Gündem Tek ordu, Kürtçe eğitim

Tek ordu, Kürtçe eğitim

06.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kobani’nin kontrolü 19 Temmuz 2012’de PYD’ye geçerken, bu tarih “Kurtuluş Günü” adıyla kutlanmaya başlanmıştı.

Tek ordu, Kürtçe eğitim

Kobani’nin yanı sıra Rojava’da birçok bölgede yönetimi ele geçiren Kürtler bir yıl içinde siyasetten savunmaya, yargıdan ekonomiye, sosyal-kültürel alandan eğitime kadar her alanda kurumsallaşma çalışmalarına başladı.

Halk savunma güçleri kuruldu
2011’den itibaren bölgede, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve YPJ isimlerini kullanan erkek ve kadın orduları oluşturuldu. Yerleşim birimlerinde ise asayiş güçleri kuruldu. Sayıları 20 binle ifade edilen ve 8 tugaydan oluşan PYD güçleri, bölgenin savunmasıyla görevlendirildi.
Yönetimleri ele geçirilen kentlerde, “Demokratik Özerklik” sistemini inşa çalışmalarına hız verilirken, kent ve köylerde halk meclisleri kuruldu. Kürtlerin denetiminde çok sayıda radyo, TV ve haber ajansı yayına geçerken, gazeteler de çıkarıldı.
Denetim altına alınan yerleşim birimlerinde, “Demokratik Özerklik” sistemi inşa çalışmaları kapsamında kent ve köylerde halk meclisleri kurulmaya başlandı. Bölgede eğitim alanında da önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda birçok kentte eğitim akademileri kuruldu ve aralıksız olarak eğitimler sürdürüldü. Kürtçe eğitim temel çalışma olarak ele alındı. Kürt Dil Kurumu (SZK) tarafından Kürtçe dil eğitimlerine ağırlık verilirken çok sayıda okul açıldı ve okullarda eğitim verecek öğretmenler yetiştirildi. Daha önce Arapça eğitim verilen devlet okullarında ilk defa Kürtçe dersler verildi. Ancak azınlıklara da anadilde eğitim hakkı tanındı.

3 kantona ayrıldı
Rojava Özerk Yönetimi Yasama Meclisi adı verilen yönetim, 6-7 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıda bölgeyi Cizire, Afrin ve Kobani kantonu olarak üçe ayırdı. 7-8 Ocak 2014 tarihlerinde Suriye’nin Amude şehrinde bir araya gelen Yasama Meclisi, “Toplumsal Sözleşme” adı altında bir anayasa hazırladı. Bu anayasa, Kürtler’in yoğunlukla yaşadığı Cizire, Kobani ve Afrin bölgelerini 3 ayrı kantona ayırdı ve PYD’yi de resmi ordu ilan etti.