Teknoloji 3G’de yerli şartına uymayan operatöre büyük ceza geliyor

3G’de yerli şartına uymayan operatöre büyük ceza geliyor

28.02.2011 - 00:01 | Son Güncellenme:

Üçüncü nesil iletişim 3G’de Turkcell, Vodafone ve Avea yatırımda sona geldi. ‘Yerli ürün kullanımı’ ve ‘Ar-Ge’ şartlarını tamamladılar. BTK Başkanı Acarer, “Şartlar kâğıt üzerinde sağlandı. Şimdi bakacağız” diyor

3G’de yerli şartına uymayan operatöre büyük ceza geliyor

Türkiye’de teknolojinin geliştirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinde ilerleme adına mobil iletişim tarafında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önemli çalışmaların altına imza atıyor. BTK’nın 3G lisans ihalesinde yaptığı düzenlemeler bu konuda ciddi mesafe alınmasına yol açtı. Kurum şimdi de başta destek-hizmet alanı olmak üzere çağrı merkezlerinde de bu yönde bir atılım hazırlığı içinde. Türkiye’de teknoloji geliştirilmesi konusunda oldukça hassas olduklarını söyleyen BTK Başkanı Tayfun Acarer, bu konuda atılacak her adımın arkasında olduklarını söylüyor.

‘Bu işe karşı çıktılar’
3G’de ‘Ar-Ge mühendisi’ ve ‘yerli şartı’ konusunda düzenleme yapıldığını hatırlatan Acarer, “Operatörlere ‘500 kişilik Ar-Ge mühendisi çalıştırma şartı’ ile ‘3G teknolojilerinde (altyapıda) yüzde 50 yerli ürün kullanımı’ şartı getirildi” dedi. Acarer, “Değişiklikler tabi ki zor oluyor. O dönemde yabancı üreticiler, operatörler bize geldiler ve ‘dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şart yok. Uygulanabilir görmüyoruz’ dediler. Ama biz bu şartları getirdik. Uluslararası firmaların şu anda Türk mühendislerinden oluşan Ar-Ge birimleri var. Yeri ürün konusunda da önemli mesafe alındı” diye konuştu.

‘Kâğıt üzerinde tamam’
BTK Başkanı Acarer’e ‘yerli’ şartının yerine getirilip getirilmediğini sorduğumuzda yanıtı şu oluyor:
“Cep telefonu operatörleri şu anda kâğıt üzerinde yüzde 50 yerli şartını sağladılar. Şimdi bakacağız. Bunlarla ilgili denetim başlıyor. Buralarda farklı işlemler yapılıp yapılmadığını kontrol edeceğiz. Hata olmaması gerekiyor. Cezai şartları çok ağır. Yüzde 50 yerli ürün kullanımı şartına uyulmadığı taktirde operatörlere büyük ceza gelebilir. Bizim muhatabımız operatörler. Onların da üreticilerle anlaşmaları vardır ama bu durum bizim konumuz değil.”
Cezanın ‘şirket cirosunun yüzde 1’ine kadar’ olduğunu hatırlatan Acarer, hiç yapmayan şirketle, şartların yüzde 90’ını yerine getiren şirkete verilecek olası cezanın farklı olacağını belirtti. Operatör gelirleri 2.65 milyar TL ile 9 milyar TL arasında değişiyor.
Acarer, 3G’de yapılan düzenlemelerin, 4G düşünülerek yapıldığını, yerli teknolojilerin bir sonraki teknolojiye geçişte payının daha da artacağını açıkladı.

Haberin Devamı

2010’da 195 milyar SMS gönderildi
2010’da arabağlantı ücretlerinin yüzde 52 düşmesinin ardından ‘her yöne’ tarifelerin arttığını, abonelerin uygun fiyata daha çok konuşmaya başladığını belirten Tayfun Acarer, “Geçmişte arayan abone hemen kapatmak istiyordu. Şimdi bu yok” dedi.
2010 yılında, 2009’a göre cep pazarında aramaların yüzde 24, SMS trafiğinin ise yüzde 52 arttığı bilgisini veren Tayfun Acarer, 2011’de bu rakamların daha da artacağına işaret etti.
2009 yılı toplamında 128 milyar 180 milyon adet SMS gönderilmişti. BTK, 2010 yılı raporunu henüz yayımlamadı. Yüzde 52’lik büyüme rakamından yola çıkılarak yapılan hesaba göre 2010’da Türkiye’de 194.9 milyar adet SMS gönderildi.

Haberin Devamı

Yıllık cironun yüzde 1’ine kadar ceza gelebilir...

* 3G ihalesi 2008 yılı sonunda yapıldı. O dönemde şartlar şöyle belirlendi...
* 3G işi yapan cep operatörlerine 500 Ar-Ge mühendisi çalıştırma şartı.
* Operatörler 3G’de kullandıkları donanım ve yazılımların yüzde 50’sini yerli tedarikçilerden sağlamakla yükümlüler.
* Şartlar sağlanmadığı taktirde BTK operatörlere 2010 yılı cirosunun yüzde 1’ine kadar idari para cezası kesebiliyor.

Sektör yüzde 7 2010’da ‘Ar-Ge’ yüzde 18 büyüdü
Türkiye’de 2010’da bilgi teknolojileri sektörünün bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 7 büyüdüğünün belirten BTK Başkanı Tayfun Acarer, buna karşılık Ar-Ge ve yerli üretim alanında yüzde 18’lik büyümenin yakalandığını kaydetti. Acarer, 2011 yılında bu rakamların üzerine çıkılmasını beklediğini söyledi.
BTK’nın önümüzdeki dönemde destek-hizmet alanı, çağrı merkezi ve dijital arşiv konusuna ağırlık vereceğini ifade eden Tayfun Acarer, “Pazara bakıldığında bu üç sektörün müthiş bir geleceği var” dedi.

Bir açılış yolunda...

Geçen cuma günü BTK Başkanı Tayfun Acarer’le birlikte Çorlu’daki HP’nin PC üretim tesislerinin açılış törenine katılmak üzere İstanbul’dan yola koyulduk. Bu yolculukta Milliyet’in sorularını yanıtlayan Acarer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın yerli üretime verdiği desteğe vurgu yaptı.