Teknoloji AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Navi'yi CES'te ortaya çıkardı

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Navi'yi CES'te ortaya çıkardı

11.01.2018 - 11:55 | Son Güncellenme:

AMD, CES 2018'de ikinci nesil Threadripper, Zen 2, Zen 3 ve 7nm mimarisiyle çıkacak ekran kartlarını ortaya çıkardı. Şirket, bunların dışında yeni nesil mobil Vega yongasını da duyurdu.

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Naviyi CESte ortaya çıkardı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

AMD, CES 2018'de ikinci nesil Threadripper, Zen 2, Zen 3 ve 7nm mimarisiyle çıkacak ekran kartlarını tanıttı. Şirket, bunun dışında yeni nesil mobil Vega yongası da duyurdu.

ihmal etmedi. Intel’in işlemci sektöründe yediği büyük vurgunun ardından, sektörden büyük bir ısırık almaya çalışan AMD, bu konuda uzun vadeli hedeflerini açıklamış oldu. AMD’nin CEO’su Lisa Su, konuyla ilgili "Bizim için her şey yüksek performanslı bilgi işlem ile ilgilidir" dedi.

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Naviyi CESte ortaya çıkardı

VEGA ekran kartlarıyla düşük bütçeli oyun bilgisayarı

AMD, düşük bütçeyle oyun bilgisayarı kurmak isteyen herkese Ryzen serisi ve VEGA grafik işlemcilerini birleştirdiği yeni APU’larını duyurdu.

Ryzen 5 2400G, SMT ile toplamda dört çekirdeğe sahip olacak işlemci, 3.6 GHz’lık hızla çalışacak. İşlemci turboyla 3.9 GHz’a çıkabilirken, içerisinde VEGA tabanlı 11 Compute Units(CU) özellikli bir ekran kartı olacak. Ekran kartı ve işlemcinin bir arada olduğu Ryzen 5 2400G, 169 dolardan satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Ryzen 3 2200G, SMT içermeyen 4 çekirdeğe sahip işlemci 3.5 GHz’lik hızla çalışacak. Turbo’da 3.7 GHz’e kadar çıkabilen işlemci, 8 CU’luk güce sahip bir ekran kartıyla gelecek. Bu şekilde 99 dolardan satılacak.

Ryzen 5 2400G, pek çok oyunda Intel Core i5-8400 ve bir GeForce GT 1030 ile karşılaştırılabilir oyun performansı sunacak. 169 dolarlık fiyatla, Intel ve Nvidia kombinasyonu için 288 doların çok daha düşük bir maliyeti olacak.

AMD, her iki APU'nun da Şubat ayında piyasaya çıkacaklarını söyledi. Her iki APU da mevcut 3 serisi anakartlarla tamamen uyumlu, ancak çalışmadan önce BIOS güncellemeleri gerekiyor.

AMD, yaklaşmakta olan anakartların yeni bir X400 yonga seti kullandığını söyledi. X400 yonga setinin ayrıntıları açıklanmadı. Zen+ CPU'lara desteğini artırması bekleniyor, ancak büyük olasılıkla evrimsel bir yükseltme olacak.

Zen+ geliyor

AMD, Ryzen CPU’nun bir üst modeli olan Zen+ işlemcilerini duyurdu. Mevcut 14nm yerine 12nm süreci kullanılarak geliştirilen Zen+, Nisan ayında karşımıza çıkacak. Yeni işlemciler yeni Precision Boost 2 ile geliştirilen XFR2 saat hız yükseltici özelliğini kullanıyor. Önbellek ve bellek hızı konusunda geliştirmeler içeren Zen+’ın önceki modellere göre en azından %10’luk bir performans artışı yaşaması bekleniyor.

Haberin Devamı

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Naviyi CESte ortaya çıkardı

Zen 2 ve Zen 3 yol haritası

Zen+'ın çıkışı tarihi ile AMD, Zen 2 ve Zen 3’ün çıkışları hakkında da bilgi verdi. 2019’da 7nm’lik bir mimari ile geliştirilecek Zen 2 ve ondan bir yıl sonra 7nm+ mimarisi ile çıkacak Zen 3 hakkında bilgiler hala çok sınırlı. Ancak sektörde genelde %10-15 arasında yükselen işlemci hız artışları yerine çok daha büyük bir sıçrayış yaratması bekleniyor.

2. nesil Threadripper

Yine, 2. nesil Threadripper'ın ayrıntıları az. Ancak şirket 2018 yılının ikinci yarısında bunu piyasaya sürebilir. Bu, Zen+ çekirdeklerinin güncellenmiş herhangi bir Threadripper çipinin temelini oluşturabileceğini gösteriyor.

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Naviyi CESte ortaya çıkardı

7nm Vega, Navi ve daha fazlası

AMD de grafik konusunda kullanıcılarını görmezden gelmeyecek. Şirket, bu yıl ilk 7nm tabanlı Vega yongasını çıkaracağını söyledi. Oyuncular, ne yazık ki onları elde eden ilk oyuncu olmayacak. İlk 7nm Vega parçaları, makine öğrenimi müşterilerine yönelik ve bu sene onlara örnek olacak.

Haberin Devamı

AMD'nin resmi grafik haritası, 7nm süreç üzerine kurulmuş olan daha yeni Navi grafik çekirdeğine ve 7nm+ işlem üzerine inşa edilmiş adsız bir grafik çekirdeğine dönüşüyor.

7nm tabanlı Navi'nin 2019'da veya daha kısa sürede ortaya çıkması bekleniyor.

AMD, Ryzen 2, Threadripper 2 ve 7nm Naviyi CESte ortaya çıkardı

Vega Mobile da duyuruldu

AMD, küçük bir Radeon Vega Mobil yongası GPU'yu duyurdu. Vega, masaüstündeki Vega gibi, gösterişli HBM2 bellek kullanıyor. Küçük boyutta ve yüksekliği 1.7 mm'den fazla olmayacak. AMD, çiple ince performanslı oyun dizüstü bilgisayarlarını hedeflediğini söyledi. B u çiple dizüstü bilgisayarlarda da başarılı oyun performansı hedefleniyor.