Eğitim TED’den 'bölümsüz üniversite' modeli

TED’den 'bölümsüz üniversite' modeli

27.06.2012 - 10:51 | Son Güncellenme:

Gelecek yıldan itibaren eğitime başlayacak TED Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrenciler, bölüm yerine fakülte tercihi yapacak.

TED’den bölümsüz üniversite modeli

Gelecek yıldan itibaren eğitime başlayacak TED Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrenciler, bölüm yerine fakülte tercihi yapacak.

Haberin Devamı

2012-2013 akademik yılında eğitim vermeye başlayacak TED Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, üniversitelerine ilişkin ayrıntıları anlattı.

Türk Eğitim Derneği’nin (TED) ”83 yıllık, tek işi eğitim olan bir kurum” olduğunu ifade eden Pehlivanoğlu, TED’in gelişim sürecindeki son halkasını tamamladığını, bunun da yükseköğrenim olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4 yıl önce TED Üniversitesi’nin çalışmalarına başladıklarını anlatan Pehlivanoğlu, üniversite açmanın kolay, ancak kurmanın zor olduğunu belirtti.

Pehlivanoğlu, ”Maalesef görüyoruz ki bugün, üniversite kurmayı otel açmak gibi görüp buradan para kazanma niyetiyle buna soyunan çok insan var. Bir defa yükseköğretimde para kazanamazsınız eğer üniversite kurduysanız ve bu süreç çok kolay değil. Hem finansal olarak kolay değil hem de akademik dünyanın yapılanması ve alışkanlıklarını değiştirmeniz kolay bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de henüz vakıf üniversite mantığının yerleşmiş durumda olmadığını belirten Pehlivanoğlu, hala devlet üniversitelerinin akademik kültürü ve alışkanlıklarının geçerli olduğunu ileri sürdü.

”Dünya vatandaşı yetiştirme gayreti içindeyiz”

TED Üniversitesi’nin eğitim, mühendislik ve mimarlık, idari bilimler fakülteleri ve 10 bölümle faaliyete geçeceğini belirten Pehlivanoğlu, ”Biz Türkiye’de olmayan bir şey yapıyoruz. Biz öğrenme odaklı üniversite kuruyoruz. Bu Amerika’da ve Avrupa’da çok yaygın bir şekilde var Türkiye’de yok. Öğrenme odaklı bir üniversitede bütün çalışmalarınız öğrenme çıktısı üzerine oturuyor. Akademik kadronun birinci işi öğrenci oluyor” dedi.

Bu süreçte eğitim fakültesinde farkındalık yaratmak mecburiyetinde olduklarını ifade eden Pehlivanoğlu, ”Bunun için YÖK’e gerçekten teşekkür ediyoruz. YÖK tarihinde ilk defa farklı bir programı onayladı. Buradaki eğitimde pratik yüzde 50’lere çıkıyor. Pratik oranı artmış, kredi saatleri düşmüş, çok daha 21. yüzyıla uygun bir eğitim programı yazdık” diye konuştu.

Yine bir ilk olarak mimarlık-mühendislik fakültesinin kalite yönetiminin ODTÜ ile yapılacağını anlatan Pehlivanoğlu, fakültenin her kurulunda ODTÜ’nün bir temsilcisinin olacağını söyledi.

Haberin Devamı

İdari Bilimler Fakültesinde ise ”dünya vatandaşı” yetiştirme gayreti içerisinde olduklarını belirten Pehlivanoğlu, ”Üniversitemizin bir farklılığı Türkiye’de ilk defa sınıf öğretmenliği bölümü İngilizce olacak. Diğer bir farklılık, Sabancı Üniversitesi’nin de uyguladığı, fakülteye öğrenci alacağız. Örneğin mimarlık ve mühendislik fakültesine giren öğrenci, hazırlığı geçiyorsa bir yıl ortak ders görecek, ikinci yıl alanını seçecek” diye konuştu.

”İleride krediyi ücretlendireceğiz”

Bölümler arası geçişin diğer üniversitelere göre daha esnek olacağını da belirten Pehlivanoğlu, fakülteler arası geçişi de YÖK’ün koyduğu kurallar çerçevesinde izin vereceklerini söyledi.

Fakültelerdeki ders kredi notlarını düşürdüklerini ve böylece ders yoğunluğunun da düştüğünü anlatan Pehlivanoğlu, sınıfların 25-30 kişilik olacağını belirtti.

Üniversitenin Kızılay’daki binasının Haziran sonu itibarıyla biteceği bilgisini veren Pehlivanoğlu, birinci yıl az öğrenci alacaklarını, 330 kontenjan verileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Üniversitede okuyacak herkesin burs alacağını kaydeden Pehlivanoğlu, bir yıl içerisinde kampüs inşaatının İncek’te başlayacağını söyledi.

Öğrencilerin yurt ihtiyaçlarına ilişkin de bilgi veren Pehlivanoğlu, üniversiteye yakın birer kız ve erkek yurdu ile anlaştıklarını söyledi.

Üniversiteye kayıt ücretinin yıllık KDV hariç 20 bin 500 TL olacağı bilgisini veren Pehlivanoğlu, ileriki yıllarda öğrencinin aldığı krediyi ücretlendireceklerini kaydetti.