Tekirdağ TEKİRDAĞ’DA AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLADI

TEKİRDAĞ’DA AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLADI

28.08.2015 - 11:01 | Son Güncellenme:

.

TEKİRDAĞ’DA AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLADI

Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 30’unu karşılayan Tekirdağ’da ayçiçeği hasadı başladı. Geçen sene ürününü 1 lira 20 kuruştan satan üretici bu yıl ayçiçeği fiyatının 2 TL olmasını istiyor.
Tekirdağ’da 2015 yılı ayçiçeği hasadı başladı. Tarlalarda yoğun mesai yapan çiftçiler, aylarca uğraş verdiği ayçiçeğini hasat ediyor. Ayçiçeği veriminde bu yıl rekolte düşüşü beklenirken, üretici emeklerinin karşılığını almak için ayçiçeğinin fiyatının 2 lira olmasını istiyor.
Verimin geçen seneye göre düşük olduğun söyleyen ayçiçeği üreticisi Mustafa Yıldız, "Bu yıl verimler biraz daha düşük geçen seneye göre. Ama Allah’ın hikmeti yağmur yağmadı, bu yıl böyle. Yağlık olarak satıyoruz bunları. Bazılarını Trakya Birliğe bazılarını tüccarlara satıyoruz. O şekilde değerleniyor. Bu sene ekim zamanında yağmurlu olduğu için parçalı parçalı ekimler oldu. Bazıları geç ekti bazıları erken ekti o yüzden bu sene hasat biraz uzun olabilir. Ortalama 1 hafta veya 10 güne biter" dedi.
Hasada yeni başladıklarını dile getiren Yıldız, "Şu anda tüccarlar bin 500 gibi alım yapıyormuş. Öyle bir duyum aldık. Daha da hasada yeni başladık zaten. İlerleyen zamanlarda yükselir mi düşer mi bilemiyoruz onu. Verim düşük o yüzden fiyat biraz daha yükselir diye düşünüyoruz. Çünkü verim az olduğu için ayçiçeği az. Bizden talep de fazla olur. Otomatik olarak fiyat biraz daha yükselir gibi geliyor. Şu anda 1 dönüme 200 kilo 250 kilo verim alıyoruz. Ama yerine göre bazı yerlerde dönümde 150 kilo bile aldığımız olur" dedi.