Teknoloji Asus ROG Zephyrus M GM501 inceleme

Asus ROG Zephyrus M GM501 inceleme

14.08.2018 - 11:46 | Son Güncellenme:

Asus’un sekizinci nesil Intel Corei7 işlemci ve Nvidia GeForce GTX 1070 ekran kartıyla 3D uygulamalar ve oyun alanında yüksek performans sunan dizüstü bilgisayarı Zephyrus M’i sizler için inceledik.

Asus ROG Zephyrus M GM501 inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Uzun zaman önce, oldukça benzersiz bir tasarıma sahip olan Asus ROG Zephyrus oyun dizüstü bilgisayarını inceleme fırsatım olmuştu. Asus, burada Touchpad ve klavyeyi, soğutma sistemine yer açmak için farklı şekilde konumlandırmıştı.

Bu, laptopu serin tutmak için yaratıcı bir yol olsa da, kullanmak zor ve harici bir fareyi zorunlu yaptı. Daha sonra Asus, makineyi yeniden tasarladı ve Zephyrus M olarak geri döndü.

Touchpad insanların bekledikleri yere geri döndü ve şirketin Aktif Aerodinamik Sistemi (AAS) yani soğutma mekanizması olduğu gibi duruyor.

Donanımın ana yükseltmesi Intel'in altı çekirdekli yeni "Coffee Lake” işlemcisi üzerine inşa edilmiş. Bunun dışında hala yüksek kaliteli bileşenlerle doludur. O halde Asus ROG Zephyrus M GM501’e daha yakından bakalım.

Haberin Devamı

Sırt çantasında taşımak için oldukça rahat

Zephyrus M’in tabanı plastikten yapılmış olmasına rağmen, üst kısmıfırçalanmış metal. Ne yazık ki, metal yüzeyler çabucak kirlenmekte ve kısa bir süre sonra çok sayıda parmak izi göreceksiniz.Bakır renkte bir band ise kasanın etrafında dolaşıyor. Ancak odadaki ışığa bağlı olarak bunu altın renginde de görebilirsiniz.

Kapağın sol tarafında büyük krom renkte ROG amblemi yer alıyor. Dizüstü bilgisayar açıkken bu logo, gerçekten göze çarpıyor.

Kapağı açtığınızda iki menteşe önemli miktarda direnç sağlıyor ve ekranı güvenli bir şekilde yerinde tutuyor. Üst kısım açıkken, dizüstü bilgisayarın alt kısmı, hava akışı için bir boşluk oluşturarak, CPU ve GPU'yu serin tutmaya yardımcı oluyor. Daha iyi hava akışına ek olarak, klavyeyi daha ergonomik bir konuma yükseltiyor.

Zephyrus M, dört aydınlatma bölgesi ve sol üstte dört kısayol tuşuyla tam boyutlu bir RGB klavyeyi sizlere sunuyor. Dört ekstra tuş, ses kontrolü, mikrofon için ses kapatma düğmesi ve ROG Oyun Merkezi programını başlatmak için kullanılıyor. ROG düğmesine basıldığında, uygulama size cihaz bilgilerini sağlıyor. Buradan belirli bir oyunu başlattığınızda profiller oluşturabilir, fan kontrolünü sağlayabilir ve RGB klavyeyi özelleştirebilirsiniz. Uygulama kullanışlı olsa da biraz karmaşık ve kullanımı pek eğlenceli değil.

Haberin Devamı

WASD tuşlarının beyaz kenarlığı var ve RBG aydınlatmasıyla birleştirildiğinde güzel bir etki yaratıyor. Biraz küçük olan dokunmatik yüzey ise klavyenin altında bulunuyor. Touchpad, gündelik işler için uygun olsanda oyunlar ve oyuncular için pratik değil. Bu yüzden oyuncuların çoğu harici farelerini kullanabilir.

17.5 mm kalınlığında (alt kısım açılığında 19.9 mm) ve 2.5 kg ağırlığında olan Zephyrus M, test ettiğim en taşınabilir oyun laptopu değil, ama aşırı yükü ve özellikleri göz önüne alındığında oldukça zayıf.

Özellikler demişken Zephyrus M, 8. nesil Intel Core i7 işlemci, Nvidia GTX 1070 GPU (standart değil Max-Q), 16GB RAM, 512GB SSD ve 1TB hard diskle geliyor. Bu bir oyun laptopu olduğu için, 15.6 inç 1920 x1080 IPS paneli de 144Hz yenileme hızına sahip.

Birçok oyun dizüstü bilgisayarının dezavantajı, aksesuarları ve çevre birimleri bağlamak için yeterli bağlantı noktasının olmaması, Zephyrus M de ise durum böyle değil. GM501 kart okuyucu veya ethernet portu sunmasa da,dört adet USB 3.1, Thunderbolt 3, HDMI 2.0 ve 3,5 mm ses bağlantı noktası sunuyor. Bağlantı noktalarının çoğu solda bulunuyor, sağ tarafta bir adet USB 3.1 ve Thunderbolt 3 var.

