İstanbul Tedxreset 2017 Konferansı, İlham Veren Konuşmalara Sahne Oldu

Tedxreset 2017 Konferansı, İlham Veren Konuşmalara Sahne Oldu

15.05.2017 - 13:44 | Son Güncellenme:

.

Tedxreset 2017 Konferansı, İlham Veren Konuşmalara Sahne Oldu

TEDxReset Konferansı, birbirinden önemli konuşmacıları ve ilham dolu içeriğiyle 12-13 Mayıs’ta TİM Show Center’da düzenlendi.

İstanbul’da TEDxReset Konferansı heyecanı yaşandı. Sekizinci yılında katılımcıların büyük ilgisi altında yapılan konferansta hayatlarında tutkularının peşinden koşan konuşmacılar ilham verici sunumlar gerçekleştirdiler. Maslak TİM Show Center’da düzenlenen TEDxReset Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan küratör Ali Üstündağ, sekiz aylık yoğun bir çalışmayla bu yılki programı oluşturduklarını ve 2017 yılının temasını “Right Here, Right Now! I Şimdi, Burada!” olarak belirlediklerini söyledi. Üstündağ sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl seçtiğimiz tema yaşadığımız döneme çok uygun düşen bir tema oldu. Çünkü dünya zor bir dönemden geçerken değişim için hemen şimdi sorumluluk almak gerekiyor. Biz de değişim konusunda ilham vermek istiyoruz.” TED Konferanslarının, yayılmaya değer fikirlerin geniş kitlelerle buluşması için büyük önem taşıdığını belirten Ali Üstündağ, TED lisansı alınarak yapılan bağımsız TEDxReset konferanslarının dünya çapında büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Yonca Tokbaş: “Sevmek en büyük aktivistliktir”
Hürriyet gazetesi yazarı ve aktivist Yonca Tokbaş, TEDxReset konferansında yaptığı konuşmada profesyonel iş hayatından vazgeçerek, yaşamına yeniden nasıl başladığını anlattı. Tokbaş şunları söyledi: “Hayatımızda bir kabuğun içinde yaşadığımızı fark ettim. Bu kabuktan çıkmak ve hayat amacımı bulmak istedim. Kurumsal iş hayatından ayrıldım. Kendimi yazmaya, koşmaya ve koşarken de inandığım değerler uğrana yaşamaya adadım. Bu süreçte üç orman yapmayı başardım. STK’lar için bağışlar topladım. Arılarla tanışarak, arı sevgisi eğitimleri vermeye başladım. 2016’da Likya Ultra Maratonu’nun 256 km’lik en zor parkurunu bitirmeyi başaran ilk 3 Türk kadınından biri oldum.” Kendisini dinleyen katılımcılara tavsiyelerde de bulunan Yonca Tokbaş, “Hepimizin içinde bir cevher var. Gönülden yola çıkarsak, bereket de arkasından geliyor. İnsanın hayatta sevdiği iş için yapmayacağı şey yok. Sevmek en büyük aktivistliktir” dedi.

Caner Eler: “Kendimi hayata kapatmadım ve başka bir yol keşfettim”
Socrates Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler ise kanserle başlayan ve bacağından amputasyon ameliyatı olmasına varan çarpıcı öyküsünü bir deneyim aktarımı olarak paylaştı. Eler bu zorlu süreçte kendini hayata kapamadığını ve kendini yeniden keşfettiğini ifade ederek şunları söyledi: “21 yaşında üniversite birinci sınıf öğrencisiyken ve hayatımda her şey yolunda giderken kemik kanseri olduğumu öğrendim. İlk başlarda herkes gibi ‘neden ben’ diye sordum. Fakat daha sonra hastalık nedeniyle kendimi hayata kapatmadım. Başka bir yol keşfettim. Birçok kez ameliyat oldum ama bu zorlu süreçte hep umutlu ve olumlu oldum. Bacağımdaki tümör kendini üç kez tekrarlayınca, bacağımın dizimin üzerinden kesilmesi kararını aldım. Ailem ve yakınlarım bana destek verdi. Amputasyon ameliyatı ve yaşadığım rehabilitasyonun ardından hayata yeniden başlayarak çocukluk hayalim olan Socrates dergisini çıkarmaya başladık. Sizin de hayalinizdeki yolu bulmanızı diliyorum.”

Kent infografikleri
TEDxReset sahnesine çıkan bir başka isim olan Mimar Merve Akdağ Öner ise şehirlerin insanların hayatını nasıl biçimlendirdiğini anlattı. Keşfetmenin ve düşlemenin hareket gücüyle daha yaşanılabilir kentler oluşturulabileceğini vurgulayan Merve Akdağ Öner, yaptıkları projelerden de örnekler verdi. İnsanların yaşadıkları şehirlerle ilgili bilgi edinmesi için herkesin anlayacağı şekilde kentsel infografikler hazırladıklarını belirtti.

