Teknoloji Birleşmiş Milletler raporuna göre 2019'da mobil ödeme yöntemleri kredi kartlarını geçecek

Birleşmiş Milletler raporuna göre 2019'da mobil ödeme yöntemleri kredi kartlarını geçecek

05.10.2017 - 15:02 | Son Güncellenme:

UNCTAD ya da Birleşmiş Milletler Ticaret ve Gelişim Konferansı, yayınladığı raporda yakın gelecekte çoğumuzun kredi kartlarımız yerine telefonlarımızla ödeme işlemlerimizi halledeceğimizi belirtti.

Birleşmiş Milletler raporuna göre 2019da mobil ödeme yöntemleri kredi kartlarını geçecek

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Ekonomik büyümenin mümkün olmasına rağmen, yerel bir tüketim sıkıntısı, bir konut patlaması veya ihraç yoluyla elde edilen kazançlar, ayrıcalıklı azınlığa oransız bir şekilde tahakkuk ettirildi. Aynı zamanda, çok fazla borcun ve küresel düzeyde çok az talebin birleşimi, dünya ekonomisinin sürekli genişlemesine engel oldu.

Yaklaşık on yıl önce yaşanan küresel mali krizin ardından kabul edilen gerginlik önlemleri, bu durumu düzeltti. Bu tedbirler dünyanın en fakir cemaatlerini en zora sokarak daha da kutuplaşmaya ve insanların gelecekte neler yapabileceğine dair endişeleri artırmaya neden oldu.

Birleşmiş Milletler organının uluslararası ticarete ve kalkınma hakkındaki bir raporunda, online, mobil ve dijital para ödeme sistemleri, kredi ve bankamatik kartlarını 2019 yılına kadar e-ticarette dünya çapında en popüler ödeme şekli olarak ödemek için belirlendi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), kredi ve bankamatik kartlarının küresel ödemelerdeki payı 2019 yılına kadar yüzde 51'den üç yıl önce yüzde 46'ya düşeceği tahmininde bulundu. "Bilgi Ekonomisi Raporu 2017: Sayısallaştırma, Ticaret ve Kalkınma" olarak adlandırdı.

Alibaba üyesi Ant Financial tarafından işletilen Alipay gibi sözde e-cüzdan sistemleri ve Alibaba rakibi Tencent tarafından yönetilen Tenpay'ın yanı sıra ABD merkezli PayPal hizmeti, e-ticaretin patlayarak büyümesiyle hızla yayıldı.

Çin'in bir internet araştırma şirketi olan Analysys International'a göre, sadece Çin'de mobil ödeme pazarının büyüklüğü, ikinci çeyrek sonunda bir önceki çeyreğe göre yüzde 22,5 artarak 23 trilyon yuan'a (3,5 trilyon ABD doları) ulaştı.

Alipay yakın zamanda, Çin'deki 2.800 Starbucks lokasyonunda e-ödeme yapılmasına izin vermek için kahve zinciri Starbucks'ı imzalarken, Çin'deki bir KFC fast food restoranında akşam yemeği Alipay üzerinden yüz tanıma teknolojisi kullanarak ödeme yapabilir.

UNCTAD raporunda, gelişmekte olan bölgelerde dijital ödemelerin kredi ve bankamatik kartlarının hakim olduğunu ve bunu e-cüzdan takip ettiğini belirtti. Ancak kredi kartlarının nadiren en önemli ödeme yöntemi olduğu gelişmekte olan bazı ülkelerde yeni çevrimiçi ve mobil ödeme yöntemleri devreye giriyor.

Haberin Devamı

Çin'de tüketici elektron ticareti için tercih edilen ödeme yönteminin, Kenya'da, cep telefonu parası veya bir cep telefonu aracılığıyla finansal hizmetlere erişirken, ülkedeki tüm çevrimiçi alışveriş yapanların yüzde 68'inin kullandığı Alipay olduğunu belirtti. E-ticaret için kredi kartlarından daha yaygındır, ancak teslimatta nakit ana yöntem olmaya devam etmektedir.

UNCTAD, sınır ötesi satın alımlarda e-cüzdanların bir ödeme yöntemi olarak "özellikle popüler" olduğunu belirtti.

Diğer anketler e-ödeme sistemlerinin yükselişine dikkat çekti.

2016 yılında, 24 ulusal posta hizmetleri birliği olan International Post Corporation, 26 ülkedeki e-ticaret alıcılarının yüzde 41'inin e-cüzdan kullandığını, yüzde 33'ünün kredi kartlarını kullandığını ve yüzde 18'inin bankamatik kartlarını veya bankayı kullandığını belirtti.

Haberin Devamı

UNCTAD, geleceğe baktığımızda, blok zincir gibi dağıtık defteri teknolojilerine dayanan ödeme sistemlerinin daha yaygın olarak kullanılmasının muhtemel olduğunu raporda belirtti.

Raporda, "Bu teknoloji çevrimiçi ödemeleri güvence altına alabilir ve eşler arası olursa ara ödeme platformlarından daha ucuzdur" dedi.

"Az sayıdaki internet kullanıcısı şu anda bu ödeme yöntemini tercih etmekle birlikte, güvenliği artırdığı, anlaşmayı hızlandırdığı, asgari uygulanabilir işlemin boyutunu küçülttiği ve geleneksel sözleşmelerin sayısallaştırılmış sürümlerini (sözde akıllı sözleşmeler) yürürlüğe koyduğu için kademeli olarak benimseniyor" dedi.

Rapora eklenen raporda, blok zincir teknolojisinin özellikleri, yüksek sabit masraflar ya da taraflar arasında güven eksikliğinden ötürü yapılmayan, havale de dahil olmak üzere daha küçük sınır ötesi işlemleri mümkün kıldığını belirtti.