden değilde daha çok saklama şekillerinden dolayı bu kadar lezzetliler. Macaristan’da yapılan şaraplar, meşe fıçılarda bekletiyor olmasından dolayı bu kadar lezzetliymiş.

AVUSTURYA…

Avusturya kibarlığın, nostaljinin, romantizmin ana merkezi ve bu hava tabiiki de yemek kültürlerine de yansıyor. Porselen tabaklarda gelen yemekler, cam şişelerde sunulan şaraplar ve dünyaca ünlenmiş tatları; şinitzel, pasta ve kahve… bu üç lezete hiç de yabancı olduğumuz söylenemez, ama kim bilir pastalarındaki leziz tadı; pişirirken içine kattıkları çekirdek üzümünün verdiği tattan olabilir.

FRANSA…

En iyi aşçıların Fransız olması ve en iyi restoranların Fransa'da bulunması burada ne kadar keyifli yemekler yiyeceğiniz bir göstergesidir. Fransa da keyifli ve zevkle kurulan masalarda, bir yandan şarabınızı yudumlarken, bir yandan da bulunduğunuz şehrin manzarasını seyre dalmak sizi büyülemeye yetecek. Fransa'da özenle hazırlanan masaların dışında bütün dünyaya yayılan bir mutfak kültürleri vardır. Yemeklerinde genellikle et veya et suyu kullanılır. Özel peynirlerini ise birçok yemeğin içine katarak farklı tatlar ortaya çıkarmayı başarmışlardır.

MALTA…

Malta yemekleri başta tabiiki de balıkla anılır. Ancak Malta'nın tropikal iklimi sayesinde bir çok sebze ve meyveyi bir arada bulmanız mümkün. Malta'ya özgü olan yemekler genellikle patlıcan kökenli olduğu söylenebilir. Mutfaklarının bir diğer başlıca yemekleri ise makarnadır. Yemek kültürlerini birazda İtalyan tarzından aldıkları için pizza ve makarnayı her yerde bulabilirsiniz.

Malta'da egzotik çorbaların sofralarda çok büyük önemi var. “Soppa tal-armla”: Karnabahar çiçeği, ıspanak, hindiba, bezelye gibi sebzelere ek olarak içine konulan özel peynirlerle tatlandırılan bu çorbanın Malta'nın en meşhur yemeklerinin arasında olduğu söylenebilir. Keçi peyniri( gbejniet) denemek isteyeceğiniz tatlardan bir tanesi olabilir.

Malta'da yemeklerde yanınıza eşlik edecek içecek; beyaz ya da kırmızı olabilir. Malta üzümlerden yapılan ya da İtalya ve diğer ülkelerden gelen şaraplarla birçok şarap çeşidini Malta’da bulabilirsiniz. Ancak şarap haricinde tüketilen bir diğer içecek ise biradır. Yerel biraları; Cisk Lager ve Hop Leaf Ale deneyebilirsiniz. Kinnie adı verilen portakal ve aromalardan yapılan alkolsüz yerel içeceklerinin de tadına bakabilirsiniz.