Teknoloji 26 yıl sonra yine o!

26 yıl sonra yine o!

22.07.2010 - 13:30 | Son Güncellenme:

O 26 yıl öncesinin efsane programlarındandı, 26 yıl sonra da gündemde. Ama çok farklı bir biçimde...

26 yıl sonra yine o

Eğer bir Photoshop kullanıcıysanız, 1984 yılında piyasa çıkan bir programın izlerini hala takip ediyorsunuz demektir. Apple'ın ilk Mac bilgisayarlarla beraber sunduğu MacPaint adlı yazılım, bugün çok büyük değişimlere uğramış olsa da, Photoshop gibi pek çok modern grafik uygulamasının ilk temellerinin atıldığı uygulama olarak kabul edilir.

1988 yılına kadar Apple'ın farklı özellikler ekleyerek geliştirdiği ve 1998 yılına kadar Mac bilgisayar ile dağıtımını sürdürdüğü MacPaint çoktan emekli oldu. Piyasaya çıkmasının 26. yılında ise Apple, programın kaynak kodlarını Bilgisayar Tarihi Müzesi'ne bağışladı.

MacPaint müzelik olan ilk efsane değil...

Dünyanın ilk fare ve klavye desteğine sahip olan grafik programı MacPaint'i oluşturan toplam 17.101 satır kaynak kodu artık bilgisayar tarihe meraklı herkes tarafından müzeden incelenebilecek.

Bu, Apple'ın müzeye bağışladığı ilk kaynak kodu değil. Daha önce de QuickDraw adlı programının ilk sürümlerinin kaynak kodlarını da müzeye bağışlamıştı. Görünüşe göre artık gençler bilgisayar tarihinin izlerini ve gelişim süreçlerini, müzelerdeki kaynak kodlarından da takip edebilecekler.


Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.