Teknoloji Bilişimde KDV indirimi

Bilişimde KDV indirimi

20.05.2009 - 14:46 | Son Güncellenme:

Bazı ürünlerde yüzde 18'den yüzde 8 seviyesine indirilen KDV oranı sektörün biraz olsun canlanmasını sağladı. Tabii bunun tam tersini düşünenler de yok değil.

Bilişimde KDV indirimi

Pamir Kızıltuğ

Haberin Devamı

Özellikle ekonomik krizin baş göstermesiyle birlikte internet üzerinden satış yapan çoğu firma kendi çapında "KDV indirimi" kampanyası başlattı. Devletimiz her şekilde yüzde 18'lik KDV'yi satış fiyatı üzerinden tahsil ediyor, fakat bu noktada üstüne basılan ürünün satış fiyatındaki indirim. Yani fiyattan öyle bir indirim yapılıyor ki, üzerine yüzde 18'lik KDV eklense bile eski fiyata göre sanki KDV hiç eklenmemiş gibi oluyor. Elbette son derece başarılı bir yöntem. Üretici firmalar ve satan yerler kendi karından taviz vermiş oluyor. Sırf kriz zamanı KDV için ödenecek yüzde 18'lik rakam göze batmasın diye.

Geçtiğimiz ay içinde bilişim sektörünü hareketlendirsin diye bilişim ürünlerinde KDV indirimine gidildi. Üç aylık süre için bazı ürünlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Kardan taviz vermesi gerekenin son kullanıcıya mal satmaya çalışan firmaların olmaması gerektiği sanıyoruz biraz olsun anlaşıldı, fakat gelin görün ki indirimin kapsadığı ve kapsamadığı bazı noktalar var. İlk olarak kapsama giren noktaları bir ele alalım. Hazır kurulu olan masaüstü sistemlerde ve dizüstü bilgisayarlarda oran yüzde 8'e geriledi. Yani yeni bir bilgisayar alacaklar şanslı. Sistem entegratörü firmaların da böylece krizden daha az etkilenmesi sağlanıyor. Fakat kendi bilgisayarınızı kendiniz oluşturacaksanız ya da elinizdeki sistemi güçlendirecekseniz işiniz zorlaşıyor. Muhtemelen güçlendirmeyi düşündüğünüz hiçbir bileşen için KDV indirimi geçerli olmuyor. KDV indiriminin geçerli olduğu bileşenler işlemciler, sabit diskler, optik sürücüler, USB bellekler, taşınabilir diskler, kesin¬tisiz güç kaynakları, bellek kartı okuyucular, ağ ürünleri, monitörler, ekran kartları, yazıcılar, güç kaynakları, ses kartları, klavyeler ve fareler şeklin¬de. Bahsi geçen tüm bileşenleri tek başına alsanız -hazır sistemde olmasa bile- KDV'sini yüzde 8 olarak ödüyorsunuz.

Haberin Devamı

İşin ilginci USB bellekler ve bilgisayarlarda kullanılan sistem bellekleri (DDR2, DDR3 gibi) arasında teknolojik olarak çok az fark var. Amaç her ikisinde de depolama ancak sistem bellekleri KDV indiriminden etkilenmiyor. Mantıklı bir açıklamasını biz yapamıyoruz. Sanıyoruz ki veriler kaydedildikten sonra enerji kesildiğinde silinmemeli ki KDV indirimi olabilsin. Aslında bellekler "güncelleme" deyince akla ilk gelen bileşen oluyor. Söküp takması çok kolay. Acaba bu nedenle mi indirime girmedi? İşlemcilerde KDV indirimi ne mutlu ki var ancak yeni bir işlemci için elbette yeni bir anakart da gerekiyor. Anakartı gidip tek başına alırsanız KDV'si yüzde 18; aynı anakartı çalışır durumda bir kasanın içinde alırsanız KDV'si yüzde 8. Daha da komiği SSD'ler ve sabit disklerin işlevleri aynı. Her ikisi de veri depolama yapıyor. Fakat KDV indirimi SSD'leri kapsamıyor. Yani indirimi hak edebilmek için elektrik motoruna bağlı plakalar ve sallanıp duran bir okuyucu iğne gerekiyor. Çalışma mantığı birbirinin aynısı olan USB bellekler indirimde ama SSD'ler değil. Eleştireceğim son bileşenlerse monitörler. D-Sub girişli ürünlerde KDV oranı yüzde 8 iken, heves edip de "DVI'lı ve HDMl'lı yeni teknolojiden faydalanayım" diyorsanız kesenin ağzını biraz daha gevşetmeniz gerekiyor. Kimi ürünlerde yüzde 18'e indirilmiş olan KDV, iyi ya da kötü biraz hareketlenme sağladı. Ancak indirim dönemi bittiğinde ne olur, orasını henüz tahmin edemiyoruz. Gönül ister ki günden güne parlayan ve gelişen bilişim sektörünün önü daha da açılsın ve her şeyden önemlisi Türk markası ile artık ülkemizde üretilmiş bir donanım ürünü görebilelim.

