Oyun ABD’nin savaş oyunu!

ABD’nin savaş oyunu!

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günde 5 milyon PC kullanıcısının ilgi gösterdiği America’s Army adlı savaş oyunu, Ubisoft ve Amerikan Ordusu’nun işbirliğiyle geliştirildi.

ABD’nin savaş oyunu
Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ


Amerikan Ordusu’nun 12 milyon dolar bütçe sağlayarak, bilgisayar oyun firması Ubisoft ile birlikte geliştirdiği American’s Army: Rise of Soldier adlı oyun, şu sıralar internette oldukça popüler.

Oyunu internet sitesi aracılığıyla günde ortalama 5 milyon bilgisayar kullanıcısı oynuyor. Tek veya çok oyunculu olarak karşılıklı oynanabilen oyun, istatistiklere bakıldığında günde 100 bin saat boyunca oynanmakta.

İnternet üzerinden ücretsiz olarak bilgisayarlara yüklenip, farklı mekânlardaki kullanıcılar tarafından eş zamanlı olarak oynanabilen America’s Army, tasarımındaki gerçeğe yakın öğelerle dikkat çekiyor. Oyunda savaşlarda en son kullanılan teknolojiler, savunma ve saldırı silahların yanı sıra, farklı stratejiler de yer alıyor.

Hedef, gençler

Bilgisayar çağındaki gençlerin askerlikle tanışması için özel olarak hazırlanan oyunun, ABD’de Kara Kuvvetleri’nde eğitim için tasarlaran özel versiyonunun yanı sıra, Deniz Kuvvetleri ve Gizli Servis için de özel sürümleri bulunuyor. Oyun öncelikle Ordu ve istihbarat birimleri için tasarlanmış ardından da özel bir sürüm hazırlanarak internetten oynanması sağlanmış durumda.

Kurşun asker oldular

Deniz Kuvvetleri, oyun sayesinde denizdeki ateşleme sistemlerinin uygulamasını bilgisayar platformuna taşıyarak, çalışmalarında kullanıyor. Bu arada oyunda Afganistan ve Irak’ta kullanılan savunma silahları ve yöntemlerinin de yer aldığı bölümler var. Oyun internetin yanı sıra, Microsoft XBox ve Sony Playstation 2 oyun konsolları için de özel sürümlere sahip. Ayrıca oyundaki karakterler, oyuncak üreticisi Radioactive Clown ile yapılan lisans anlaşmasının ardından ‘kurşun asker’ tasarımlarıyla da ABD’de pazarlanıyor.

www.americasarmy.com


Gizli Servis, 3 boyutlu Beyaz Saray’da eğitiliyor
Oyun dünyası, piyasadaki bilgisayar oyunun yanı sıra Ordu ve istihbarat birimleri için hazırlanan özel sürümlerle de hayli ilgili. Oyunun Gizli Servis için hazırlanan özel versiyonunun piyasadaki oyunla arasındaki en önemli farkın, Beyaz Saray’ın 3 boyutlu halinin yer alması olduğu konuşuluyor.
Bu sayede Gizli Servis çalışanları güvenlik sebebiyle Beyaz Saray yerine bilgisayarda eğitiliyor.

Irak’ta kullanılan savunma teknikleri
Oldukça gerçekçi grafik ve efektlerle süslenen oyunda, ABD’nin son dönemde savaşlarda kullandığı teknikler de yer alıyor. Irak’ta kullanılan mayın imha robotu bunlardan biri.

Acil durumda hızlı ve görüntülü telsiz dönemi
Motorola firması geçtiğimiz hafta düzenlediği toplantıyla, İngiltere metrosundaki bombalama olayı ile İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen G8 Zirvesi’nde kullanılan bilgisayar destekli dijital telsiz haberleşme sistemini, güncel örneklerle tanıttı.

Sırada İstanbul var
Her iki ülkede de kullanılan Tetra adlı sistemin en önemli özelliği, acil durumlarda, ilgili kamu ve güvenlik birimlerinin telsiz hatlarının çalıştırılıp, o aşamada ihtiyaç olmayan birimlerinin telsizlerinin devre dışı kalmasını sağlıyor olması.  Böylelikle acil durumlarda tek merkezden koordinasyonun rahatlıkla sağlanılması amaçlanmış.

Türkiye’de de 1999 depreminden sonra haberleşme ve koordinasyon da yaşanan ‘bloke’ durum nedeniyle, Dünya Bankası desteğiyle İstanbul için benzer bir altyapı projesinin çalışmalarının sürdüğünü belirten Motorola yetkilileri, yeni sistemle günlük operasyonlarda kullanılan sistemlerin acil durum oluştuğunda da kullanımına devam edilmesinin amaçlandığını belirtiyor. Bu teknoloji, sesli haberleşmenin yanı sıra hızlı veri transferi sağlıyor, çekilen fotoğrafları merkeze iletilebiliyor.

Bu arada Tetra teknolojisi, açık kaynaklı bir standart ve Motorola’nın yanı sıra pek çok farklı firma bu teknolojinin desteklediği cihazları üretiyor.