Ekonomi Teknoloji Bankası’nda Türkiye merkez olacak

Teknoloji Bankası’nda Türkiye merkez olacak

26.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk  Özlü, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun, en az gelişmiş ülkelerin bilim,  teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefine yönelik, Uluslararası Teknoloji Bankası’nın Türkiye’de kurulmasını onayladığını bildirerek, “Genel merkezi Türkiye’de olacak banka, faaliyetlerine gelecek yıl başlayacak, sayısı 48’i bulan en az gelişmiş ülkelere bilimsel ve teknolojik işbirlikleri ile fikri mülkiyet altyapısı oluşturulması süreçlerinde rehberlik  edecek” dedi.

Teknoloji Bankası’nda Türkiye merkez olacak

Bakan Özlü, AA’ya yaptığı açıklamada, BM önderliğinde ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda, Türkiye’de kurulacak “Uluslararası Teknoloji Bankası”na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde 2011 yılında katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı’nda, en az gelişmiş ülkelere yönelik olarak bir taahhüt paketi açıkladığını hatırlatan Özlü, pakette bilim ve teknoloji alanlarına ilişkin taahhütlerden birinin de söz konusu ülkeler için “teknoloji bankası” rolü üstlenecek uluslararası bir merkez kurulması olduğunu söyledi.

TÜBİTAK’a önemli rol

Bakan Özlü, en az gelişmiş ülkelere yönelik kurulacak Uluslararası Teknoloji Bankası ile TÜBİTAK’ın da önemli rol oynayacağına işaret etti. Gebze’deki TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) kampüsünde kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası’nın, işleyişi hakkında ise Özlü şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Uluslararası Teknoloji Bankası’nın en kritik işlevi, kapasite geliştirme olacak. Banka faaliyete geçtiğinde öncelikle en az gelişmiş ülkeler ‘ihtiyaç analizi’ yapılacak ve eksikleri doğrultusunda hizmet sunulacak. Söz konusu ülkelere bilim ve teknoloji politikalarının geliştirilmesi, uygulanması, yönetişim mekanizmalarının kurulması konusunda eğitim ve destek verilecek.”