Teknoloji Haberleri Bırakın, e - postaları ‘minik serçe’ okusun

Bırakın, e - postaları ‘minik serçe’ okusun

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Minik bir serçe görünümüne sahip olan 'PC maskot' adındaki cihaz, e - posta geldiğinde haber veriyor, kimden geldiğini söylüyor ve metni okuyor.

Bırakın, e - postaları ‘minik serçe’ okusun

Teknonet / ŞÜKRÜ ANDAÇ

Bırakın, e - postaları ‘minik serçe’ okusun

Yeni geliştirilen ve bilgisayarlara takılabilen PC maskot adındaki "serçe", kullanıcıya herhangi bir e - posta geldiğinde, hareket ediyor, kullanıcıyı sesli ve ışıklı olarak uyarıyor. Ardından da e - postanın kimden geldiğini söylüyor ve gelen mesajı okuyor.

Serçe şeklindeki tasarımıyla şirin bir görünüme sahip olan PC maskot, bu özellikleriyle işyeri ve evlerde bilgisayar kullanıcılarının iş ortağı olmaya aday. Bilgisayarlara USB girişi ile bağlanabilen bu küçük cihazın, özellikle çocuklar ve gençler tarafından bir hayli ilgi görmesi bekleniyor.

80 gram ağırlığındaki PC maskotun görevleri arasında, yeni gelen e - postaları alarak servis sağlayıcıdan kullanıcıya ulaştırmak ve onları okumak; hiçbir zaman randevuları unutmamak ve gerekli bilgileri güvenli bir biçimde saklamak yer alıyor.

Randevu takipçisi
PC maskotların kullanım alanı sadece e - posta okumakla da kalmıyor. Bu ürün aynı zamanda bilgisayarınızdaki ajandanıza not ettiğiniz bilgileri ve randevularınızı takip ediyor ve zamanı geldiğinde sizi önceden uyarıp, sesli olarak haber veriyor. PC maskotun kafası, kanatları, gagası ya da kuyruğu oynayabiliyor. Tüm bu hareketleri bilgisayarda ayarlanmış olan görevleri yapabilmek için kullanıyor.

Ayrıca ses ve konuşma hızı ile ilgili ayarlar da yine bu cihazın üzerinden yapılabilabiliyor. PC maskot hafızasında, 100 cümleye kadar yazılı metin saklayabiliyor. Kullanıcı depoladığı bu verileri bilgisayara aktarıp, sorunsuz olarak kullanabiliyor.

İngilizce konuşuyor
Teknoloji harikası bu minik serçenin üzerindeki hoparlörlere yeni hoparlör eklenip, ses kalitesi ve gücü artırılabiliyor. Bu ürün, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara USB girişi sayesinde bağlanıyor ve tüm PoP3 e - posta hesaplarıyla uyumlu çalışıyor, webmail hesaplarıyla ise çalışmıyor. Microsoft Outlook programıyla uyumlu çalışan cihaz, şu an itibariyle yalnızca İngilizce olarak gelen e - postaları okuyabiliyor. Herhangi bir uyarı halinde sesli olarak tepki vermesinin yanısıra ışıklı olarak da kullanıcıyı uyarıyor. Ürünün satış fiyatı ise 40 pound. www.gadgetshop.com

NET DÜNYASI
Dev bütçeli basit hatalar
Milyonlarca dolarlık bütçeler ile hazırlanan sinema filmlerinde basit hatalar da yapılmıyor değil.  İnternette, sinema siteleri arasındaki www.filmhatalari.com, şu an itibariyle 196 filmdeki 997 irili ufaklı hatayı gözler önüne seriyor. Bu filmler arasında, Gladyatör, Titanik, Matrix, Yıldız Savaşları ve JFK gibi efsane filmler de var. İşte size Matrix filminden basit bir hata: Filmin kahramanı Neo kapıyı açar ve karşısında Ajan Smith’i bulur. Ajan, Neo ateş etmeden ve Neo arkasındaki dolaba yaslanmaden önce duvarda kan lekesi vardır. Sitenin içeriğine, ziyaretçiler de kendi izledikleri filmlerde gördükleri hataları gönderip katkıda bulunabiliyor.

