Gündem Tek ‘tık’la silah ve ölüm

Tek ‘tık’la silah ve ölüm

17.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’in gündeme getirdiği silaha erişimdeki kolaylık, son olarak Pendik’te lise öğrencisi Helin’in öldürülmesine yol açtı. İnternetten satılan silahlara ulaşmak sadece birkaç dakika sürüyor!

Tek ‘tık’la  silah ve ölüm

Pendik’te lise öğrencisi Helin Palandöken’i (17) öldüren, iki öğrenciyi yaralayan Mustafa Yetgin’in (21) olayda kullandığı pompalı tüfeği bir av bayisinin internet sitesinden alması, silaha erişimin ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdi.İnternetten kolayca alınan silahlar için gerekli kontrollerin yapılmaması da tepki çekiyor. Bazı av bayileri, internet sitelerinden verilen siparişler için ne silah ruhsatı ne de av tezkeresi soruyor.

Tek ‘tık’la  silah ve ölüm


Kanun var da...
Türkiye’de ateşli silah alımı, ‘6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’ ile belirleniyor. Alıcı ancak kanun kapsamındaki şartları yerine getirdiğinde silah sahibi olabiliyor. Zira, silah alımı valilik tarafından verilen ‘Silah Satın Alma Belgesi’ne müteakip gerçekleştirilebiliyor. Ruhsat işlemleri için ise il emniyet müdürlüğü veya il jandarma komutanlığına müracaat gerekiyor. Ancak adli sicil kaydının temiz olması, yaş ve sağlık raporu gibi kriterlere uygun olanlar silah ruhsatı alabiliyor.
Birkaç adımda alışveriş
Ne var ki tüm bunlara rağmen internette arama motoruna yazarak dahi silaha erişmek mümkün. Üstelik bazı silah satıcıları, hiçbir belge talep etmeden tamamen internet üzerinden silah satışı yapıyor. Bu işlem birkaç dakikayı geçmiyor. İlk adımda, av malzemeleri satan firmanın internet sitesinden almak istenilen tüfek seçiliyor. İkinci adımda kimlik ve adres bilgilerinin girilmesinin ardından son aşamaya geçiliyor. Kredi kartına taksit imkanının bile sunulduğu bu aşamadan sonra istenilen silah müşterinin adresine kargoyla yollanıyor. Bu işlemleri yaparken ne silah ruhsatı ne de av tezkeresi gibi resmi belgeler sorgulanıyor. Hatta bazı firmalar düzenledikleri kampanyalarla ücretsiz kargo imkanı da sunuyor.

Sosyal medyada reklam ve satış

Bazı silah satıcıları sosyal medya hesaplarından bile satış gerçekleştiriyor. Çektikleri videolarla silahlarını tanıtıp, tam otomatik tüfeklerin pazarlamasını yapıyorlar. Öte yandan ruhsatsız ateşli silah bulundurma ve taşımanın cezası ise 6 aya kadar hapis ve 25 günden 100 güne kadar adli para cezası.

33 ayda 5 bin kişi canından oldu

Türkiye’de bireysel silahlanmada, özellikle de ruhsatsız silahta büyük artış var. Umut Vakfı’na göre, son 33 ayda en az 5 bin 582 kişi, ateşli ve kesici silahlarla ölürken, en az 5 bin 917 kişi ağır yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü raporuna göre, son 2.5 yılda 250 bin silah ruhsatı verildi. Raporda son 10 yılda ruhsatlı ateşli silahlarla 25 bin, ruhsatsız ateşli silahla 159 bin suç işlendiği belirtildi.