Gündem Tek başına mahalle kuran kadın öldü

Tek başına mahalle kuran kadın öldü

03.09.2016 - 12:21 | Son Güncellenme:

İstanbul’un en eski gecekondu mahallelerinden Maltepe’deki Gülsuyu’nun kurucularından Fatma Hanım, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gülsuyu’na ilk yolu, suyu, okulu getiren Dönmez’i mahalle sakinleri gözyaşlarıyla uğurladı

Tek başına mahalle kuran kadın öldü

Giresun'da 1927'de doğan Fatma Dönmez, 1944'te Gülsuyu'na yerleşti. Hüseyin Bey ile evlenip süt satarak geçimini sağladı. Ardından Eczacıbaşı'nın, ilçede kurduğu fabrikada çalışmaya başlayan Fatma Hanım, bir dönem emlakçılık yaptı. Kendi okuyamamıştı. Bu yüzden en büyük isteği mahalleye okul yaptırmaktı. Fatma Hanım, Gülsuyu İlkokulu'nun şu anki arazisi kendisine bağışlanınca oraya hemen bir okul yaptırmak için kollarını sıvadı.
Sonrasında Elektrik İdaresi'ne gidip önce okula, sonra mahallenin tamamına ilk elektriği bağlattı. 1951-60 döneminde belediye başkanlığı yapan Selami Oğuz'a giderek, önce Maltepe'ye, sonra da yaptırdığı çeşmeyle Gülsuyu'na suyu getirdi. Ardından hız kesmeden ilk yolu da mahalleye getiren kendisi oldu. Bir hafta içerisinde Karayolları Müdürlüğü'ne bütün mahallenin yollarını yaptırdı. Mahalle ihtiyaçları için Anıtlar Kurulu'na giderek, mahalledeki ilk camiyi de inşa ettirdi. Gülsuyu'na ilk pazarı da Fatma Hanım kurdurdu. Fatma Dönmez'i son yolculuğunda, mahalle sakinleri ve sevenleri yalnız bırakmadı. Dönmez'in cenazesi önceki gün Gülsuyu Fatma Çelebioğlu Camisi'nde kılınan öğle namazından sonra Gülsuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, mahallenin kurulmasında büyük emekleri geçen Fatma Dönmez'in adını sonsuza kadar yaşatacaklarını belirterek, "Maltepe'nin tarihiydi, biz de o tarihe sahip çıkacağız" dedi.

Yazarlar