Teknoloji Haberleri Ayna ayna söyle bana!

Ayna ayna söyle bana!

19.06.2011 - 22:32 | Son Güncellenme:

Bilgisayarda Google üzerinden arama yapan kullanıcılar yakında yazarak değil konuşarak arayacak. Ayrıca aranılan bilgiye yeni algoritma sayesinde 2 saniye önce ulaşılacak

Ayna ayna söyle bana

Yeni ekonomi devi Google, bir yandan yaptığı satın almalarla internet dünyasında pek çok farklı alanda etkili olmaya çalışırken diğer taraftan da ana dalı olan ‘arama’ işinde sürekli yenilik peşinde koşuyor.
Her gün milyarlarca kullanıcıyı bilgisayar başında kendi arama ekranına çeken Google, bu tarafta geri düşmemek, kullanıcılara kolaylık ve daha kaliteli servis vermek için geliştirdiği yeni teknolojileri geçen hafta ABD’de düzenlediği “Inside Search” etkinliğinde görücüye çıkardı.
3 ana başlıkta tanıtılan, öncelikle Google’ın tarayıcısı ‘Chrome’ kullanıcılarının yararlanacağı bu yenilikler, “bilgisayarda sesli arama”, “görsel üzerinden arama” ve “hızlı arama” olarak adlandırılıyor.
Cep telefonlarında denenen sesli arama bilgisayarlara taşınarak kullanıcının klavye kullanmadan ilgili sonuçlara ulaşmasını sağlıyor. Görsel taraftaki yenilikle de yazılı metin yerine resim, fotoğraf üzerinden arama yapılması sağlanıyor.

Piksel, piksel kodluyor
Bu sistemde her bir görselin içindeki çizgileri ve dokuları piksel piksel modelleyerek oluşturulan algoritma taranıyor ve doğru sonuca ulaşılıyor.
Bir diğer yenilik ise arama sonuçlarına ‘tık’lamadan önce ulaşmak adına çalışmalara işaret ediyor.
Bu arada etkinlikte cep teleonlarından imternet erişiminde yaşanan hızlı çıkışla birlikte mobil arama tarafiğinin de 2 yılda 5 kat arttığı belirtildi. Bu taraftaki trafik artışının Google’ın ilk kurulduğu yıllardaki arama yükselişi trendiyle benzerlik gösterdiği açıklandı.

Farklı aksanları tanıyor
Aranılan görselin kopyalarının, benzerlerinin değil kendisini ne olduğunun arandığı belirtiliyor.
Google yetkilileri burada yapılan çalışmalarla ilgili şöyle konuşuyor: “Sesli arama oldukça karmaşık bir sistemi içinde barındırıyor. Farklı diller, aynı dilde farklı aksanlar, yaşa ve cinsiyete göre ayrışan sesler ve çok daha fazlasıyla ilgili onlarca dilde modelleme yapılıyor. Şu anda bilgisayarda sesli arama sadece Amerikan İngilizcesi için geliştirildi. Türkçe’nin de içinde olduğu diğerleri deneme aşamasında.”

2 saniye hızlı arayacak
Google’ın geliştirdiği bir diğer teknoloji ise ‘Google instant’ adlı uygulama. Bu sayede kullanıcılar her aramada 2 saniye süre kazanıyor olacak. Google bunu da bir adım öteye taşıyarak, yeni bir arama ekranı daha çıkarıyor.
Kullanıcı arama yapmak için harfleri yazmaya başladığında, arka tarafta çalışan akıllı motorlar, kullanıcı ‘ara’ tuşuna basar basmaz aranılan en yakın sonuçları listeleyecek.
Google yetkilileri bu konuda şunları söylüyor: “Bu yenilik üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Amacımız kullanıcının aradığı bilgi konusunda nokta atışı yapmak ve böylesine bir web deneyimi sunmak.” Bu teknoloji şirketin bir sonraki güncellemesi sırasında kullanılmaya başlayacak.

Haberin Devamı


SAĞA TIK’LA GÖRSELİ ARA
Görsel arama olarak adlandırılan uygulama 2009’dan bu yana cep telefonlarında kullanılıyordu. Google şimdi bunu da bilgisayar platformuna taşıyor.
Arama kutusunun yanında, mikrofonla birlikte kamera işareti olacak. Chrome ve Firefox kullanıcıları 40 dilde kullanılacak olan bu servis ile fotoğraflar, resimler üzerinden arama yapacak. Sürükle, bırak yöntemiyle görsel arama yapılabileceği gibi resmin üzerine gelerek sağa tık’landığında ilgili arama sonuçlarına hızla ulaşılacak. Ayrıca fotoğrafın linki arama kutusuna yapıştırıldığında da ilgili sonuçlara ulaşılacak.


Ayna ayna söyle bana

Mikrofona konuş...
Google önce cep telefonu tarafında sesli arama uygulaması başlamıştı. Şimdi internete girildiğinde arama kutusunun yanında mikrofon işareti olacak, buradan sesli arama yapılacak. Bu sayede klavye kullanmadan aranılan bilgiye ekranda ulaşılmış olacak. Sesli aramanın, cep telefonundan aramadan çok daha hızlı çalıştığı belirtiliyor.