Teknoloji Bir mühendis, kedisi için evine yüz tanıma sistemi kurdu

Bir mühendis, kedisi için evine yüz tanıma sistemi kurdu

01.03.2018 - 13:59 | Son Güncellenme:

Bir mühendis, kedisi dışarıda olduğunda onu tanıyıp eve girmesine izi verebilecek bir sistem kurdu. Yüz tanıma sistemini oluşturmak için Arkaitz Garro adlı mühendis, fotoğraf makinesiyle birlikte çalışan, resim tanıma ve hareket algılama yazılımını çalıştıran bir Raspberry Pi mini-bilgisayar kullandı. Yüz algılama araçları sayesinde yalnızca kedisini tanıyacak. Yapması birkaç saat süren yazılım artık çevrimiçi ve herkes kendi yazılımlarını hazırlayabiliyor.

Bir mühendis, kedisi için evine yüz tanıma sistemi kurdu

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bir kedi ile yaşadıysanız, onun muhtemelen bir pencere veya kapı dışında oturup, sizi rahatsız ederek izlemesinden acı duymuş olabilirsiniz. Hollanda'da yaşayan WeTransfer yazılım mühendisi olan Arkaitz Garro, bunun için bir yazılım geliştirdi.

Kedisinin kendisini soğukta dışarıda beklemesine izin vermemek için Garro'nun daha iyi bir fikri vardı. Bobis adlı kedinin, pencerenin dışındayken kullanmasına izin verecek bir sistem kurdu.

Garro, hareket algılama ve görüntü tanıma AI yazılımını kedisini dışarıda beklerken otomatik olarak tanımak için kullanacak kameraya sahip bir araç geliştirdi. Garro, böylece kedisi kapıya geldiğinde telefonuna gelen bildirimle haberdar olabiliyor. Daha sonra içeri girmesine izin verecek bir mesaj gönderiyor. Kedi böylece eve rahatça girip çıkabilecek.

Haberin Devamı

Bir mühendis, kedisi için evine yüz tanıma sistemi kurdu

Garro konuyla ilgili şunları dedi: "Eşim ve ben birkaç yıl önce Bobis’i balkonumuzda gördük. Onun bir evi olup olmadığını bilmiyorduk. Bu yüzden ilk başta kediyle arkadaşlık kurup onun birkaç fotoğrafını çekip mahallede dağıttık. Bobis’in birkaç ev ötede bir sahibi olduğu ortaya çıktı. Sahibi Bobis’i bizimle paylaşmaktan mutluluk duyacağını söyleyince Bobis’in iki ailesi oldu. Bu nedenle kedi bizim eve belli zamanlarda geliyor. Biz de kedi kapısına sahip olmadığımız için onun etrafta olduğu zamanları bilmek ve kapıyı açmak istiyorduk."

Bir mühendis, kedisi için evine yüz tanıma sistemi kurdu

Yazılım, gerçekten doğru kedi olduğuna inanıyorsa (garip bir kedi, sincap ya da kuşlara karşı) Garro'ya bildirim mesajı gidiyor.

Garro kendi tasarımlarını yapmak isteyen kişiler için, hareket tanıma yazılımı ile birlikte, kamera modülü de monte edilmiş Raspberry Pi mini-bilgisayar bilgisayar kullandı. Bunların Amazon Web Services'in Bilinmesi Gerekli Bilgisayarlı Yazılım (AI) bulutuna dahil edildi. Bildirimleri Slack mesajlaşma uygulaması aracılığıyla alıyor.