Ekonomi Tedbirler seçici bütçe yükü geçici

Tedbirler seçici bütçe yükü geçici

27.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vergi indirimi ve istihdam desteklerinin seçici ve geçici tedbirler olduğunu hatırlatan Ağbal, bütçe açığına etkisinin milli gelirin yüzde 0.74’ü olduğunu, oranın 2018’de yarıya düşeceğini söyledi

Tedbirler seçici bütçe yükü geçici

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Türkiye’de mali disiplin bugüne kadar vardır ve bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) düzenlediği çalıştayda, Türkiye’nin kara para ile mücadelesinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve Türkiye’nin çabalarına devam edeceğini söyledi.

Ağbal, bugüne kadar almış oldukları harcama tedbirleri, vergi indirimleri ve işsizlik sigortası fonu üzerinden yapmış oldukları istihdam desteklerinin bütçe açığı üzerindeki etkisinin milli gelirin yaklaşık yüzde 0.74’ü mertebesinde olduğunu belirterek, “Yani yüzde 1’den daha az bir oranda bir tedbir aldık. Bu, 2017 yılında bütçe açığında meydana getireceği etkinin oranı. Almış olduğumuz tedbirler geçici ve seçici oldu” dedi.

Ağbal, bu yıl yüzde 0.74 olan oranın 2018’de yüzde 0.38’e, 2019’da ise yüzde 0.30’a düşeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yüzbinlere kredi

Konut, mobilya ile beyaz eşyada yaptıkları ve milli gelire göre bakıldığında etkisi yaklaşık yüzde 0.15 civarında olan bir vergi teşvikini sanki bütün kamu maliyesinin disiplinini bozacakmış gibi değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

“0.74 olarak ifade ettiğim tedbirlerin sadece 0.15’i ekonominin talep tarafında, yani yurt içi talebi artırmaya dönük tedbirler. Buna karşılık 0.60 dediğim kısım ekonominin doğrudan doğruya üretim, yatırım, ihracat ve finans; yani ekonominin arz tarafında destek veren düzenlemeler oldu. Bütün bu desteklemeler ve teşvik düzenlemeleri etkisini göstermeye başladı.”

Finans Merkezi masaya geliyor

Naci Ağbal, İstanbul Finans Merkezi için gelen yasal düzenleme önerilerinin mayısın 10’u ya da 11’i gibi Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşüleceğini belirterek, “Vergiler ve diğer kamusal maliyetlerin azaltılması konusunda tabii ki mali disipline dikkat edeceğiz ama bir taraftan da finansal piyasaların gelişmesi ve derinleşmesi için (İstanbul Finans Merkezi için) rekabet halinde olduğumuz ülkelerle rekabetimizin önünde engel oluşturabilecek birtakım vergiler varsa onları da kaldırmaktan kaçınmayacağız” dedi.