Haberin Devamı

Asus ROG Zephyrus M GM501 inceleme

Gerçek kullanım testinde durum nasıl?

Performans konusuna gelecek olursak Zephyrus M, benzer özelliklere sahip diğer dizüstü bilgisayarlar gibi çalışıyor. Ana avantajı, benzersiz soğutma sistemi sayesinde, daha düşük saat hızlarında çalışan Max-Q versiyonu yerine gerçek bir GTX 1070'e sahip olması.

Oyun söz konusu olduğunda, hem PUBG hem de Far Cry 5'de yüksek veya ultra ayarlarda saniyede 100 kareyi (FPS) görebiliyorsunuz. Hareketli sahnelerde kare atlaması veya takılma olmadan akıcı bir oyun deneyimi sunuluyor.

Zephyrus M’in oyun sonuçları şu şekilde:

High Ultra

The Witcher 3 (2015) 106 59.4 fps
Dirt 4 (2017) 126 78.4 fps
PUBG (2017) 131 86.2 fps
F1 2017 119 88 fps
The Evil Within 2 (2017) 59.6 58.1 fps
Call of Duty WWII (2017) 144 117 fps

Haberin Devamı

Zephyrus M ile oyun oynarken onu kucağınıza koymamalısınız. Uzun oyun oturumları sırasında WASD bölgesinde sıcaklık maksimum 41 ° C olabiliyor.

Ekranda oyun oynarken renkler oldukça canlı görünüyor. 144Hz yenileme hızı sayesinde, hızlı bir şekilde etrafa bakmak her zaman etkileyici ve pürüzsüz gerçekleşiyor. Renk doygunluğu iyi olduğundan her oyunda ayarlama yapmanıza da gerek yok.

Nvidia G-Sync teknolojisi sayesinde oyuncular, çok az bir oranda ekran yırtılması veya gecikmesiyle karşılaşıyor.

Ekran, film izlemek için de harika, çünkü canlı renkler ve ince detaylar üretiyor. 178 derecelik geniş görüş açısı sayesinde, laptopun herhangi bir yerinden baktığınızda renk değiştiren veya solan renklerle karşılaşmıyorsunuz.

Son olarak 144Hz panel, sRGB renk alanının % 93'ünü ve oyuncular için büyük ölçüde yeterli olan AdobeRGB renk alanının % 60'ını kaplıyor.

Klavyedeki tuşlar yumuşacık olduğundan yazı yazmak oldukça zevkli. Oyun sırasında anahtarların ne kadar basınca ihtiyaç duyduğunu anlamak için biraz ayarlama gerekiyor. Bunu hesapladıktan sonra onları daha hızlı kullanabilirsiniz. Soğutma sistemi sayesinde klavyenin açısı hafif değişiyor. Eğimli tasarım, geleneksel düz açıya kıyasla daha rahat hissettiriyor.

Hoparlörler, müzik ve filmler için oldukça iyi. Genel ses kalitesinde çok az hata var. Çok yüksek ses vermiyorlar ama örneğin Fortnite'de yaklaşan oyuncuların adımları gibi arka plan seslerini duyabilirsiniz. Yine de benim tavsiyem oyunları kulaklıkla oynamanız.

Zephyrus M'deki pilin ömrü yaklaşık 3.30 saat (177 dakika). Bu değeri güçlü oyun dizüstü bilgisayarlarında görmeye alışkınız.Oyun oynama, video editleme gibi bilgisayarı yoran işlemlerde bu süre 1-1.30 saate kadar iniyor.

Asus ROG Zephyrus M GM501 inceleme

Sonuca bağlıyorum

Asus, Zephyrus M ile önceki sürümden daha etkileyici bir dizüstü bilgisayar geliştirmiş. Soğuk çalışan sistem korunurken, önceki modeldeki dokunmatik yüzeyin yerleşimi de düzeltilmiş.

Asus ROG Zephyrus M GM501, yenilikçi bir kasada mükemmel grafikler ve performans sunuyor. Çoğu bilgisayarda gördüğümüz kısa pil ömrü burada da var ama oyun oynarken prize takılı kullanacağınızdan bu durum az da olsa göz ardı edilebilir.

Asus ROG Zephyrus M’in yurt dışı fiyatı 2200 dolar. Türkiye fiyatı ise henüz belli değil.

ARTILARI

  • Genel ve grafik performansı iyi
  • Ses kalitesi orta derece
  • Geniş görüş açıları ile canlı ekran
  • G-Sync ve Optimus güç tasarrufu moduarasında seçim yapabilme
  • Thunderbolt 3

EKSİLERİ

  • Kısa pil ömrü
  • Ethernet ve kart okuyucu yok