Haberin Devamı

NVIDIA ION anakartlar çok yakında
Intel Atom işlemcilerle birlikte kullanılan Intel yonga setindeki görüntü devresi Full HD kalitesindeki videolar ve oyunlar için yetersiz. NVIDIA çözüm olarak GeForce 9400M yonga setini içeren ION platformunu sundu ama üreticiler artan maliyet nedeniyle çekimser kaldı. İlk ola¬rak Acer firmasından ION tabanlı ufak bir bilgisayar geldi. Ancak asıl önemli olan ION platformunu ve Atom işlemcileri kullanan Mini ITX anakartları görmekti ki beklenen en sonunda gerçekleşiyor. Zotac, ION tabanlı ve Intel Atom 230 ve In¬tel Atom 330 işlemci içeren iki yeni Mini ITX anakart geliştirdi. Çeşitli bilgilere göre tek çekirdekli Intel Atom 230 işlemcili modelde (I0NITX-B-E) pasif soğutucu, çift çekirdekli Atom 330 işlemcili modelde (I0NITX-A-U) fanlı soğutucu var. Her ikisinde de 800 MHz destekli çift DDR2 bellek yuvası, Mini PCle yuvası, üç tane SATA II portu, altı tane USB 2.0 portu, kablolu ve kablosuz ağ, DVI/HDMl/D-Sub görüntü çıkışları, eSATA, analog ve dijital ses çıkışları var. 16 paralel işlemcili GeForce 9400M belirli oyunlar için yeterli ve Full HD için uygun kapasitede. Ana-kartların fiyatlarıysa 200 ve 300 dolar arasında olacak.

Haberin Devamı

Intel cephesindeki yenilikler
Intel'in çok ilgi gören Core 2 ailesi işlemcileri ve sunuculara özel olan Xeon işlemcilerinden bazıları kısa süre önce fiyat indirimine girdi. Ayrıca yeni işlemci modelleri de var. Bunlar LGA 775 yapısındaki Core 2 Quad Q8400 ve Q8400S modelleri oldu. Her iki modelde de 45 nm üretim tekniği kullanılıyor; ayrıca 2.56 GHz çalışma frekansı, 1333 MHz FSB ve 4 MB L2 önbellek geçerli. Sonunda S olan modelin farkı TDP değerinin sadece 65 Watt olması. Diğer modeldeyse Quad için tipik TDP değeri olan 95 Watt geçerli. Çok güç harcayan model 183 dolar iken tutumlu modelde fiyat 245 dolar. Fiyatlarsa Q9300 için 266 dolardan 213 dolara, Q9550S için 369 dolardan 320 dolara, Q9400S için 320 dolardan 277 dolara, Q8200S için de 245 dolardan 213 dolara indirildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Intel'in son nesil Core mima¬risini temel alan Core İ7 serisi işlemciler epeydir piyasada ve performans meraklılarını hedef alıyor. Core 2 Duo ve Core 2 Quad satışları da iyi biçimde seyrediyor. Şimdi merakla beklenen orta seviyeye yönelik Core İ5 işlemcilerin durumu, çünkü yeni işlemciler gelince Core 2 serisi yavaş yavaş veda edecek. Haberlere göre Core İ5 işlemciler Ekim ayında satışa sunulacak. Tümü 45 nm tabanlı olan Core İ5 işlemcilerin ilk etapta dört çekirdekli, HT destekli, çift kanal DDR3 bellek kontrolcülü, 8 MB L3 önbellekli ve TurboBoost destekli gelmesi bekleniyor. İlk üç model 2.66 GHz, 2.8 GHz ve 2.93 GHz olacak. Düşünülen fiyatlarsa sırasıyla 196 dolar, 284 dolar ve 562 dolar olacak. Fiyatlar epey pahalı görünüyor. Yeni anakart ve DDR3 bellek de cabası. Hemen ardın-dansa Intel'in ilk 32 nm işlemcileri boy göstermeye başlayacak.

