Gündem Meteoroloji'den son dakika uyarısı! Geliyor...

Meteoroloji'den son dakika uyarısı! Geliyor...

28.09.2018 - 09:38 | Son Güncellenme:

Türkiye, ilk kasırgasını yaşayabilir. Meteoroloji uzmanlarının paylaştığı son verilere göre Akdeniz'de toplanmaya başlayan ve 'tropik fırtına' adı verilen mini kasırganın Türkiye'yi vurma ihtimali yüzde 80'lere kadar çıktı. Öte yandan beraberinde aşırı sağanak yağışları da getirmesi öngörülen fırtına sebebiyle Ege Denizi'ne kıyısı olan şehirler alarm durumuna geçti. Yıkıcı etkilere sahip muhtemel fırtınaya karşı teyakkuza geçen İzmir'de valilik, yaptığı son dakika açıklamasında, “Bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini, sabitlenmemiş tehlike oluşturabilecek malzeme ve eşyalarını güvenli hale getirmelerini öneriyoruz" dedi. Son uyarı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden geldi. MGM, yaptığı açıklamada başta İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa olmak üzere Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'nin güneyi için saate 100 kilometre ve üzeri rüzgarla birlikte sağanak yağış uyarısında bulundu. Ayrıca İzmir'de beklenen tropik fırtına nedeniyle hafta sonu oynanacak amatör futbol müsabakalarının iptal edildiği bildirildi.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Meteoroloji uzmanlarına göre; Türkiye'nin ilk kasırgası olabileceği ihtimali üzerinde durulan 'tropik fırtına'nın ülkemizi İzmir üzerinden etkileme olasılığı yüzde 80'e çıktı. ABD'li meteoroloji uzmanları şiddetli fırtına için yol haritasını belirledi. Ülkemize 29 Eylül Cumartesi gecesi giriş yapması, 30 Eylül Pazar günü ise Ege kıyılarını, Marmara'nın batısı ile Batı Akdeniz'i etkisi altına alması bekleniyor. Şiddetli fırtına ile birlikte aşırı yağışların etkili olması tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

SON DURUM GÖRÜNTÜLENDİ

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Türkiye'yi vurması beklenen 'Tropik Fırtına', İtalya ile Yunanistan arasındaki İyon Denizi'nin üzerinde toplanmaya başladı. İşte son durum...

ROTA DA BELLİ OLDU

Öte yandan ABD'nin önemli meteoroloji kurumlarından olan 'Accuweather'da 'Tropik Fırtına' için rota tahmininde bulundu. Rüzgar hızının saatte 130-145 kiometrelere çıkabileceğini öngören meteoroloji uzmanları, ortalama hızın 100 kilometreye sabitlenebileceği yorumunda bulundu.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

'Accuweather'da paylaşılan rota...

'O YÖNLERE DENK GELEN BİNALAR DAHA FAZLA HASAR GÖRECEK'

Sosyal medya hesabından fırtınayla ilgili değerlendirmelerde bulunan meteoroloji mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Tropik fırtına İzmirden karaya girip dağıldıktandan sonra Marmara'da kendine biraz gelecek ama Batı Karadenizde tekrar organize olup Ukrayna kıyılarında son bulacak. Bu tropik fırtınanın neresine maruz kalacağınıza bağlı olarak sizi etkileyecek rüzgarın şiddeti değişecek. Fırtınanın dönüş ve hareket yönü aynı olan güney ve güney doğusuna rast gelen binalar özellikle daha fazla hasar görecek. Kuzeyinde kalanlara daha az bir rüzgar var" dedi.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Haberin Devamı

FIRTINA İNGİLİZ BASININDA

Ege Denizi'nde beklenen kasırga, İngiliz basınında da haber oldu. Gazeteler, kasırganın Yunanistan ve Türkiye'nin ünlü plajlarını bu hafta sonu vurabileceğini yazıyor.

'Zorba' ve 'Medicane' adı verilen kasırganın 160 kilometrelik fırtınaya yol açabileceğini belirten Daily Mirror, sel baskını tehlikesine dikkat çekti.BBC hava durumu sunucusu Ben Rich, bulutlar ile gök gürültülü şiddetli fırtınanın Akdeniz'in ortasını çoktan geçtiğini duyurdu.Columbia Üniversitesi'nden Sarah Fecht ise, "Akdeniz kasırgaları (Medicane) tropik fırtınalarla pek çok ortak özelliğe sahip. Güçlü rüzgarlar bir merkezin ortasında dönüyor ve şiddetli yağmur görülüyor" dedi.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

METEOROLOJİ'DEN SON DAKİKA UYARISI GELDİ!

Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Egenin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmaranın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirnenin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbulda) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli, Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesirin batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Haberin Devamı

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

İZMİR VALİLİĞİNDE ACİL TOPLANTI

Ege'de yıkıcı etkilere sahip muhtemel fırtınaya karşı İzmir Valiliği de teyakkuza geçerken, İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, yaptığı son dakika açıklamasında, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz" dedi.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...


Ege’de hakim olması beklenen kuvvetli fırtınaya karşı İzmir’de tüm kamu kurum ve kuruluşları adeta alarma geçti. Gerekli hazırlıklar tamamlanırken, bazı kuruluşlarda izinler iptal edildi ve teyakkuz haline geçildi. İzmir Valiliğinde de Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi ‘acil’ koduyla toplandı.

Toplantı sırasında bir açıklama yapan İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, hazırlıklara ilişkin bilgiler vererek, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız” dedi.

Memük, tüm kamu kurumlarına bilgiler verildiğini ifade ederek, "İlimizde, Pazar ve Pazartesi günü etkili olması beklenen kuvvetli fırtınayla ilgili olarak gereken tedbirleri almak üzere Afet Acil Durum Yönetimi Merkezimizde görevli ve yetkili arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu muhtemel fırtına ve aşırı yağışla ilgili olarak; bütün kamu kurumları, büyükşehir belediyemiz, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz, emniyet müdürlüğü, jandarma Komutanlığı, sahil güvenlik Komutanlığı ve askeri birliklerimiz gerekli tedbirleri almış durumda. Pazar günü için bugünden gerekli hazırlıkları yapmış durumdayız” dedi.

'EŞYALARINIZI GÜVENLİ HALE GETİRİN'

Memük, vatandaşlara da bazı uyarılar yaparak, şu açıklamayı yaptı:

"Vatandaşlarımıza tabii ki bu konuda da bazı uyarılarımız olacak. Özellikle liman başkanlıklarına uyarmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz. Yine vatandaşlarımızın özellikle balkon ve çatılardaki sabitlenmemiş tehlike oluşturabilecek malzeme ve eşyalarını güvenli hale getirmelerini, kapı ve pencerelerini özellikle evlerin rüzgâr tarafındakileri emniyetli şekilde bağlanmasını istiyoruz. Yine vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar ağaç ve duvarlardan uzak durmalarını ve mümkün olduğu şekilde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız.”

Haberin Devamı

TROPİK FIRTINA NEDENİYLE AMATÖR MAÇLAR İPTAL EDİLDİ

İzmir'de beklenen tropik fırtına nedeniyle hafta sonu oynanacak amatör futbol müsabakalarının iptal edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonundan yapılan yazılı açıklamada, 29-30 Eylül'de yapılacak tüm amatör futbol müsabakalarının Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan raporlar doğrultusunda Türkiye Futbol Federasyonu bilgisi dahilinde ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi.

Ertelenen maçlarda 28 Eylül 2018'den sonra tescili yapılmış oyuncular, yöneticiler ve teknik adamların görev yapamayacağı kaydedildi.

MARMARA'DAKİ FIRTINA DİNMİYOR

Öte yandan Marmara Denizi'nde 4 gündür etkili olan poyraz nedeniyle çok sayıda şilep ve tanker Tekirdağ sahillerinde demirleyerek fırtınanın geçmesini bekliyor.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Fırtına deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı çok sayıda şilep ve tanker, rotaları Tekirdağ sahillerine çevrilerek demirlemeye devam ediyor. Fırtına, balıkçıları da olumsuz etkilerken çok sayıda balıkçı teknesi de denize açılamadı. Sandalye ve masalar çekildi Bugün akşam saatlerine doğru etkisini kaybetmesi beklenen fırtına nedeniyle oluşan dalgalar, Süleymanpaşa ilçesinin sahil kesiminde bulunan esnafları da etkiliyor. Birçok kafe, 3 metreye ulaşan dalgaların etkisi ile sular altında kalan sandalye ve masalarını çekti. Yaz boyunca insanlarla dolup taşan Süleymanpaşa sahili de soğuk hava ve dalgalar nedeniyle bomboş kaldı.

