Teknoloji Haberleri Avrupa 'beynini' arıyor

Avrupa 'beynini' arıyor

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, AB'nin 2010'da 'teknolojiye yön veren konuma gelme' iddiasını taşıyan bir rapor açıkladı. Raporda, AB'ye üye ve aday ülkelerdeki mühendis ve araştırmacılar kastedilerek kıtadaki beyinlerin bir araya getirileceği belirtiliyor.

Avrupa beynini arıyor

Teknoçağ
ŞÜKRÜ ANDAÇ


Türkiye‘nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için hazırladığı raporu 6 Ekim‘de açıklayan Avrupa Komisyonu, bu arada AB‘nin yakın gelecekte teknolojiyi yönlendiren konuma gelmesi için yapılması gerekenleri konu alan bir raporu da yayımladı.

Avrupa Komisyonu, AB‘nin 2010‘da dünyanın en dinamik bilgi teknolojileri tabanlı ekonomisine sahip olması için hazırladığı bu raporda, kendilerine en önemli rakip olarak ABD ve Japonya‘yı gösteriyor. Belirlenen hedefe ulaşılabilmek için AB‘ye üye ve aday ülkelerinin teknoloji geliştirme çalışmalarını ayrı ayrı yapmak yerine birlikte yapmaları gerektiği belirtilen raporda, sadece ABD‘de 80 bin Avrupa kökenli mühendis ve araştırmacının çalıştığı ve kesinlikle beyin göçünün engellenmesi gerektiği vurgulandı.

Konuyla ilgili bölümde şu ifadelere yer verildi: ‘Bugüne kadar AB üyesi ve aday ülkelerde araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmaları birbirine rakip olarak yürütülüyordu. Bundan böyle kıtadaki en iyi beyinleri bir araya getirerek 30 bin mühendis ve araştırmacıyı bir arada çalıştıracağız.‘ Komisyonun ‘Geleceğe Bakış‘ adlı raporunda, önümüzdeki dönemde AB bünyesine ‘Avrupa Araştırma Merkezi - European Research Area (ERA)‘ adlı bir yapılanmaya gidileceği de yer alıyor. Bu merkezle birlikte hedef, projelerin tek çatı altında yürütülmesi. Böylelikle AB üyesi ve aday ülkelerdeki mühendis ve araştırmacılar projeleri için hem maddi kaynak hem de çalışma ortamına sahip olacak.

Bilişime 3.6 milyar euroluk fon ayrıldı

Raporda AB‘nin 1984‘ten bu yana başlattığı ve her biri dört yıl süren Çerçeve Programları‘ndan da önemle bahsediliyor. İçinde bulunduğumuz 2002 - 2006 döneminde toplam 17.5 milyar euro bütçeye sahip 6’ncı Çerçeve Programı’ndan Türkiye de dahil toplam 34 ülke yararlanabilecek. Çerçeve programları AB üyesi ve aday ülkelerdeki Ar - Ge faaliyetlerinde hem maddi kaynak olarak hem de koordinasyon da rol oynuyor. Açıklanan bütçede en büyük pay ise 3.63 milyar euro ile bilgi teknolojilerine ayrılmış durumda.

Avrupa Komisyonu raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise şu an ABD ve Japonya‘nın ayrı ayrı olarak AB‘den daha fazla Ar - Ge harcaması yaptığı. Geçtiğimiz yıl alınan AB üyesi ülkelerin GSMH‘lerinin yüzde 3‘ünü Ar - Ge harcamalarına ayırması kararıyla birlikte bu durumun kısa sürede sorun olmaktan çıkması bekleniyor.

Elektriğin yerini hidrojen alacak
Raporun sonuç bölümünde AB‘nin gelecekte enerjisini harcayacağı iki önemli alandan bahsediliyor. Bunlardan ilki nükleer füzyon ile güvenli ve sürdürülebilir enerji kaynağı sağlamak. İkinci önemli alan ise daha kısa vadede gerçekleştirilmesi planlanan hidrojeni enerji kaynağı olarak kullanmak. Buna göre Avrupa‘da bir kaç yıl sonra otomobil, uçak ve gemi gibi ulaştırma araçlarının yanı sıra, hastanelerde hatta cep telefonu ve taşınabilir bilgisayarlarda (laptop) bile hidrojen, enerji kaynağı olarak kullanılabilecek. Ayrıca uzay ve güvenlik alanında da yatırımlara ağırlık verileceği raporda yer alıyor.

DİJİTAL OYUNCAK

Avrupa beynini arıyor

Radyodan kayıt yapan MP3 çalar
Motorola müzik çalar pazarındaki yeni modeli M500’ü tanıttı. Motorola M500 modeli MP3 çalar, 1.250 şarkı kapasiteli 5GB’lık hafıza kapasitesine sahip. Firmanın yaptığı test sonuçlarına göre cihaz ile dolu batarya ile 25 saat boyunca kesintisiz müzik dinlenebiliyor. MP3 çalar da ayrıca FM radyo özelliği de yer alıyor. İçerisindeki radyodan kayıt yaparak hafızasında saklayabilen Motorola M500, bilgisayarlar ile USB 2.0 arabirimi ile yüksek hızda veri transferi yapabiliyor. www.motorola.com