Populer Bilim Bira kötü kokmayacak

Bira kötü kokmayacak

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bira tutkunları en sevdikleri içkinin ışıkla temas ettiğinde neden kötü kokular çıkarttığını bulan kimyacıların şerefine kadeh kaldırabilirler.

Bira kötü kokmayacak

Bira kötü kokmayacak
Söz konusu buluş, şişelerde daha uzun süre bozulmadan kalabilen biraların üretilmesine olanak tanıyabilir.

Bira, malt haline getirilmiş arpa ve şerbetçiotunun mayalanmasıyla elde edilir, ama ışık şerbetçiotundaki ‘izohumulon’ adı verilen kimyasalların hızla ayrışmasına neden olur. Son derece tepkin (reaktif) olan bu kimyasallar daha sonra kükürt bileşimleriyle birleşerek ‘kokarca tiolu’ adıyla bilinen bir maddeye dönüşür.

Kimya uzmanları bu süreci yıllardır araştırmalarına karşın, izohumulonların nasıl ayrıştıkları konusuna kesin bir açıklama getirememişlerdi. Şimdi, Kuzey Carolina Üniversitesi’nden Malcolm Forbes, Belçika’daki Ghent Üniversitesi’nden Denis De Keukeleire ve arkadaşları olayı aylınlatmayı başardılar.

Araşırmacılar, biranın kimyasının tam olarak bilinmesiyle, içine, ışıkla temas ettiğinde kötü koku üretimini engelleyecek bir şey katılabileceğine dikkat çekiyorlar. Buluşun daha ucuz şişelerde sunulacak çok daha nitelikli biraların üretimine olanak sağlaması bekleniyor.

Biraların büyük bir bölümü, saydam beyaz şişelerden daha pahalı olan, koruyucu kahverengi şişelerde tüketiciye sunuluyor. Saydam beyaz, ya da yeşil şişelerde sunulan biraların çoğu ise kokarca tiolu üretmeyen kimyasal değişimden geçirilmiş şerbetçiotu özünden yapılıyor. Ancak bu tür biraların tadı alışılagelmiş biralardan daha farklı oluyor.