Teknoloji 3G, işitme engellileri cep’ten konuşturacak

3G, işitme engellileri cep’ten konuşturacak

29.07.2009 - 00:45 | Son Güncellenme:

3G teknolojisi işitme engellilerin iletişiminde adeta devrim yaratacak. İşitme engelliler bu sayede cep’ten görüntülü olarak görüşebilecek. Ayrıca özel video içeriği hazırlanacak, görüntülü çağrı merkezleri kurulacak

3G, işitme engellileri cep’ten konuşturacak

Cep telefonlarında hızlı ve görüntülü iletişimin önünü açacak olan 3G (üçüncü nesil) teknolojisi, işitme engellilerin cep’ten görüşme yapmasını sağlayacak. 3G teknolojisiyle gerçek zamanlı görüntü aktarımının mümkün olması, işitme engellilere bu yolla görüntülü görüşmesinin kapılarını aralayacak. Bunun yanı sıra başta operatörler olmak üzere bankalar ve birçok şirket işitme engelliler için görüntülü çağrı merkezlerini devreye sokacak.
Görüntülü iletişim üzerinden işaret diliyle haberleşecek olan işitme engelli aboneler, Turkcell’de mevcut ses tarifeleri üzerinden dakika fiyatı öderken (ekstra ücret alınmıyor), Avea’da görüntülü iletişim için ses tarifelerine ek olarak dakika başına 10 kuruş ücret ödeyecekler.
Vodafone’dan hizmet alacak olan işitme engellilerin bu hizmet için ne kadar ücret ödeyecekleri şirketin 30 Temmuz’da açıklayacağı tarifelerin ardından belli olacak. Görüntülü iletişim de bunun dışında herhangi bir ücret alınmayacak. 

Operatörlerin desteği gerek
Avrupa bölgesinde 2000’li yılların başında 3G hizmeti vermeye başlayan birçok operatör, bu alanda kurulan derneklerle birlikte yürüttükleri kampanyalarla, işitme engellilere indirimli tarife paketleri, hatta ücretsiz telefon kampanyaları düzenlediler.
İşitme engellilerin görüşme sürelerinin uzaması ihtimali, operatörlerin bu yönde kampanya yapmasına yol açtı. Türkiye’de de Turkcell, Avea ve Vodafone’un işitme engelliler için 3G tarifelerinde indirim yapması gündeme gelebilir.
İşaret dilini kullanan aboneler, görüntü ve metin içeriklerinin eş zamanlı olarak karşılıklı paylaşımı sayesinde video ve film gibi içerikleri de kendilerine hazırlanan özel menülü programlar yoluyla cep’ten izleyebilecekler.

Haberin Devamı

Cep telefonu ve laptop’tan her an her yerde konuşulacak
İşitme engelliler cep telefonları veya taşınabilir bilgisayarlar (laptop) üzerinden görüntülü görüşme yapabilecek. Cep’ten görüşme için 3G destekli ve çift kameralı cep telefonu gerekiyor. Ardından abonenin kullandığı cep operatörünün 3G servisine kayıt olunacak. Karşılıklı olarak iki tarafta da bu şartlar yerine getirildiğinde 3G üzerinden görüntülü iletişim kurulabiliyor.
Laptop’lar üzerinden bu teknolojinin kullanımı tarafında da, iki yol var. 3G teknolojisiyle birlikte gelen laptop modellerinde görüntülü iletişim için operatörde 3G servisini aktive etmek yeterli. 3G destekli modeli bulunmayanlar operatörlerden alacakları USB bellek yoluyla hızlı internete bağlanarak, her an her yerden görüntülü görüşebiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği bu projeyi fonladı
Avrupa Birliği, ‘Çerçeve Programı’ kapsamında, işitme engellilerin cep telefonundan iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla operatörlerle bir araya gelerek, WISDOM projesini geliştirdi.
Bu yolla 3G üzerinden işitme engellilerin birbirleriyle her an her yerde iletişim kurabilmeleri hedeflendi. Avrupalı bilim adamlarının da desteklediği proje 2001’de başlatıldı, 2004’te son buldu.
Avrupa’da ilgili dönemde gerek teknoloji gerekse iletişim olarak bu konunun gündeme getirilmesi sağlandı. Projeyle birlikte haberler, spor, hava durumu ve eğlence başlıklarında işitme engelliler için özel içerik hazırlandı.

Görüntülü çağrı merkezleri geldi
3G ile görüntülü çağrı merkezleri de devreye girecek. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, işaret dili bilen müşteri temsilcileri sayesinde 3G’yle birlikte bu servisten işitme engelli abonelerin de yararlanacağını, bu hizmetin ücretsiz olacağını söyledi.
Görüntülü çağrı merkezi çözümünü kurumsal müşterilerine de sunduklarını anlatan Yener, Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın da müşterilerine, kendileri üzerinden bu hizmeti götüreceklerini bildirdi. Yener, görüntülü çağrı merkezi hizmeti verecek kurumların, video desteğiyle hızlı ve etkin çözüm üreteceğini ifade etti.