Oyunlaştırarak problem çözme
Oyunlaştırma Uzmanı Ercan Altuğ Yılmaz, oyunlaştırma kavramının hayatımızdaki yerini anlattı. Oyun sektörünün ekonomik olarak müzik sektörünü geçtiğini vurgulayan Ercan Altuğ Yılmaz, e-sport turnuvalarının dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi. Türkiye’nin dünyada en çok dijital oyun oynanan 3. ülke olduğunu belirten Yılmaz, oyunlaştırmanın oyunsu tasarımlarla problemleri çözmeye yardımcı olduğunu ifade etti.
Konferansın ikinci gününde sahneye çıkan Koç Okulu Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Kurmuş Hürbaş, mahalle dernekleriyle beraber mültecilerle ilgili sivil oluşumlarda yaptıkları gönüllü çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Zeynep Kurmuş Hürbaş, dayanışma duygusuyla mültecilerin yanında olmanın önemini vurguladı.

Robotel Türkiye projesi
Tasarımcı ve girişimci Zeynep Karagöz, el ve ayak deformasyonlu çocuklar için başlattıkları ve bir STK’ya dönüşen Robotel Türkiye projesinin detaylarını katılımcılarla paylaştı. ‘Gelişen teknolojilerin hayata somut bir faydası olmalı’ düşüncesiyle yola çıktıklarını belirten Zeynep Karagöz, şunları söyledi: “El ve parmak özürlü veya uzuv kaybı yaşayan çocuklara 18 yaşına gelene kadar protez takılmıyor. Çünkü çocuklar hızlı büyüyor. E-Nable isimli bir oluşumun 3 boyutlu yazıcı ile deformasyonlu çocuklar için el yaptığını öğrendik. Biz de onlardan ilham alarak çalışmaya başladık. Robotel Türkiye’yi kurduk. Tüm çalışmalarımızı herkesin faydalanması için robotel.org sitesinde açık kaynaklı olarak internette paylaştık. Bir gönüllü haritası yaptık ve destekçilerimizle büyük bir aile olduk. Geldiğimiz noktada eli ve parmağı olmayan çocuklara 3 boyutlu yazıcılarla protez eller yapıyoruz. Amacımız bu insanların eksik değil özel hissetmesini sağlamak ve hayatlarını kolaylaştırmak. Şimdiye kadar 30 çocuğa el yaptık.”

Anadolu üniversitelerinde teknoloji atağı
Arkan & Ergin Kurumsal Finansman’dan Doğan Taşkent ise teknoloji geliştirme konusundaki deneyimlerini anlattı. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve teknoloji transferi ortamının oluşturulması için danışmanlık veren Doğan Taşkent, ülkemizde teknoloji gelişimi için kayda değer işler yapıldığını fakat daha hızlı ilerlemek için sanayinin Arge merkezleriyle konuya el atması gerektiğini ifade etti. “Kalbiyle inanan herkes bu ülkede teknoloji geliştirebilir” diyen Taşkent, özellikle Anadolu’daki üniversitelerde güzel şeyler yapıldığını tüm paydaşların bu sürece destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kadınlar için yeni bir gelir modeli
TEDxReset konferansının ilgi gören bir diğer konuşmasını da girişimci Ebru Baybara Demir yaptı. 2000 yılında Mardin’in ilk turistik işletmesi olan Mardin Cercis Murat Konağı’nın açılış hikayesini paylaşan Ebru Baybara Demir, özellikle kadın istihdamı konusunda yaptığı hamlelerle 200’den fazla kadının iş ve meslek sahibi olmasını sağladı. 2015 yılında Hayatım Yenibahar projesini gerçekleştiren Ebru Baybara Demir, kadınlara yeni bir gelir modeli daha oluşturdu.

Mert Fırat: “Tiyatro seyircisi 3 milyondan 4,5 milyona çıktı”
Oyuncu ve senarist Mert Fırat ise kendi eğitim ve meslek hayatından yola çıkarak Türkiye’de tiyatro sanatında gelinen noktayı anlattı. 2001 yılında tiyatro alanında alternatif bir akım başladığını ifade eden Fırat şunları söyledi: “Bu yeni akım toplumdaki bir ihtiyaçtan doğdu. İstanbul’daki üniversitelerde şu an 21 tiyatro bölümü var. Her yıl 500 öğrenci mezun oluyor. Bu insanlar büyüklü küçüklü salonlarda kendi kaynakları ile tiyatro yapıyor. Sadece Kadıköy’de 63 tiyatro var. Bu yükseliş seyircinin katkısıyla oldu. Tiyatro seyircisi ölmedi, 3 milyondan 4,5 milyona çıktı.”
TEDxReset Konferansı’nda 1,5 gün boyunca 30’a yakın konuşmacı yer aldı. Orkestra Şefi Charles Hazlewood, Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, geleceği hayal etme konusunda uzmanlaşmış bir tasarım lideri Peter Fossick, doğal kaynakları ve onların sürdürülebilir kullanımını düşünen peynir ustası İlhan Koçulu, Van ve İstanbul’daki eğitimcilik hayatı sırasında erken çocukluk eğitiminden yetişkin yaş düzeyine “Sor, Keşfet, Üret “adında bir sistem tasarlayan, “Evrensel Kamil” (Emre Alettin KESKİN), kimsenin yaklaşmaya dahi cesaret edemediği yaban hayvanlarıyla günlerini geçiren sıra dışı bir kişilik, vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent, Diyarbakır’da pek çok çocuğu basketbolla tanıştıran, onlara imkansızlıklara rağmen hedeflere erişilebileceğini gösteren basketbol antrenörü Gökhan Yıldırım gibi birbirinden ilginç hikayesi olan konuşmacılar katılımcılarla buluştu.