Teknoloji 3G yaz başında hazır!

3G yaz başında hazır!

28.11.2008 - 15:20 | Son Güncellenme:

Danıştay’ın onayının ardından operatörlerin de teknik alt yapı çalışmalarını yapacakları belirtilerek, yaz başında Üçüncü Nesil haberleşme sisteminin kullanılmaya başlanılacağı belirtildi.

3G yaz başında hazır

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Danıştay’ın onayının ardından operatörlerin de teknik alt yapı çalışmalarını yapacaklarını belirterek, yaz başında Üçüncü Nesil haberleşme sisteminin kullanılmaya başlanılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu II. Başkanı Galip Zerey ise, fiyatların bekledikleri gibi olduğunu kaydederek, “Burada yüksek lisans bedeli amacında değildik" dedi.


Üçüncü Nesil İhalesi sonrasında açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ihale ile mobil sektörünün yeni bir ivme kazanacağını, içerik yönünden pek çok servisin verilmeye başlanacağını belirterek, iyi ve şeffaf bir ihale olduğunu kaydetti.

Yeni tesis edilecek sistemde gerek yazılım gerekse donanım olarak en az yüzde 40 oranında yerli üretimin esas olduğunu ifade eden Acarer, üç sene sonunda bu lisansı alacak operatörlerin kademeli olarak 500 Ar-Ge elemanı çalıştırmak zorunda olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Acarer, öBu elemanların bir kısmını KOBİ’lerden bir kısmını da üniversitelerden temin edilebilir. 500 Ar-Ge elemanı Türk olması son derece önemli. Türkiye’deki Ar-Ge çalışmaları da büyük ivme kazanacakö dedi

Danıştay’ın ihaleyi onaylamasının ardından asgari dört beş ay içinde hizmetin verilmeye başlanacağının altını çizen Acarer, operatörlerin teknik alt yapı çalışmalarını da yapacaklarını kaydetti. Acarer, yaz başında Türkiye’de 3N haberleşmenin başlayacağını söyledi.

-“BU FİYATLARI BEKLİYORDUK"-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu II. Başkanı Galip Zerey ise, fiyatların bekledikleri gibi olduğunu vurgulayarak, “Burada yüksek lisans bedeli amacında değildik. Makul bir lisans bedeli ile işletmecilerin yatırım yapmaları amacımızdır. 3N ihalesinden sonra iletişim alanında önemli gelişmeler olacak. Yazılım ve Ar-Ge yapan firmalara yeni iş imkanları yaratacakö diye konuştu.

Bir gazetecinin “D lisansını için yeniden ihaleye çıkacak mısınız sorusuö üzerine Acarer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşeceklerini, politikayı belirlemenin siyasi iradenin sorumluluğunda olduğuna kaydetti. Acarer, şöyle devam etti:

“Şuanda elimizde 40 mhz bant var. Bu 40 mhz banttın 25 mhz’i D lisansından, 15 mhz’i de opsiyon olarak bırakılmıştı. 40 mhz nasıl değerlendireceğimizi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la yapılacağımız görüşme sonrasında netleşecek. D lisansında paylaştırma da olabilir.

Haberin Devamı

İkinci Nesilde düşük nüfuslu kapsamada ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Acarer, 3N ihalesinde bu sorunun yaşanmaması için “3-6-8-10ö yıllık aralıklarla nüfusun bin ve üzerinde olan yerlere kadar kapsama zorunluluğu getirildiğini vurguladı.

-NUMARA TANIŞABİLİRLİĞİ İÇİN 340 BİN BAŞVURU-

Numara taşınabilirliği ile ilgili bir soru üzerine Acarer, 340 bin civarında bir müracaat olduğunu, belge eksikliği nedeniyle 50 bin civarında başvurunun reddedildiğini belirtti. 290 bin başvuru işlemlerinin de iki gün içinde tamamlandığını dile getiren Acarer, operatörlerle yapılacak toplantı ile numara taşınabilirliği sürecinin günlerden saatlere indirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

-“ÖDEME PEŞİN YAPILACAK"-

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, dünyada kriz olmasına karşın A lisansına KDV dahil YTL bazında 858 milyon, euro bazında ise 422 milyon teklif verdiklerini belirterek, müşterilerine en iyi servisi sunmayı amaçladıklarını kaydetti. Üçüncü nesil ile mobil ortamda internetin hızlanacağını ifade eden Ciliv, fiyatların da uygun olacağını söyledi. Mobil telefonların “küçük bir bilgisayar, küçük bir televizyonö olacağına işarete eden Ciliv, kriz döneminde sembolik bir ihale olduğunu ifade etti. Telekomünikasyon sektörünün diğer sektörü de etkilediğinin altını çizen Ciliv, bunun krizden çıkmanın yolu olduğunu vurguladı. Turkcell olarak bu ihaleyi beklediklerini dile getiren Ciliv, müşterilerinin güveni sayesinde başarılı olduklarını kaydetti. Danıştay’ın onayından sonra lisans anlaşmasını imzalayacaklarının altını çizen Ciliv, Haziran-Temmuz gibi 3N haberleşme sistemine geçebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Sözleşme gereği parayı peşin ödeyeceklerinin altını çizen Ciliv, 3N haberleşme sistemi için milyonlarca dolara ulaşan yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

“B LİSANSINA KDV DAHİL 600 MİLYON YTL VERDİK"-

Vodafone Ceo’su Ian Gray, Türkiye’de 3N lisansı almaktan gurur duyduklarını kaydederek, dünyada 33 milyon vodafone abonesinin 3N kullandığını kaydetti. Gray, KDV dahil 600 milyon YTL ödeyeceklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

-“TURKCELL’İ İHALEDE ZORLADIK-

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Avea olarak birinci operatörü piyasada olduğu gibi ihalede de zorlamayı amaçladıklarını dile getirerek, “A lisansında ihaleyi zorlayarak belirli rakamlara kadar yükseldik. Amacımız C lisansını almaktı. Kura seçimi oldu kurada bizim lehimize çıktı. B ile C arasında fark yoktuö dedi.

Lisans anlaşmaları onayladıktan sonra en kısa sürede hizmeti vermeye başlayacaklarını kaydeden Türktan, bilişim toplumu olan Türkiye’de her eve internet götürmeyi hedeflediklerini söyledi. C lisansına KDV dahil 512 milyon YTL verdiklerini dile getiren Türktan, 3N ücretlerinin GPRS paketlerine yakın fiyatları olacağını, büyük fiyat farkının olmayacağını belirtti.