Sosyalmedya Apple kurucu ortağı Steve Wozniak'tan Facebook'a veda

Apple kurucu ortağı Steve Wozniak'tan Facebook'a veda

10.04.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:

Elon Musk, Brian Acton gibi kişilerin ardından veri ihlali iddiaları sonucunda sosyal medyada başlatılan 'Delete Facebook' (Facebook'u sil) kampanyasına Apple’ın kurucularından Steve Wozniak da dahil oldu.

Apple kurucu ortağı Steve Wozniaktan Facebooka veda

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Facebook, Cambridge Analytica tarafından paylaşılmış olan veri sızıntılarıyla ilgili son olarak 87 milyon kişinin bundan etkilendiğini açıklamıştı. Yaşanan bu skandalın ardından sosyal medyada 'Facebook'u sil' (Delete Facebook') kampanyası başlamıştı. Wozniak da kampanyaya destek veren ünlü ismler arasına girdi. Daha önce Elon Musk ve WhatsApp'ın kurucusu Brian Acton da kampanyaya destek olmuştu. Wozniak, Facebook'ta artık bulunmayacağını açıkladı ve Facebook hesabını kapattığı bilgisini de kamuoyu ile paylaştı.

Wozniak ayrıca Apple CEO'su Tim Cook'un şirketinin Facebook türü bir skandalla asla ilgilenmeyeceği yönündeki yorumunu da destekledi. Çünkü Apple müşterilerini ürün haline getirmiyor. Wozniak, "Apple, gelirini iyi ürünlerle elde eder, kullanıcılarıyla değil. Facebook dediğinizde, ürün sizsiniz demektir. Kullanıcılar hayatlarının her detayını Facebook'a veriyorlar... Facebook bundan çok reklam parası kazanıyor. Bu karların hepsi kullanıcı bilgilerine dayanıyor, ancak kullanıcılar bu karlardan hiçbirini hiçbirini geri almıyorlar." dedi.

Haberin Devamı

11 Nisan'da ifade verecek

Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg “kullanıcı verilerini kullanma ve koruma” sistemi ile ilgili olarak 11 Nisan’da Washington'da Temsilciler Meclisinde kurulan komitede ifade verecek. Muhabirlerle yaptığı bir toplantıda CEO Mark Zuckerberg, şirketin sorumluluklarını kabul etmeyerek "büyük bir hata" yaptığını söyledi. Şirket ayrıca skandalın ardından gizlilik politikalarını yenileyecek.

Düzeltmek birkaç yıl sürebilir

Mark Zuckerberg, veri ihlali skandalının yarattığı sorunların tamamen düzeltilmesi birkaç yılı bulabilir. Zuckerberg, 9 Nisan Pazartesi gününden itibaren kullanıcılarla hangi uygulamalarla veri paylaşmak isteyip istemediğini seçebileceğini söyledi.

Cambridge Analtyica tarafından hazırlanan "ThisIsYourDigitalLife" uygulaması gibi bir uygulamayı kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine Zuckerberg, "Kesinlikle çok fazla uygulama kullanıyorum. Bilgisayardan iyi anlayan bir internet kullanıcısıyım." dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de etkilenen kişi sayısı belli oldu

Facebook, kullanıcı bilgilerinin Cambridge Analytica şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıktığı skandaldan Türkiye'de 234 bin 584 kişinin etkilendiğini açıkladı. Uygulamayı indiren kişi sayısı ise 223.