Teknoloji Haberleri TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

08.10.2009 - 02:26 | Son Güncellenme:

Sektörün önde gelen firmalarının yer almadığı CeBIT Bilişim Fuarı’nda bu yıl, son dönemin trendleri olan dinleme ve izleme araçlarının yanı sıra tasarruf sağlayan ürünler dikkat çekiyor

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

CeBIT Bilişim Eurasia fuarı Beylikdüzü Tüyap’ta dün kapılarını bu yıl onuncu kez teknoloji meraklılarına açtı.
Açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı fuarda, stant ve teknolojik çeşitliliğin geçtiğimiz yıllara oranla biraz sönük kaldığı gözlendi. Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell gibi sektörün önde gelen firmalarının da CeBIT’te yer almaması da dikkat çekiciydi.
Bu yıl ağırlığı İş Dünyası Bölümü’ne veren fuarda, aklımızı çelen ürünlerin sayısı oldukça azdı. 11 Ekim’de kapanacak olan fuarda, daha çok kişisel ve ev kullanımına yönelik ürünler ilgimizi çekti.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

Casus kalem!
Son aylarda dinlenme, dinleme, gözetleme, gözetlenme gibi konular Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden; birçok insan telefonlarına şüpheyle bakıyor, bazıları da gizli kamera korkusu yaşıyor.
Bir Türk şirketinin ithal ettiği casus kamera Spycam, kötü amaçlarla kullanılabileceği gibi stand görevlisinin de ifade ettiği gibi şüphelenilen çocuk bakıcısını izleme amaçlı da kullanılabilir.
Ben kalem görünümündeki bu ürünün daha çok kötü amaçlara alet edileceğinden eminim. 6 megapiksel görüntü kaydedebilen 169 TL etiketli Spycam’in 4GB kapasitesindeki diski 4.5 saat görüntü kaydedebiliyormuş.

600 kilometre mucizesi!
Fuarda farklı ‘heveslere’ hitap eden ilginç ürünler, teknolojik yenilikler de mevcut. Bunlardan biri de Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) hidrojeni yakıt hücresinde elektrik enerjisine çeviren hidrojen arabası. Saatte 40-45 km. hızla yol yapabilen bu araç, aslında geleceğin dünyasına ışık tutuyor. YTÜ öğrencilerinin tamamen kendi laboratuvar ve atölyelerinin bir ürünü olan el yapımı araç önümüzdeki mayıs ayında Shell’in organize ettiği uluslararası bir yarışa katılacak. Yarışta amaç, 1 litre yakıtın yarattığı enerjiye eşit enerjiyle 600 km yol alabilmek. Süspansiyon sistemini bile elleriyle imal eden YTÜ öğrencileri, aracın gövdesini karbondan yapmış.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

TRT’nin yeni gözdesi TRTrobi
Fuarın en hareketli standı TRT’ye aitti. AIM Danışmanlık tarafından geliştirilen ve ilk kez Ulaştırma Şûrası’nda görücüye çıkan TRT’ye ait robot “TRTrobi” konuşuyor, üzerindeki LCD ekran sayesinde film ya da görüntü izlenmesine imkân veriyor.
Robotun üzerinde bulunan kamera ve buna bağlı operatör sayesinde robot söylenen tüm cümlelere tepki veriyor. Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan’la konuşan TRTrobi bu kez de fuar açılışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile sohbet etti.

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

Elden personel tanıyan sistem
Ingersoll Rand, “Schlage” markasıyla ürettiği el tarama sistemleri iki amaçla kullanılıyor. Ürün güvenlik ve personelin işe giriş saatlerinin takibi için tercih ediliyor. Tamamen biometric ölçümleme yöntemiyle çalışan bu sistem insan elini 31 bin noktadan kontrol ederek yüzde 0.2 hata payıyla çalışıyor. Ürünün kişiyi tanıma süresi 1 saniyenin altında. Kilo alma, verme gibi durumlarda yani elin değişimi gibi durumlarda tanımama riski düşük. Ürün her seferinde 9 tanımanın ortalama değerini alarak sistemin bilgi bankasını güncelliyor.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

200 bin eve internet
Uydu operatörü Eutelsat, internet altyapısına gerek olmadan erişim sağlayan Tooway’le fuarın ilgi çekenlerinden. Bu hizmetle internet altyapısının olmadığı yerlerde bile internet erişimi sağlanarak bölgeler arasındaki uçurumun kapatılması hedefleniyor. Uydu üzerinden erişim sistemi olan Tooway’le Eutelsat 200 bin eve internet götürecek. 2010 yılında uzaya fırlatılacak uydu sayesinde sistem daha güçlü hale gelecek. Uydu üzerinden internet ADSL’e alternatif olacak. Sistem henüz deneme aşamasında.

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

USB şarjlı pil
Sloganı yaşam için enerji”olan Çin malı Daily Power markasının USB’den sarj olan pilleri de bir yeniliği işaret ediyor. Pillerin şarj olma süresi 4 saat, hiç de fazla değil.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ HALKA AÇILDI

Kendi enerjisini kendi üretiyor
Merkezi İzmir’de olan bir Türk şirketinin hem fener hem de sarj aleti olan ürünü, tüketici elektroniği açısından zayıf olan fuardaki sürprizlerden biriydi. Dinamo kondansatör esasına dayanan bu fener, su altında da kullanılabiliyor. Stand görevlisinin iddiasına göre fener, karada 100 metre, su altındaysa 40 metre öteyi aydınlatabiliyormuş. Özellikle sualtı menzili pek inandırıcı gelmedi. Fenerin kolunu bir dakika çevirmek 10 dakikalık aydınlatma sağlıyor. Bu cihazın asıl sürpriziyse bir cep telefon sarj cihazı işlevi de görmesi. Kolu 3 dakika çeviriyorsunuz, 15 dakika konuşuyorsunuz. Fiyatı 55 TL’ymiş.