Ekonomi Teklif ver çiçek topla

Teklif ver çiçek topla

07.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Seyyar satıcı da, dükkân sahibi de çiçeğini artık ‘mezat’tan yani açık artırmadan topluyor. İstanbul Ayazağa’da izlediğimiz mezatta banttaki çiçekler en yüksek teklifi verene gidiyor

Teklif ver çiçek topla

Çiçeğin yolu artık mezatlardan, yani açık artırmadan geçiyor. Seyyar satıcıdan zincir dükkâna kadar hemen hemen tüm çiçekçiler çiçeklerini mezatlardan topluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük çiçek mezatlarından birisi de İstanbul Ayazağa’da. İstanbul’un çiçekçileri her gün soluğu burada alıyor.

Mezatta her çiçek satışından önce büyük hazırlıklar yapılıyor. Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Ayazağa’daki çiçek mezatında her gün ortalama 85 bin liralık iş dönüyor. Kooperatifin Ayazağa ile birlikte Türkiye’deki toplam 18 mezatında günlük yapılan iş ise 735 bin lira. Biz de Milliyet olarak okuyucularımız için bir çiçek mezatının nabzını tuttuk.

Ayazağa’daki mezatta süreç üretim bölgelerinden kamyonların gece 03.00 sularında gelmesiyle başlıyor. Kamyonlardan indirilen koliler üretici kodlarıyla kayda geçiyor.

Kodlar arası kura çekilip hangi üreticinin kolisinin önce satılacağı belirleniyor. Her gün satış sabah 09.00’da başlayıp çiçekler bitene kadar da devam ediyor.

Haberin Devamı

Teklif ver çiçek topla

Muammer Yazıcı’yla birlikte Ayazağa’daki çiçek mezatını izledik. Banttaki çiçeklerin fiyatı gelen teklife göre şekilleniyor.

Bantta dönüyorlar

Mezatta ortanca, karanfil, gerbera, hüsnüyusuf ve daha birçok çiçeğin yer aldığı bant dönmeye başlıyor. Çiçekleri satın alacak olanlar numaralı koltuklarda oturuyor. Mezata hakim bir yerde oturan yönetici her gelen çiçeğin özelliğini söylüyor.

Çiçeği beğenen elinin altındaki butonlara basıp teklif veriyor. Bant bitimindeki alanda çalışanlar çiçeklerin hangi numaraya gittiğine bakarak numaralı dolaplara yerleştiriyor.

Elini kim çekecek?

Ürünlerin İzmir, Yalova, Antalya, Kastamonu, Adana, Mersin gibi şehirlerden geldiğini söyleyen Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yazıcı, şunları anlatıyor:

“Üreticiler, ürünlerinin nerede satılacağını kendileri belirliyor. Her çiçeğin bir taban fiyatı var. Çiçekler açık artırmayla satılıyor. Mezatlarda belirlenen başlangıç fiyatı talebe göre artıyor ya da azalıyor. Başlangıç fiyata talep olmazsa fiyat düşüyor. Fakat birden fazla kişi aynı anda düğmeye basarsa fiyat yükselmeye başlıyor. En son elini düğmeden çeken kişi de çiçeğin sahibi oluyor.”

Haberin Devamı

Yazıcı, 29 Mayıs’ta Ayazağa’daki başlangıç fiyatların gülde 20 - 25 lira, gerberada 20 - 25 lira, karanfilde 20 - 30 lira iken oryantal lilyum için 40 - 50 lira, lisyantus için 20 - 25 lira olduğunu ve bu fiyatların her gün değişebildiğini söyledi.

Sulu satış başlayacak

Mezatta sulu satışa başlayacaklarını belirten Yazıcı, “Çiçekler kovaların içinde sulu şekilde satılacak. Hollanda’daki mezatlarda da öyle yapılıyor. Böylece çiçeklerin dayanıklılık ömrü de artıyor. İlk etapta haftada bir gün olacak. Daha sonra artırmayı planlıyoruz” dedi.

Teklif ver çiçek topla

Hollanda’ya Türk karanfili

Türkiye’de kişi başı çiçek tüketiminin 1 ila 1.5 dolar arasında olduğunu söyleyen Yazıcı, “Bu rakam artmalı. Türkiye’nin 3’te biri çiçek alırsa istihdam artar, çiçek ithalatı azalır, ihracat artar” dedi. Türkiye’deki çiçeklerin Hollanda, İngiltere, Almanya, Azerbaycan gibi ülkelere satıldığını ifade eden Yazıcı, genellikle karanfil ve gerbera ihracatı yapıldığını, son bir yıldır da gül ihracatının başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Yüzde 30 ithal

Kooperatif üyelerinin 3 bin - 3 bin 500 aralığında olduğunu dile getiren Yazıcı şöyle konuştu:
“300 bine yakın kişi bu işten ekmek yiyor. Çiçek satan seyyar veya dükkân mezata gitmeden yapamaz. Özel günlerde satışlarımız çok artıyor. Anneler gününde kır çiçekleri tercih edilirken sevgililer gününde gül alınıyor. Son yıllarda çiçek kalitesinde yükseliş var. Bu da ithalatı azaltıyor. Türkiye’de tüketilen çiçeklerin neredeyse yüzde 30’u ithal ediliyor. Son yıllarda dövizin yükselmesi, çiçek kalitesinin artması ithalatı da aşağı çekiyor.”

Teklif ver çiçek topla