Ekonomi Tek çekimde nabızdan öde

Tek çekimde nabızdan öde

10.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın hızla dijital ödemeye giderek nakitten uzaklaştığını belirten Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bodur, nabızla ödeme yapan bilekliklerin İngiltere’de kullanılmaya başlandığını açıkladı

Tek çekimde nabızdan öde

Tüm dünyanın nakitsiz topluma gittiğini Türkiye’de de bunu yapmak istediklerini belirten Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bodur, sektörde yüzde 38 oranında kart kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Bodur, “Önümüzde gidecek çok yolumuz var. İnovasyon ve teknolojik yenilikleri Türkiye’ye getirmek ve bu alanlarda yetişen insan gücümüzü ve uygulamalarımızı da yurtdışına ihraç etmek istiyoruz” dedi. Bu alanda Türkiye’nin yetişmiş insan kaynağının bulunduğunu belirten Yasemin Bodur, “Mastercard olarak insan kaynağımıza güveniyoruz. 27 ülkede ürün geliştirme, yeni projeleri hayata geçirme ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu’da dijital alanlarda bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Teknolojinin ve dijital dünyanın çok çabuk değiştiğini ve insanların buna uyum göstermek zorunda kalacaklarını vurgulayan Bodur, “Dünya değişecek. Önümüzdeki 5 yıl içinde yaşamımızdaki pek çok alet birbiriyle konuşur hale gelecek. Artık pek çok ülkede inovasyon laboratuvarları var. İhtiyaçlara göre dijital ürün ve teknoloji geliştiriliyor” diye kaydetti.

Haberin Devamı

Yasemin Bodur, buna örnek olarak İrlanda’da uygulamaya konulan dijital çamaşırhaneleri gösterdi.

İngiltere’de nabız ile ödeme yapan bilekliğin pilot uygulamasının başlatıldığı bildiren Bodur, “Herkesin nabzı farklıdır. bundan yola çıkarak nabızdan aldığı sinyal ile ödeme yapan bileklik geliştirdiler. Şimdi İngiltere’de bunun pilot çalışması yapılıyor” dedi.

Siber saldırıya atak

Mastercard için en önemli konulardan birinin de artış gösteren siber saldırılara karşı alınacak tedbir ve önlemler olduğunu ifade eden Bodur, “Siber saldırılara ilişkin olarak çeşitli kuruluşlarla bir çok çalışma yapılıyor. Siper saldırılara karşı güvenlik çok önemli. Önlemler için yatırımlar yapılıyor. Bankalarımızın savunma sistemleri güçlü. Riskleri azaltmak için çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

- Güvenlik için ne yapıyorsunuz?

E-ticaretin giderek yaygınlaştığı günümüzde güvenlik teknolojileri de hızla ilerliyor. Biz de sahtecilikle, dolandırıcılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Dakikada 65 bin ödemeyi işlemden geçiriyoruz. Her ay 1,8 milyardan fazla işlemi inceliyoruz. Milyonlarca ticari işletmeyi ve bankaları birbirine bağlıyoruz. Saatte 160 milyon işlemin yapıldığı bu ağda yapılan işlemleri yönetme hızımız göz kırpmasından daha kısa bir süre.

Haberin Devamı

Ödemeleri biyometrik kimlik doğrulama, parmak izi, ses ve yüz tanıma ile doğrulayan ürünlerimiz mevcut. Son zamanlarda sıkça duyduğunuz Selfie pay’de örneğin, ödeme için selfienizi çekiyor, kimlik doğrulamanızı bu şekilde yapıyorsunuz. Bu çözümde kayıtlı bir fotoğraf kullanılmasın diye, gözünüzü kırptığınız bir güvenlik katmanı da mevcut. Giyilebilir çözümlerde kalp ritminizden tanıyan bilekliğimiz Nymi var. Okr! adını verdiğimiz otomatlara bluetooth ile bağlanarak kart ve para kullanmadan telefonunuza istediğiniz ürünün kodunu girip alabildiğimiz bir sistemimiz mevcut.

- Yeni ürün var mı?

Tek çekimde nabızdan öde

Yeni teknolojimiz Masterpass ile dünyada 210 ülkede tüm üye iş yerlerinde kart bilginizi girmeden alış veriş yapabiliyorsunuz. Masterpass, sadece kimliğinizi doğrulayarak online veya iş yeri uygulaması içinde kasa işleminizi tamamlayabildiğiniz bir ürün. Şu anda 32 pazarda yer alıyor. Masterpass, finans kurumlarına markalaryla dijital ödeme imkanı sunuyor. İş yerleri ise, online, mobil uygulama ve kasa işlemleri için Masterpass’in API ve SDK’larını kullanabiliyor.

Haberin Devamı

Bu teknoloji, işe gitmek için tren bileti almaktan, masada hesabı paylaşmaya ve market alışverişinizi telefonunuzdan ödeyerek yapmaya kadar birçok farklı perakende noktasında kasa işlemlerini basitleştiriyor.

Çalışan sayısı 200’e çıkacak

Mastercard Türkiye ofisinde 60 kişinin çalıştığını belirten Bodur, bu yıl da yeni alımlar yapacaklarını söyledi.

Mastercard’ın Türkiye’ye her zaman uzun vadeli olarak baktığını ifade eden Genel Müdür Yasemin Bodur, şöyle konuştu:

“Türkiye her zaman uzun vadeli planları içinde yer alan bir ülke. Türkiye’nin çok iyi bir geçmişi var. İlkleri gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde çalışan sayımız 200 kişiye kadar çıkar.

Yaptığımız bir araştırmaya göre yetişkin nüfusun (18 yaşın üstü) yüzde 30’u bankacılık sistemi dışında bulunuyor. Her hangi bir şekilde bankalar ile ilişkileri yok.”