Populer Bilim Bilim insanları dördüncü bir besin türü keşfettiklerini düşünüyor: Keton

Bilim insanları dördüncü bir besin türü keşfettiklerini düşünüyor: Keton

19.02.2018 - 16:03 | Son Güncellenme:

San Francisco merkezli HVMN, Keton adında yeni bir besin türü ortaya çıkardı. Bilim adamları, insanların bunun performansı artırıcı özelliklere sahip olduğunu söyledi. Ketonlar, vücudu diğer besin kaynaklarından farklı şekilde süper şarj edebilir. Ürünün kan şekeri üzerindeki etkileri üzerine yeni bir çalışma sağlıklı beslenme ve kilo kaybı için yararlı olabilecek sonuçlar da verdi.

Bilim insanları dördüncü bir besin türü keşfettiklerini düşünüyor: Keton

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Normalde vücudun çalışması için gerekli olan şeyler -kabataslak olarak- protein, yağ ve karbohidrattan oluşuyor. San Francisco merkezli HVMN'de çalışan bilim adamlarıKeton” adını verdikleri yeni bir besin kaynağı keşfetti.

HVMN'de çalışan bilim adamları ve girişimcilerden oluşan bir ekip, bu maddenin daha önce başka hiçbir performans ürünün yapamadığı bir şekilde vücudu süper hale getireceğine inanılıyor.

HVMN'in kurucu ortağı ve CEO'su Geoffrey Woo, ürünün halka ilk kez sunulduğunda "Yağ değil, protein değil, karbonhidrat değil, vücudunuz yakıt alıyor" dedi.

Keton bir uyarıcı değil ve bir granola çubuğunun aksine karbonhidrat kaynağı da değil. Bunun yerine, vücutta açlık ya da açlık hissi doğuran doğal maddelerden biri olan "beta-hidroksibutirat"tır. Madde alındığında bir zamanlar atalarımızın uzun süre gıda olmadan ayakta kalmasına yardımcı olabilecek bir patlama enerjisi sağlıyor.

Haberin Devamı

Yüksek karbonhidratlı bir yemekten önce yutulursa, Keton vücudun glikoz seviyelerinin tehlikeli bir şekilde yükselmesine engel oluyor.

Bu kan şekeri etkisi, HVMN'in en son araştırma alanı. Yeni bir makalede, Woo ile çalışan bazı araştırmacılar, bir keton içeceğinin (HVMN'nin "Keton" olarak anılacaktır) aslında glikoz düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini keşfetti .

Diyabetlilerde, yüksek kan şekeri tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Fakat bilim adamları, kan şekeri kontrolü ve performansı, kilo kontrolü ve şeker hastalığındaki genel iyilik arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor.

Keton ile ilgili bulgular, diyabetsiz kişiler için kilo kaybı veya sağlıklı beslenme ile ilgilenebilecek önemli etkilere de sahip olabilir.

Keton, kan şekeri düzeyini sabit tutmada ve genel sağlıkta önemli bir rol oynayabilir. Ancak bilim adamları kısa süre önce bu fenomeni şeker hastalığı olmayan insanlar üzerinde incelemeye başlamışlardı.

Keton, atletler düşünülerek tasarlandı

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar seçkin bisikletçilerle yapılan çalışmalarda, bir granola çubuğu gibi yüksek karbonhidratlı bir atıştırmalık ile birleştirmenin, "istifleme efekti" dediği şeyleri ürettiklerini keşfetti. Bu, sporcuların bile fark etmeden performanslarında önemli bir artış oluşturdu. Hız ve mesafe hedefleri boyunca adeta uçtular

Haberin Devamı

Keton içenler, karbonhidrat ya da yağ esaslı bir içecek içenlere göre 400 metre daha ileride kaldı.