AMD'nin yeni yonga seti planları
Şu anda en güncel AMD güney köprüsü olan SB750'nin devamı olacak SB850 için bilgiler gelmeye devam ediyor. Bu güney köprüsündeki en önemli yenilik SATA 3.0 kontrolcüsü olacak ve SATA ll'nin iki katı bant genişliği sunulacak. Toplam altı tane SATA 3.0 ve 14 tane USB 2.0 bağlantısı sunacak. Performansa yönelik 790FX yonga setinin takipçisiyse RD890 kuzey köprüsünü içerecek. RD890 + SB850 ikilisini içe¬ren anakartların sene sonundan önce satışa sunulması beklenmiyor. Bütünleşik görüntü yongalı 790GX'in takipçisiyse RS880D + SB850 biçiminde ortaya çıkacak. Benzer biçimde bu yonga seti de sene sonundan önce gelmeyecek. RS880D içindeki Radeon HD3400 görüntü devresi (RV620) 700 MHz hızında çalışacak. DirectX 10.1, UVD2.0ve Hybrid CF teknolojilerini destekleyecek. Yeni yonga setlerine 890FX ve 890GX adlarının verilirse şaşırmamak lazım.

MSl'ın yeni kralı: Eclipse Plus
MSI Eclipse Plus anakartın diğer benzerlerinden üstün olan yanı içerdiği NVIDIA NF200 yongası. Intel X58 yonga setli klasik anakartlarda ikiden fazla PCle xl6 yuva olabiliyor ama bunlar aynı anda kullanılınca elektriksel olarak x8 hızına düşüyorlar. NF200 sayesinde bu sorun aşılıyor ve xl6 sunulmaya devam ediyor. Mavi ve siyah renklerin hâkim olduğu anakart en sonunda satışa sunuldu. Core İ7 işlemci, altı yuvayla üç kanal DDR3 bellek desteği veren anakartta dört tane PCle xl6 yuva var. SU, 3-way SU, Quad-SLI, CFX desteği hazır. Anakartta toplam 10 tane SATA II ve iki tane de eSATA bağlantısı var. Ayrıca çift Gbit ağ, FireWire, debug LED, harici Creative X-Fi Xtreme ses kartı sayesinde gövde gösterisi yapıyor. Anakart üzerinde güç, reset, BIOS sıfırlama, OC Dial ve Green Power butonla-n var. İkinci nesil DrMOS ve Active Phase Switching (APS) teknolojilerini içeriyor.

Asus'tan yeni bir Vento
Daha çok anakart ve ekran kartlarıyla adından söz ettiren Asus firması aynı zamanda kasa da üretiyor. Firma geçtiğimiz ay Vento serisine TA-M2 modelini de ekledi. Firma tarafından öne çıkarılan özellik vidasız montaj sistemi ve güçlü soğutma çözümü. Özellikle işlemci ve ekran kartı için yüksek hava akımı elde edilmeye çalışılmış. Önde tek, arkada tek ve sol kapakta çift 12 cm LED'li fan var. Sabit disk yuvalarının etrafında hava akışı sağlayan delikler var. Kasa içi derinlik sayesinde 380 mm uzunluklu bir ekran kartı takmak ya da en fazla 280 mm kartlarla SLI/CF kurulumu yapmak mümkün. Toplam dört sabit disk ve yedi PCI yuvasında vida yer almıyor. Hava giren yerlere çıkarılıp yıkanabilen toz filtreleri konulmuş.

PCnet Dergisi