Populer Bilim Atlantis astronotları uzaya çıktı!

Atlantis astronotları uzaya çıktı!

11.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atlantis uzay mekiğinin iki astronotu, dün Alman astronot Hans Schlegel’in rahatsızlığı dolayısıyla ertelenen mekik dışı görevi yerine getirmek üzere bugün uzaya çıktı.

Atlantis astronotları uzaya çıktı
Astronotlar Rex Walheim ve Stanley Love, 6,5 saat sürmesi beklenen ve Columbus modülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) montajı için yapılacak üç uzay çıkışından ilki olan uzay yürüyüşüne TSİ 16:13’te başladı.

Mekiğin UUİ ile kenetlenmesinden hemen önce rahatsızlandığı belirtilen ve bu nedenle dün yapılması gereken ilk uzay yürüyüşüne katılamayan Alman astronot Schlegel’in yerine Amerikalı astronot Stanley Love’un bir başka Amerikalı astronot Rex Walheim ile uzaya çıkacağı açıklanmıştı.

Haberin Devamı
NASA yetkilileri, bu uzay yürüyüşü için hazırlık yapan iki astronotun geceyi basınç odasında geçirdiklerini kaydettiler. Rahatsızlandığı belirtilen 56 yaşındaki Alman astronotun sağlık sorunu konusunda bilgi vermeyen yetkililer, sadece Schlegel’in hayati bir tehlikesinin bulunmadığını söylemekle yetinmişlerdi.

Yörüngede mekik dışı çalışmaya çıkan iki astronotun başlıca görevi, 7 metre uzunluğunda ve 4,5 metre çapındaki büyük silindir Columbus modülünü, Harmony modülüne monte etmeye hazırlamak olacak.

Rex Walheim ve Stanley Love, öncelikle Columbus’u Atlantis’in yük bölümünden çıkarmak için UUİ’nin robot koluyla yakalamayı sağlayacak sistemi kuracaklar. İki uzay adamı, boş ağırlığı 10,3 ton olan Columbus modülünün ön montajını yaptıktan sonra, aralarında mikro-meteoritlerden koruyacak kalkanların yerleştirilmesi gibi hassas uygulamaların da bulunduğu 11 görevi yerine getirecekler.

Avrupa modülü Columbus, Mars’ın insanlı keşfine hazırlık amacıyla UUİ’nin araştırma kapasitesini artırmak için biyoteknoloji, tıp, katı ve sıvı materyaller üzerinde yer çekimsiz ortamda yüzlerce deney yapılmasına olanak sağlayacak.

1,3 milyar avro değerindeki laboratuvara 3 kişi sığabiliyor ve 10 deney dolabına ev sahipliği yapabiliyor.