Gündem Teknoloji bağımlılığı ‘elektronik eroin’

Teknoloji bağımlılığı ‘elektronik eroin’

17.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda konuşan İstanbul’daki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Cüneyt Evren, teknolojik bağımlılığını “elektronik eroin” olarak nitelendirdi.

Teknoloji bağımlılığı  ‘elektronik eroin’

Evren komisyonda, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SİBER ZORBALIK: Mavi balina örneğinde olduğu gibi, aslında bir çeşit siber zorbalık diyebiliriz, internet bağımlılığına. 40 sene kadar önce oynadığımız oyunların özelliği şuydu: Süre dolduğunda, “game over” yazısı çıkıyordu ve oyun bitiyordu. Şimdi yeni jenerasyon oyunlarımızda oyun bitmiyor, devam ediyor.

İHMAL EDİLMİŞ: Bazen bazıları, “ne kadar zeki çocuk, işte, giriyor ve hemen ulaşabiliyor, oynuyor” diye düşünebiliyor. Aslında bunu onların çok zeki olduğunun değil de ihmal edildiğinin bir göstergesi.

ÇİN KABUL ETTİ: İnternet bağımlılığı oranı Almanya’da yüzde 0.2 iken, Güney Kore’de yüzde 50’ye kadar çıkıyor. İnternet bağımlılığı tanısını dünyada bir tek Çin kabul etmiş. Çin’de 15 ulusal bakanlık bir araya gelmiş, önleme, müdahale programı oluşturuyor. Bayağı kamp. Bu kampın başında bir asker var.

Haberin Devamı

ELEKTRONİK EROİN: Bu kampın komutanı aileleri ihmalleriyle ilgili eleştiriyor. Aileler getiriyorlar kandırarak çocuklarını, orada bırakıyorlar ve koşarak kaçıyorlar. Komutan, “biz, elektronik eroin diyoruz bu teknoloji bağımlılığına” diyor. Ben de katılıyorum.

NE YASAK NE DE ÇOK SERBEST: İnternete giriş ve sosyal kabul arttıkça toplumlarda sorunlar artıyor. Tam tersi, aşırı oyun oynama kabul görmüyorsa ve damgalanıyorsa ve oyuncular daha fazla stres yaşıyorlarsa yine sorunlu oynama artıyor. Yani yasaklamalar, damgalama ve serbest bırakma da olumsuz etkiliyor. Çok ince bir çizgi, sınırlar çizerek yapılması gereken bir ince çizgi. Henüz tabii bunu bulmuş değiliz.