Populer Bilim 130 bin yıl önceki küresel ısınma bilgisayarda canlandırıldı

130 bin yıl önceki küresel ısınma bilgisayarda canlandırıldı

25.03.2006 - 08:34 | Son Güncellenme:

ABD’de yapılan araştırmalarda, buzulların, kuzey ve güney kutuplarının erimesi sonucu, 21 yüzyılın sonunda denizlerin seviyesinin en az 6 metre yükselebileceği belirlendi

130 bin yıl önceki küresel ısınma bilgisayarda canlandırıldı

ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi (NCAR) ve Arizona Üniversitesi’nde bilgisayarlarda yapılan canlandırmada, 2100 yılına doğru kuzey kutup dairesi ve Grönland’da yazların, dünyanın geçirdiği son sıcak dönem olan 130 bin yıl öncesi kadar sıcak olabileceği belirlendi.

Dünyayı son etkileyen küresel sıcak dönemde denizler şimdiki seviyelerinden en az 6 metre aşağıda bulunuyordu.

Araştırmaya katılan buzul bilimciler NCAR’dan Bette Otto-Bliesner ile Arizona Üniversitesi’nden Jonathan Overpeck, bilgisayar canlandırmasını fosilleşmiş mercanlar, iç buzullar ve diğer "paleoklimatik" verilere dayanarak yaptılar.

Bette Otto-Bliesner, çoktan erimeye başlayan iç buzulların ve buzul takkelerinin, sıcaklıkların bugünkünden çok daha fazla artmasıyla okyanusların seviyelerini iyice yükselteceğini belirtti.

Science dergisinin bugünkü nüshasında da yayınlanan araştırmalar, sera etkisine yol açan özellikle karbondioksit (CO2) gazlarının kuzey kutup bölgesinde yaz sıcaklıklarını 3 ila 5 derece artıracağını ortaya çıkarıyor.