Ekonomi TAV’ın ‘A’sı uçtu!

TAV’ın ‘A’sı uçtu!

10.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akfen Holding, TAV’da kalan yüzde 8.1 payını da Fransızlara satıp ayrıldı. Akfen, elde edeceği geliri Türkiye’deki yatırımlarında kullanmayı planlıyor

TAV’ın ‘A’sı uçtu

TAV Havalimanları’nda halihazırda yüzde 38 paya sahip olan havalimanı işletmecisi Aeroport de Paris (Group ADP), Akfen Holding’in TAV Havalimanları’ndaki yüzde 8.1 hissesini de satın aldı.

Haberin Devamı

İşlemin sonuçlanmasıyla ADP’nin TAV Havalimanları’ndaki payı yüzde 46.1’e yükselecek. Sani Şener, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak görevine devam edecek.

TAV’daki payının devir karşılığı olarak şirkete 160 milyon dolarlık nakit girişi sağlayacak olan Akfen, bu miktarı Türkiye’de yapacağı yatırımlarda kullanacak.

Akfen, 2017 yılı başında 1.5 yılda tamamlayacağı 6.7 milyar liralık yatırım paketi açıklamıştı. Toplam 1390 kişilik istihdam yaratacak bu paketin en önemli yatırım ayağını 3.9 milyar liralık Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri ve 2 milyar liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor.

Akfen Holding, dünyanın en büyük havalimanı inşaatçısı konumundaki TAV İnşaat’ın da dahil olduğu TAV Yatırım Holding’teki yüzde 21.68’lik payını ise koruyor.

Haberin Devamı

‘Güven göstergesi’

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Bu son satın almayla birlikte ADP’nin Türkiye’de yatırımı 1.1 milyar dolara ulaşmış olacak. Bu durum bir Fransız şirketi olan ADP’nin Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güvenini gösteriyor. ADP, TAV İnşaat’ın yüzde 49 ortağıydı, oradaki hisselerini de Tepe ve Sera olarak biz satın aldık. Böylece TAV Holding’de ADP, hissesini yüzde 46.1’e çıkarmış oldu. Türkiye’ye 160 milyon dolarlık daha yatırım yapmış oluyorlar. Bu direkt bir yabancı yatırımdır. Akfen, bu parayı Türkiye’deki başka yatırımlarında kullanacaktır” diye konuştu.

ADP Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Edward Arkwright ise TAV Havalimanları’nın 2012’den beri hissedarı olduklarını belirterek, bu satın almayla birlikte sektörde lider hale geleceklerini söyledi.

Paris’teki Charles de Gaulle, Orly ve Le Bourget havalimanlarını bünyesinde barındıran Group ADP, 2016’da bu havalimanlarında 97 milyon yolcuya hizmet verdi.

17 havalimanı işletiyor...

TAV Havalimanları, Suudi Arabistan’da üç havalimanının anlaşmasını yaparak toplamda tüm dünyada işlettiği havalimanı sayısını 17’ye çıkardı. İlk oluşumunda Tepe-Akfen-Vie Grubu’ndan ismini alan TAV’da Avusturyalı ortak Vie, 2004 yılında hisselerinin yarısını Tepe’ye, diğer yarısını ise Akfen’e satmıştı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’da 3 yeni imza daha attı

Katar ve Suudi Arabistan arasındaki siyasi sıkıntıların yatırımların geleceğini etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soru üzerine Sani Şener, ADP’nin 2012’de Türkiye’de yatırım yaparken, Türkiye ile Fransa’nın siyasi ilişkilerinde birtakım sıkıntılar bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Ticari ve ekonomik olaylarda, siyasi görüş ayrılıklarında pek sorun olacağını zannetmiyorum. 20 yıldır bu işin içindeyiz, ciddi krizler yaşadık... Bütün bunlara baktığınızda havalimanları ve diğer sektörlerde olsun ticaretin devam ettiğini gördük. Katar’da Hamad Havalimanı’nı biz yaptık, Abu Dabi Havalimanı’nı biz yapıyoruz. Suudi Arabistan’da 4 tane havalimanı işletiyoruz. Dün Suudi Arabistan’da Medine’nin ardından Yanbu, Qassım ve Hail havalimanlarının geliştirilmesi ve işletmesi için imza attık. TAV üç havalimanını toplam 400 milyon dolar yatırımla geliştirecek ve 30 yıl boyunca işletecek.”

Haberin Devamı

‘Sabiha Gökçen’e talip olacağız’

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın radarlarında olduğu bilgisini veren Şener, “3. havalimanı açıldığında Atatürk Havalimanı kapanacağı için İstanbul’da bir ayak izimiz olması gerektiğine inanıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı radarımızda olacaktır. Hisse satılırsa biz adayız” açıklamasında bulundu.

‘Birinci perde kapanıyor’

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor’ ifadelerini kullandı. Aynı zamanda TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Akın, “Unutulmaması gerekir ki, TAV’ın en büyük hissedarı bir Fransız şirketi olmasına rağmen çalışanlarının yüzde 90’ının Türk vatandaşı olması, Borsa İstanbul’a kayıtlı halka açık şirket olması, şirket merkezinin ve yatırımlarının çoğunluğunun Türkiye’de olması ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine vergisini ödemesi nedeniyle bir Türk şirketidir ve o şekilde kalacaktır. Yaratmış olduğumuz bu dünya markası ile iftihar etmek her Türk vatandaşının hakkıdır” diye konuştu.