Ardahan Tehlike altındaki diller için Ardahan'da tarihi buluşma

Tehlike altındaki diller için Ardahan'da tarihi buluşma

15.10.2014 - 14:58 | Son Güncellenme:

Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) insanlık tarihi ve geleceği açısından çok önemli adımlarından birini teşkil eden “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı.

Tehlike altındaki diller için Ardahanda tarihi buluşma

Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) insanlık tarihi ve geleceği açısından çok önemli adımlarından birini teşkil eden “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı.
Ardahan Üniversitesi 2014 - 2015 Akademik Yılı Açılış töreninin de gerçekleştirildiği konferansa Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Ardahan Belediye Başkan Vekili Akın Günal, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Maharremov, Kızgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversitenin rektörü ile dünyanın en seçkin 40’tan fazla dil bilimcisi, Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü, çok sayıda ARÜ’lü akademisyen ve basın mensubu katıldı.
Konferans ve Ardahan Üniversitesi akademik yılı açılış töreni nedeniyle programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay başta olmak üzere bölge milletvekilleri ve rektörlerinin kutlama mesajları okundu.
Yenisey Konukevi’ndeki ön çalıştayın ardından, başlayan konferansta ilk olarak Ardahan Üniversitesi Logosunun İmgesel Açılımı Tanıtım Filmi gösterildi. Ardından Yüksek Mimar Levent Aksüt tarafından katılımcılara müzik dinletisi sunuldu. Kemanıyla birbirinden güzel eserleri paylaşan Aksüt’e KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından şükran plaketi takdim edildi.
Protokol üyelerinin ve katılımcıların açış konuşmaları yaptığı program arasında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Prof. Dr. İsen ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in gelecek projeksiyonları çerçevesinde tüm dünyanın dikkatini çekecek nitelikteki “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” ve bölgesel-küresel çaptaki diğer projeleriyle ilgili önemli görüşlerini paylaştı. Ayrıca birçok basın yayın kuruluşu, Organizasyon Düzenleme Kurulu Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan ve konferansa katılan dilbilimcilerle de çeşitli röportajlar gerçekleştirdi.
Tüm bunların ardından program çerçevesinde, kaybolan dillerle ilgili bilimsel oturumlar düzenlendi. Dünyanın en seçkin dil bilimcilerinin bildirilerini sunduğu konferans 16 Ekim 2014 tarihine kadar sürecek.