Teknoloji Artık Rüyalarınızı Kayıt Edebilirsiniz!

Artık Rüyalarınızı Kayıt Edebilirsiniz!

06.05.2015 - 12:16 | Son Güncellenme:

Görülen rüyaları çoğu zaman hatırlayamayız ancak Bilkent Üniversitesi‘nin yaptığı çalışmalar sonucu artık rüyalarınızı bilgisayara kaydetmeniz ve bilgisayar ortamında görüntüleyebilmeniz mümkün.

Artık Rüyalarınızı Kayıt Edebilirsiniz

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Tolga Çukur’un liderliğindeki bu projede MR makinesi kullanılarak beyin sinyallerini kaydedildi ve elde edilen bu veriler bilgisayar ortamında modellendi. Bu çalışmanın ardından ise Yrd. Doç. Dr. Tolga Çukur, geliştirdikleri bilgisayar yazılımı sayesinde rüya sırasında beynin algıladığı nesnelerin ve eylemlerin görüntüsünü çıkarabilen bir teknoloji geliştirdiklerini müjdeledi.

Haberin Devamı

Rüyalar nasıl görüntüleniyor?
Yrd. Doç. Dr. Çukur, geliştirilen bu yeni sistem sayesinde rüya gören kişinin beyin sinyallerinin öncelik kaydedilip, bilgisayara yüklendiğini, yükleme işleminden sonra da kaydedilen verilerin beyin aktivasyonu arasındaki bağlantısını çözmeye çalıştıklarını kaydetti. Bu çalışmada insan beyninin yüzde 30'undan fazlasını kapsayan görme işlevi üzerine yoğunlaştıklarını belirten Çukur, “Öncelikle birçok farklı kaynaktan toplanan iki saatlik video görüntüler, deneklere izlettiriliyor. Deneklerimiz, MR cihazında bu filmi izlerken, aynı anda beynin 50 bin bölgesindeki aktivasyon MR cihazı ile kaydediyoruz. Daha sonra izlenen bu görüntülerdeki uyaranlar ve beyin aktivasyonu arasında her bölge için hesapsal modeller oluşturuyoruz” şeklinde ürettikleri yeni sistemi özetledi.

Haberin Devamı

“Rüyalar da görüntülenebilir”
Çukur, “uyanıklık” halinde ortaya çıkan beyin işlevlerini açıklayan modellerin, “rüya durumunda” ya da “hayal etme” anındaki düşüncelerin de bilgisayar ortamındaki görüntüsünün çıkarılabildiğini müjdeledi. Başka bir deyişle artık rüyalarınızı da uyandıktan sonra izlemeniz mümkün kılınacak.

Geliştirilen bu sistem sayesinde görme engelli kişiler için de büyük bir umut ışığı doğduğunu belirten Çukur “Gözler olmadan görmenin olanağı olabilir” diyerek görme engelliler için önemli bir umut ışığı yarattı.

UMRAM Müdürü Prof. Dr. Ergin Atalar ise gerçekleştirilen çalışmaların rüya ile sınırlı kalmayacağını, geliştirilmeye çok açık olan bu sistemin birçok kapıyı aralayacağını belirterek “Beyindeki öğrenme süreçlerini bilmemiz bizim her alanda ilerlememizi sağlayacak. Eğer rüyalarımızda neler gördüğümüzü anlayabilirsek artık görme sistemini daha iyi biliyoruz demektir. Mesela kör olan biri için görmeye ilişkin bilgileri direkt başka şekilde beyne sokmayı öğrenebiliriz belki. Belki de gözler olmadan görme olanağı ortaya çıkabilir” dedi.