İstanbul Tav Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener: “160 Milyon Dolara Hissesini Satan Akfen, Bu Parayı Türkiye'de Başka Yatırımlarında Kullanacaktır”

Tav Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener: “160 Milyon Dolara Hissesini Satan Akfen, Bu Parayı Türkiye'de Başka Yatırımlarında Kullanacaktır”

09.06.2017 - 14:57 | Son Güncellenme:

.

Tav Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener: “160 Milyon Dolara Hissesini Satan Akfen, Bu Parayı Türkiyede Başka Yatırımlarında Kullanacaktır”

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Akfen’in hisselerini satmasına ilişkin, “160 milyon dolara hissesini satan Akfen, bu parayı Türkiye’de başka yatırımlarında kullanacaktır” dedi. Şener, Suudi Arabistan ile 4 yeni havalimanı için dün imzalanan anlaşmaya ilişkin, “400 milyon dolar civarında yatırım yapacağız. 4 milyon ilave yolcu bize getiriyor” ifadelerini kullandı.
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Akfen Holding’in TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8.1’lik payı için Fransa merkezli Aéroports de Paris Group şirketi ile hisse devri anlaşması imzalaması ve TAV Havalimanları Suudi Arabistan’da 3 havalimanının geliştirilmesi ve işletmesi için yapılan anlaşma hakkında açıklamalarda bulundu. Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya, Şener’in yanı sıra ADP Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Edward Arkwright, ADP Grubu İcra Kurulu Üyesi Antonin Beurrier ve davetliler katıldı.

“160 milyon dolara hissesini satan Akfen, bu parayı Türkiye’de başka yatırımlarında kullanacaktır”
Sani Şener, Akfen Holding’in TAV Havalimanları Holding’de kalan yüzde 8.1’lik payı için Fransa merkezli Aéroports de Paris Group şirketi ile hisse devri anlaşması imzalaması hakkında, “TAV olarak bugün bir kilometre taşını daha aşıyoruz. Kurucu ortaklarımızdan Akfen Holding’in Türkiye’de diğer başka alanlarda yatırımlarına devam etmek için hisselerinin yüzde 8.12’sini ADP Grubu’na sattı. Anlaşmaları imzaladık. Rekabet Kurulunun onayından sonra yürürlüğe girecek. Burada öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Akfen hakikaten kuruluşundan bu yana TAV’a çok ciddi destekleri olan bir firmaydı. Ancak kendileri kendi firma dinamikleri içinde Türkiye içindeki başka yatırımlarda sermaye kullanmak üzereler. Buradaki hisselerini sattılar. Aynı şekilde ADP, bizim TAV inşaatın yüzde 49 ortağıydı. Oradaki hisselerini de Tepe ve Sera olarak biz satın aldık. Böylece TAV Holding’te, ADP hissesinin yüzde 46’ya çıkartmış oldu. Ben aslında kendilerine teşekkür ediyorum. Hepsinden önce ülkemiz adına teşekkür ediyorum. Çünkü bir Fransız firma Türkiye’ye güvenini gösterdi. Bu firma 13-14 milyon avro değeri olan çok büyük firmadır. Böyle bir firmayla Türkiye’de 4 yıldır ortaklar. Bu durum firmanın yaklaşık 5 yıldır bize ve ülkemize değer verdiklerinin en büyük göstergesidir. Bu kapsamda Türkiye’ye 160 milyon dolarlık bir yatırım daha yapmış oluyorlar. Bu direkt olarak yabancı yatırımıdır. 160 milyon dolara hissesini satan Akfen, bu parayı Türkiye’de başka yatırımlarında kullanacaktır” dedi.

“400 milyon dolar civarında yatırım yapacağız, 4 milyon ilave yolcu bize getiriyor”
TAV Havalimanları’nın Suudi Arabistan’da Medine’nin ardından Yanbu, Qassım ve Hail havalimanlarının geliştirilmesi ve işletmesi için yaptığı anlaşma hakkında da konuşan Şener, “TAV üç havalimanını toplam 400 milyon dolar yatırımla geliştirecek ve 30 yıl boyunca işletecek. Ayrıca bir haberi daha söylemek istiyorum. Ben bu gece yarısı geldim Suudi Arabistan’dan, Suudi Arabistan’da da üç tane daha havalimanı aldık. Dün akşamda Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanıyla imza törenimiz vardı. Yanbu, Kasim ve Hail havalimanlarını da alarak TAV havalimanlarının portföyündeki havalimanı sayısını 17’ye çıkarmış bulunmaktayız. 400 milyon dolar civarında yatırım yapacağız. 4 milyon ilave yolcu bize getiriyor” ifadelerini kullandı.

“Ciddi krizler yaşamamıza rağmen ticaret hep devam etti”
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, “ADP’nin Türkiye’de bize yatırım yaparken Türkiye ile Fransa’nın siyasi ilişkilerinde bir takım sıkıntıları vardı. Ancak iki tarafın da yöneticileri hiç bu işle ilgilenmediler. Çünkü bu bir ticarettir. Ticari ve ekonomik olaylarda ben siyasi görüşlerde ve ayrıklıklarında pek bir sorun olacağını zannetmiyorum. 20 yıldır bu işin içerisindeyiz, çok ciddi krizler yaşadık. Bütün bu olaylar baktığımızda biz havalimanı veya diğer sektörlerde olsun ticaretin devam ettiğini gördük. Katar’da Hamad Uluslararası Havalimanı’nı biz yaptık. Şu anda Abu Dabi Havalimanı’nı biz yapıyoruz. Dünkü anlaşmayla birlikte Suudi Arabistan’da 4 tane havalimanı işletiyoruz. Dün saat 22.00’den sonra imzaladık. Oralarda bizim açımızdan negatif bir etki olacağına inanmıyorum. İşimiz devam edecektir” diye konuştu.

“Malezyalılar eğer ihaleye çıkarsa biz adayız”
Sabiha Gökçen Havalimanı hakkında da açıklamalarda bulunan Şener, “Biz ortaklarımızla o konuyu çok konuşuyoruz. TAV olarak 3. havalimanı açıldığında Atatürk Havalimanı kapatılacağı için bizim İstanbul’da bir ayak izimizin olacağına inanıyoruz. Bu kesin, onun için Sabiha Gökçen Havalimanı ile her zaman ilgileneceğiz. Ancak biz her zaman akıllı büyüme peşinde olan bir şirketiz. Yani finansal ve operasyonel kabiliyetlerimizi aşan hiçbir işin peşinde koşmayacağız. Maceraya atılmayacağız. Ancak Sabiha Gökçen her zaman radarımızda olacaktır. Mutlaka bir fiyatlaması ve değerlendirmesi olacaktır. Eğer Malezyalılar ihaleye çıkarsa biz adayız” şeklinde konuştu.