Teknoloji AlphaGo İşi Bitirdi

AlphaGo İşi Bitirdi

12.03.2016 - 15:28 | Son Güncellenme:

Artık AlphaGo isimli yapay zekaya, Go oyununun virtüözü diyebiliriz. Son maçında efsaneleşen Alpha bir kez daha dünya şampiyonunu üzdü.

AlphaGo İşi Bitirdi

Google’ın geliştirdiği Go oyunu yapay zekası AlphaGo Seul’de düzenlenen etkinlikte 18 defa dünya şampiyonu olmuş Go oyuncusu Lee Se-dol ile yaptığı üçüncü maçı da kazanarak beş maçlık serinin kazananı olmayı garantiledi. Kalan iki maç yine de oynanacak ancak bunlar formalite maçı olmaktan öteye gidemeyecekler. AlphaGo’yu geliştiren Londra merkezli DeepMind firmasını Google iki yıl önce satın almıştı.

Haberin Devamı

Antik Çin masa oyunu olan Go’nun, bilgisayarların dünya klasmanı seviyesinde oynanması düşünülmüyordu. Ancak buna benzer kırılmalar daha önce dama ve satrançta da yaşanmıştı. Fakat Go’yu satrançtan ve damadan ayıran yönü ise milyarlarca farklı hareket seçeneği olması. Google yapay zekası böyle bir başarı sağlayarak yapay zeka konusunda bir kilometre taşını geride bıraktı. Üçüncü maçta baştan sona üstün olan taraf AlphaGo oldu.

Google İkinci Maçı da Kazandı

Oyunun bazı bölümlerinde ilk iki maçta olmayan, oyunda KO adı verilen bir olay oldu. Burada yapay zeka hataya düşmedi ve bazı akıllıca hamleler ile bundan sıyrıldı. Bazıları bu durumda sonsuz bir döngü oluşabileceğine ihtimal veriyordu.

Kısaca KO kuralından bahsedecek olursak; A şeklinde olan, siyah üçgenli beyaz taş şu anda özgür durumda. B şeklinde ise 1 numaralı siyah taşın hamlesi ile beyaz taş esir düşüyor ve oyun dışı kalıyor. C şeklinde ise içinde üçgen olan siyah taş özgür durumda ama orta kısma gelecek bir beyaz taş ile o da esir olacak. Eğer burası önemli bir nokta ise hamleler bu şekilde sonsuza kadar ilerliyor. Ancak KO kuralı sayesinde bu sonsuz döngüden çıkılabiliyor.