Gündem Tedaviden sonra sağlıklı yaşam evi

Tedaviden sonra sağlıklı yaşam evi

03.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Madde bağımlılarının AMATEM’lerdeki tedavilerinden sonra yeni yaşamlarına adapte olmaları amacıyla kurulan ‘sosyal uyum merkezlerinin’ ilki Kırıkkale’de açıldı

Tedaviden sonra sağlıklı yaşam evi

Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında yer alan ve AMATEM’lerde tedavi gören bağımlıların, yeni hayatlarına adapte olmalarını sağlamak için bir dizi önlem ve uygulamayı içeren, “sosyal uyum merkezi” projesi, Kırıkkale’de uygulamaya konuldu. Sağlık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde kurulan, “Sağlıklı Yaşam Evi”nde, tedavi görmüş bağımlıların AMATEM sonrasındaki yaşamlarına ilişkin planlamalar yapılıyor.

Haberin Devamı

Tedavi görmüş kişi, burada farklı branşlardan uzmanlarla birebir görüşmeler gerçekleştiriyor, sportif ve sosyal kültürel faaliyetlerde bulunuyor. İŞKUR ile bağlantılı projede, bağımlılıktan kurtulmuş bu kişilere iş imkânı da sağlanıyor.

Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, uyuşturucu bağımlılarını yeniden hayata kazandırmak amacıyla tasarladığı, “sosyal uyum merkezleri” modelini Milliyet gündeme getirmişti.

İlk örnek Kırıkkale’de

Modele göre, AMATEM’lerde ilk 15 günde yapılan, “detoksifikasyon” ve ardından hastanın normal serviste geçirdiği kısa tedavinin ardından, hastaları devralacak yeni, “sosyal uyum merkezleri” kurulacaktı. Bu yeni sistem, kişinin yeniden uyuşturucu kullanmasına neden olabilecek hayatındaki boşlukların doldurulması için bir önlem modeli olarak düşünülmüş, bağımlılıktan kurtulmuş kişilerin yeni bir hayata başlangıç yapmaları için çalışmalar yürütülmesi planlanmıştı.

Haberin Devamı

Tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak, “sosyal uyum merkezleri” uygulamasının ilk örneği Kırıkkale’de hayata geçirildi. Kırıkkale Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Soyal Politikalar, Sağlık, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, İŞKUR İl Müdürlükleri ve belediye ile Kırıkkale Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 13 kurum ve kuruluş tarafından hayata geçirilen, “Umuda Yolculuk” projesi kapsamında madde bağımlısı ve suça sürüklenen çocuklar hedef olarak belirlendi. Emniyet Müdürlüğü, madde bağımlısı çocuklar ile suça sürüklenen çocukların kayıtlarını inceleyerek tespitlerini yaptı. Daha sonra çocukların evleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personeli tarafından ziyaret edilerek, görüşmeler gerçekleştirildi. Ailelerin psikolojik, sosyal, ekonomik ihtiyaçları ortaya çıkarılarak, onlara destek sağlandı.

‘Haydi Tut Elimden’

Daha sonra her çocuk için sosyal inceleme raporları hazırlandı. Son olarak “Hayat Boşluk Kabul Etmez”; suça sürüklenen çocuklar için de, “Haydi Tut Elimden” projeleri hayata geçirildi. Madde bağımlısı çocuklara öncelikle bağımlılıktan nasıl kurtulacakları, ailelerine ise bu süreçte çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda rehberlik hizmeti sunuldu.

Haberin Devamı

Madde bağımlısı gençler, AMATEM tedavileri sonrasında rehabilitasyon aşaması için oluşturulan “sağlıklı yaşam evi”ne sevk edildi. Evde kalan gençlere sportif faaliyetler, sosyal, kültürel eğitimler ve gezi programları planlandı. Ayrıca bir Gençlik Kulübü kurularak, tıbbi tedavisi tamamlanan gençler bu kulübe üye yapıldı.

Eski bağımlılar sevgi elçisi

Önceden madde bağımlısı olup, sonradan bağımlılıktan kurtulan ve projede gönüllü görev alan dört kişi de sevgi elçisi olarak, gençlerin rehabilitayon sürecinde onlara kendi tecrübelerini anlatarak destek oldu. Projenin paydaş kurumu olan İŞKUR İl Müdürlüğünün katkılarıyla gençlere iş imkânı da sağladı.
Kırıkkale’de 80’e yakın gence uygulanan program yüzde 90 oranında başarılı oldu.