Linux’a ilk adım...
Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi tarafından 1991 yılında geliştirilmeye başlanan, ardından da kaynak kodu açık olmasından dolayı tüm dünyada 20 milyon kullanıcıya ulaşan Linux dünyasına www.geleceklinux.com sitesi aracılığıyla ulaşabilmek mümkün. Sitede gösterilen ekran görüntülerinde, Linux işletim sisteminin yapabildikleri hakkında kullanıcılara ayrıntılı bilgiler de veriliyor. Site ayrıca, bilgisayar programcılarına, kaynak kodu açık olan Linux üzerinde kolayca eklemeler yapabilmenin yolunu da gösteriyor. Linux ve serbest yazılım hakkında daha geniş bilgiye www.gnu.org adresinden yine Türkçe içerikle ulaşabilirsiniz.

DİJİTAL OYUNCAKLAR
Kamera kulaklığa takıldı

Cep telefonu üreticisi Nokia geçtiğimiz hafta tanıttığı altı yeni cep telefonunun yanı sıra, dijital kamera ve kulaklık aksesuarı olan Nokia HS-1C modelinin de tanıtımını yaptı. Nokia’nın kameralı kulaklığı, kullanıcılara dijital resimler çekip bunları metin, görüntü ve ses içerikli MMS (Multimedya mesaj) olarak gönderme olanağı sağlıyor. Kamerada bulunan LED, çalışma modunu gösteriyor, yüksek veya düşük çözünürlük seçeneği sunuyor. Kullanıcılar kameralı kulaklıktaki optik bir objektifle görüntüleri izleyip çekebiliyor, başka kullanıcılarla paylaşabiliyor veya istedikleri anda silebiliyorlar.
Nokia HS - 1C, Nokia 7210, 6610, 5100, 6100 ve
Nokia 6800 modelleri ile uyumlu çalışıyor. Yeni ürün
bu yılın sonunda piyasaya çıkacak. www.nokia.com

Teletext’e cep’ten göz at

Cep telefonlarının GPRS (internet erişimi) teknolojisini desteklemesinin ardından bilgisayarlar aracılığıyla yararlanılan pek çok internet servisi, cep telefonlarından da verilmeye başlamıştı. Şimdi de Finlandiya kökenli Nowire firması cep telefonlarından Teletext servisinin takip edilmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Nowire’ın geliştirdiği teknolojiyle birlikte, kullanıcılar ses, veri ve görüntü teknolojilerini destekleyen MMS (Multimeya mesaj) uyumlu cep telefonları aracılığıyla bugüne kadar televizyon ve internetten ulaşabildikleri teletext hizmetine, her an her yerde ulaşabilecek. Sistem şu an itibariyle Finlandiya, İtalya, Hollanda ve İsveç’te kullanılacak. www.nowire.com

Kızılötesi klavye geliyor

Kanada’lı donanım üreticisi Pocketop firması el bilgisayarları için geliştirdiği kızılötesi (infared) teknolojisini destekleyen kablosuz klavye geliştirdiğini duyurdu. Katlanabilen özelliğiyle de dikkat çeken yeni model klavye el bilgisayarlarına bağlanmak için kabloya ihtiyaç duymuyor ve kızılötesi teknolojisini destekleyen cihazların tümüyle uyumlu çalışıyor. Yeni ürün, Compaq iPAQ, HP Jornado, Palm ve Toshiba el bilgisayarlarıyla birlikte kullanılabiliyor. 120 gram ağırlığındaki ürün, kalempil ile çalışıyor ve üzerinde normal bir PC klavyesinde yer alan tüm karakterler bulunuyor. Klavyenin satış fiyatı ise 100 dolar. www.pocketop.net

E-kolay Handspring’le el ele

E - kolay, el bilgisayarı üreticisi Handspring’le işbirliği başlattı. E - kolay, bir yıl süreyle internet paketi alanlara, Handspring’in cep telefonu, ajanda yönetimi ile internet erişimini birarada sunan Treo Communicator ürününü indirimli ve taksitli fiyatla alma imkânı sunuyor. Bu kampanya’dan D&R veya TeknoSA mağazalarının yanı sıra internette www.hepsiburada.com adresinden ya da Milpa üzerinden yararlanmak mümkün.