Teknoloji Borcumuz az, kriz bizim için fırsat, yatırıma devam

Borcumuz az, kriz bizim için fırsat, yatırıma devam

27.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Piyasalarda yaşanan krizin yeni satın almalarda kendileri için bir fırsat olabileceğini belirten Türk Telekom CEO’su Doany, planlarını değiştirmediklerini, yatırımları ertelemeyeceklerini söyledi

Borcumuz az, kriz bizim için fırsat, yatırıma devam

Türk Telekom (TT) şirketinin CEO’su Paul Doany, bünyesinde 43 telekom operatörünü bulunduran Avrupa Telekomünikasyon Ağ Operatörleri Birliği’nin (ETNO) önceki gün İtalya’nın Venedik şehrinde yapılan genel kurul toplantılarına katılarak, burada CEO’ların bir araya geldiği oturumda bir sunum yaptı. Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia gibi Avrupalı dev operatörlerin yanı sıra ABD’den AT&T ve Verizon’un CEO’larını da katıldığı toplantılarda gündemin ana maddesini finans piyasalarında yaşanan dalgalanma oluşturdu.

Haberin Devamı

‘Regülasyon tatili’ istendi!
Global krizle birlikte yatırım planları ve hedeflerin öneminin masaya yatırıldığı toplantılarda, operatör temsilcileri, gerek Avrupa Birliği gerekse regülasyon kurumlarının kendilerini yatırıma zorlamaması konusunda taleplerini dile getirdi. Paul Doany, Avrupalı operatörlerin tepe yöneticilerinin, özellikle bu dönemde geri dönüşü olmayan yatırımların kendilerini zor duruma sokacağını belirttiğini, bu yüzden de ‘regülasyon tatili’ne vurgu yapıldığını söyledi. Avrupa’da telekom alanında 300 milyar dolarlık yatırım planı var. Doany, “Yatırımlar konusunda bankalarla ilgili mali şartlardan dolayı durum eskisinden de zorlayıcı” dedi.

‘Planlarımızı değiştirmiyoruz’
“Biz planlarımızı gerçekleştirmek için kendi finans kaynaklarımızdan yararlanacağız, yatırımlarımızı ertelemeyeceğiz. Planlarımızda bir değişiklik yok” diyen Doany, konuşmasına şöyle devam etti:
Borcumuz, Avrupalı operatörlerin 10’da 1’i kadar. Kriz dolayısıyla telekom operatörleri yatırım için bankaya gitse şimdi kredi vermezler. ‘Ocak-Şubat 2009’da gelin’ derler. Türk Telekom için durum bunun tam tersi. 3G için Avea’ya kolay kredi buluyoruz. Sebebi ise Türk Telekom’un borç yapısı. Borcu olan bir şirket olmadığımız için kriz yeni satın almalarda bizim için bir fırsat olabilir. Bu konularda süreç devam ediyor. Şunu söyleyebilirim ki, önümüzdeki aylar piyasalar açısından daha az endişe verici olacak.”

Yanlış yere yatırım zamanı değil
Krizin durgunluk gibi bir etki yapabileceğini ifade eden Doany, Telekom’un krize bakışı ve yatırımlarını şöyle değerlendirdi: “Yatırımın doğru zamanda yapılıyor olması çok önemli. Sadece hız parametre olarak esas alınmamalı. Şu anda çok yanlış yere yatırım yapma zamanı değil.
Biz 3G, fiberoptik altyapı ve Wimax yatırımlarında bir sinerji öngörüyoruz. Yatırımların tekrar yapılmaması da tabii ki önemli. En az maliyet olmalı çünkü bunlar tüketiciye yansıtılıyor. Şu anda 3 teknoloji yatırımının optimizasyonu için çalışmalara başladık.”
Paul Doany, “2008 yılına bakıldığında kriz durumuna karşın hedeflerlimizi tutturacağız. Yüksek tek haneli büyüme rakamını yakalarız” dedi. Doany, Makedonya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kırgızistan ve Bulgaristan pazarlarında yeni yatırım planları olduğunu ve bu bölgelerde satın alma konusunda çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.

‘3G konusunda bir sorun yok’

Haberin Devamı

Paul Doany, “Daha önce ihalesi ertelenen üçüncü nesil (3G) şebeke yatırımı konusunda kriz döneminde yeniden ihaleye çıkılacak. Bu, şu anda operatörler için mantıklı bir yatırım mı?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
“3G yatırımını bankalar açısından düşünecek olursanız, durum ortada. Avea için bir sorun yok. Zaten biz 3G’yi diğer hizmetlerimizle bir bütün içinde düşünüyoruz. Bunun için ‘evet’ mantıklı. Ama 3G yatırımının geri dönüşü açısından soruyorsanız ‘hayır’.”
Doany ayrıca, “Genişbant internet yatırımlarında yavaş hareket edeceğiz. Önümüzdeki 4-5 yıl için eve kadar fiberoptik hat çekme konusunda penetrasyon olarak yüzde7-8’leri, saha dolabına kadar çekme aşamasında ise yüzde 40’ları hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar 3 milyon aboneye fiberoptikten internet hizmeti verecek altyapı yatırımını tamamlarız” dedi.

‘Sosyal tarife’ yolda

Haberin Devamı

Türk Telekom internet tarafında “sosyal tarife” adlı bir çalışma başlattığını açıkladı. İnternet hizmetlerinde şu anda yoğun olarak kullanılan aylık 29 YTL’lik paketin sosyal tarife yöntemiyle daha ucuz bir fiyatla verilmesi planlanıyor. Başlangıçta bölgesel olarak bu tarifelerin uygulanmasına başlanacak.
Türk Telekom yetkilileri “Konuyla ilgili çalışmalar yürütülüyoruz. Yakında bunları tamamlamış oluruz” şeklinde açıklama yaptı.

ETNO Yönetici Zirvesi 2009’da Türkiye’de

Haberin Devamı

ETNO toplantılarına katılmalarının gerek Türk Telekom gerek Türkiye açısında önemine değinen Paul Doany, “Türkiye Avrupa Birliği üyesi değil ama bu toplantıya katılarak o çerçevede hareket ettiğimizi gösterdik” şeklinde konuştu. Doany ayrıca, ETNO’nun önümzdeki yıl bahar aylarında düzenlenecek olan yöneticiler toplantısına Türk Telekom olarak ev sahipliği yapacaklarını da açıkladı. Doany, 2009 yılı ETNO Yönetici Zirvesi’nin Türkiye’de gerçekleştirilecek olmasının, Türkiye’nin küresel Telekom pazarındaki artan öneminden kaynaklandığını söyledi.


‘Tüm paramı TL’ye çevirip TT hissesi aldım’

Haberin Devamı

Şirketin borsadaki hisse performansı hatırlatılan Paul Doany, “Tüm yatırımlarımı TL’ye çevirdim ve şirketin hisselerini satın aldım” dedi. Önce halka arz sırasında 1 milyon dolarlık hisse alımı yaptığını, ardından iki ayrı işlemle 1’er milyon YTL’lik daha hisse alımı yaptığını ve uzun dönemli düşündüğünü söyleyen Doany, şirkete yatırım yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Geçen hafta Dubai’de Merrill Lynch, New York’ta ise ING’nin organizasyonuyla yatırımcılarla bir araya geldiklerini aktaran Doany, ünlü işadamı Warren Buffett’ın kriz öncesinde borsaya yatırım yapmadığını buna karşın bu dönemde yatırım kararı aldığının altını çizerek, “Krizde herkes için eşsiz fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Özellikle kâr yaratan şirketlerden bahsediyorum” diye konuştu.