İZMİR ALARM DURUMUNDA

İzmir’de, Türkiye’nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ile ilgili tüm birimler alarma geçti. İZSU, İtfaiye, Fen İşleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır hale geldi.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Orta Akdeniz'de oluşması beklenen tropik fırtınanın Ege Bölgesi'ni etkileme ihtimaline karşı kentte hazırlıklar sürerken Büyükşehir Belediyesinin tüm ekipleri teyakkuza geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’ye doğru gelen fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının saatte 100-120 kilometreye ulaşacağı ve yağışların metrekarede 75 kilogram ve üzerinde beklendiği yönündeki açıklaması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi de tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Şiddeti ve yeri konusundaki belirsizliklerin devam ettiği fırtınanın oluşumu ve gelişimini yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü bir duruma karşı da gerekli hazırlıkları yaptı.

İtfaiye Daire Başkanlığı; çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, deniz seviyesinin yükselmesi, ulaşımı etkileyecek tel kopmaları gibi olaylar için merdivenli araçlar, ayırıcı- kesici aletler, motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanlarla 30 ilçede 50 grup tesisi, 1000'in üzerinde personeli ile birlikte çalışacak. Meteoroloji’den gelecek bilgiler doğrultusunda yağışın etkili olacağı bölgelere uzun mesafe su basan yüksek debili pompalar yerleştirilecek.

Fen İşleri Daire Başkanlığı, kasırga ihtimaline karşı tüm personelinin teyakkuz halinde olmasını istedi. Cumartesi gecesinden başlamak üzere pazartesi sabahına kadar nöbetçi ekipler görev yaparken; bomlu, damperli ve vinçli kamyonlarla TIR, loder, beko loder ve ekskavatör gibi araçlar da hazır bulundurulacak. Pazar günü ise araç ve personel sayısına takviye yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü de hem merkezde hem de ilçelerde su, dere taşkınlarına karşın araçlar ve ekipleriyle hazır olacak. Altgeçitlerde oluşabilecek su birikmelerine karşı pompalar kurulacak. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da muhtemel bir fırtınada devrilebilecek ağaçlara karşı nöbetçi ekip sayısını artırdı.

BALIKÇILARDAN 'TROPİK FIRTINA' KARARI

Ege Bölgesi'nde pazar günü etkili olması beklenen "tropik fırtına" öncesi Egeli balıkçılar pazar günü denize çıkmama kararı aldı.

Meteorolojiden son dakika uyarısı Geliyor...

Meteorolojiden yapılan açıklamalar ve uyarılar sonrası Egeli balıkçılar fırtına mesaisine başladı.

Fırtınanın etkili olacağı pazar günü denize açılmama kararı alan balıkçılar, ekmek teknelerini ek halatlarla limanlara ve barınaklara bağladı.

"Tropik fırtına"yı dakika dakika internet sitelerinden takip eden balıkçılar, anlık gelişmeleri de diğer balıkçılarla paylaşıyor.

'GEMİLER EK HALATLAR ALDI'

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, beklenen fırtınayla ilgili Ege'deki balıkçılarla sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

Ege Denizi'nde avlanan balıkçı teknelerinin pazar günü denize çıkmama kararı aldığını aktaran Çakan, "Pazar günkü beklenen fırtına ile alakalı olarak teknelerimiz ek halatlar aldı. Daha sağlıklı ve fırtınanın etkilemeyeceği limanlara doğru yol almaya başladık. Ege'de büyük gemilerin limanı olmadığı için Didim ve Kuşadası'ndaki büyük tekneler daha güvenli yerlere doğru yola çıktı. Herkes balık meralarını terk etti diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi meclis üyesi Haluk Tuncer ise Karaburun ve Seferihisar'da balık çiftliklerinde tedbirlerin alındığını bildirdi.

Çiftliklerin dayanaklı ve esnek olduğunu kaydeden Tuncer, "Buna rağmen yine de önlemimizi aldık. Çiftliklerin hem deniz ve hem de kara kısmında sağlamlaştırma faaliyetlerinde bulunduk." dedi.

Yavuz 1 isimli teknenin kaptanı Yavuz Mavi, bütün önlemlerini aldıklarını aktardı.

Limandan çıkmama kararı aldıklarını vurgulayan Mavi, "Kayığımızı bağladık. Pazar günü de limanda bekleyeceğiz. Diğer kaptanlara da tavsiyem teknelerini sağlam bağlamaları. Ne kadar sağlam bağlarlarsa o kadar iyidir. Birini gemiye nöbetçi bıraksınlar. Denize kesinlikle çıkılmaması gerekiyor. Gerekli uyarılar yapılıyor bunlara kulak vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

İZMİR LİMAN BAŞKANLIĞI'NDAN UYARI

Öte yandan İzmir Liman Başkanlığı da internet sitesinden konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Orta Akdeniz'de oluşan fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte Fırtınanın Ege Bölgesi'ni etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da metrekareye 75 kilogram ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır."