Gündem Tatilin tadını çıkarın

Tatilin tadını çıkarın

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birinci dönem sona erdi, şimdi tatil zamanı. Yaz tatili kadar olmasa da 15 günlük dönem çocukların moral depolaması, dinlenmesi ve eğlenmesi için iyi bir süre. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl da tatilde ödev verilmemesi uyarısında bulundu. Ancak uzmanlar, çocuğun tamamen derslerden uzaklaşmasının yanlış olduğu görüşündeler; ders eksiklerinin tamamlanmasını, onların gelişimlerine katkısı olacak kitapların da bol bol okunmasını öneriyorlar.

Tatilin tadını çıkarın

Tatilin dolu dolu geçirilmesi için Medical Park Silivri Hastanesi Psikoloğu Fehime Hamaloğlu, Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şirin Karadeniz, Doğa Okulları Rehberlik Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu, şu önerilerde bulunuyor:

Birlikte plan yapın

- Tatil, dinlenmenin yanı sıra öğrencilerde başarıya giden yolların gerekliliklerini yerine getirme bilincinin oluşturulması açısından önemli. Edinilen bilgi ve becerilerin unutulmaması için ders tekrarı yapılmalı. Bu öğrenciye okula dönüşte fayda sağlıyor.

- Çocuklar, yoğun bir dönemin ardından sınırsız internet kullanmak, bilgisayar oyunları oynamak isteseler de buna bir sınırlama getirilmeli. Ancak ihtiyaca yönelik durumlarda bilgisayar kullanabilir.

- Uyku ve beslenme düzeni, tatilde de sürdürülmeli. Bu düzenin fazla esnekleştirilmesi, çocuğun bilişsel işlevlerini etkiliyor, okula dönüşte adaptasyon sorununa neden oluyor.

- Çocuklar, anlama becerilerinin gelişmesi için kitap okumaları yönünde teşvik edilmeli. Çocuğun ilgisini çeken kitaplar seçilmeli. Onunla sohbet ederek, tartışarak, “Hadi buna farklı bir son yazalım” denilerek hayal gücünün gelişmesi sağlanmalı.

- Tatilde sinema, tiyatro, konser gibi kültürel etkinliklerin yanı sıra arkadaş ve akrabalar ziyaret edilebilir, sporla ve hobilerle uğraşılabilir.

Doğayı keşfe çıkın

- Yarıyıl tatili, ailelerin çocuklarıyla nitelikli zaman geçirmeleri için önemli bir fırsat. O nedenle çocuğunuza bolca vakit ayırın ancak bu vakti AVM’de değil yeni şeyler öğrenebileceği müzeler, hayvanat bahçeleri gibi yerlerde geçirin.

- Çocuğunuzun ilgi alanına ve yaşına uygun olarak onunla oyun oynayabilir, boyama, pasta, kek gibi yemekler yapabilirsiniz.

- Doğayla iç içe yapılan geziler çocuğun yaşayarak öğrenmesini, merak ettiği soruların cevaplarını bulmasını sağlar. Bunun için ağaçların yapraklarını keşfetmeye çıkabilir, ona “Neden bu yaprak sarı oldu? Neden yere düştü?” gibi sorular sorulabilir.