Gündem Teftiş Kurulu Başkanı'ndan Asansör Faciası Hakkında Açıklama

Teftiş Kurulu Başkanı'ndan Asansör Faciası Hakkında Açıklama

10.09.2014 - 18:35 | Son Güncellenme:

Mehmet Tezel'den Açıklama geldi. Asansör faciasıyla ilgili müfettişlerin yaptıkları tespitleri anlatan Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel "Asansör boşluğu şaftına geçici yük asansörleri monte edilmiş. Bu yük asansörlerinde insanlarda taşınıyor. Mevzuat açısından yük asansöründe insan binmesi arzu edilmez" dedi.

Teftiş Kurulu Başkanından Asansör Faciası Hakkında Açıklama

Mecidiyeköy'de inşaatı devam eden Torun Center rezidansında 10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel müfettişlerin tespitlerini anlattı. Mehmet Tezel, "Çekmiş olduğumuz resimler, konuşmuş olduğumuz bazı kişiler ve orada o gece edindiğimiz ilk izlenimler, asansör boşluğu şaftına geçici yük asansörleri monte edilmiş. Bu yük asansörlerinde insanlarda taşınıyor. Mevzuat açısından yük asansöründe insan binmesi arzu edilmez. Eğer zaruretten dolayı yük ve insan bir arada olacak ise, illa o asansöre insan bindirilecekse, asansör dizaynının oraya kurulurken insan taşınacak şekilde dizayn edilerek yedek halat sistemlerinin paraşüt sistemlerinin olması gerekirdi. Burada ilk izlenimimiz böyle bir şey yok. Burada yük asansörüne insan bindirmişler. 2700 kilogramdan bahsettiler, bu doğru mu orada araştırıyorlar sonuç henüz alınmadı" diye konuştu.

Haberin Devamı

"EN ÜST LİMİTTE EMNİYET TEDBİRLERİ ALINMAMIŞ"

Mehmet Tezel şunları dile getirdi: "Gözüken şu ki asansörün emniyetli limitler arasında çalışması gerekir. Bu asansör en üst katlarda, o limiti aşmış ve kayıklarından kurtulmuş. Bunun anlamı şudur; asansör üst limiti emniyetli limiti geçtiğinde durması lazım durmamış, oradan çıkmış. Burada emniyet stpoerleri, emniyet swiçleri yok. Veya var çalışmıyor veya eksik. Mühendislik ve güvenlik teknik emniyet açısından asansör üst limiti geçip kayıklarından kurtulduğu halde, kendi kendini tahrip eder vaziyete geldiği zaman bizim söyleyeceğimiz şu, 'en üst limitte emniyet tedbirleri alınmamış. Bu fevkalade önemli bir zafiyet."